Floarea-de-colt, diamantul Muntilor Carpati. Afla unde o gasesti in Romania!

ciud/Shutterstock.com

Leontopodium alpinum, cunoscuta in popor si sub numele de Floare-de-colt, Albumita, Floarea doamnei sau Lanarita, este o planta rara ce creste in etajele alpin si subalpin ale masivilor de la noi din tara, la altitudini de 1.300-1.500 de metri. Floarea-de-colt este protejata prin lege in Romania din anul 1931 si infrumuseteaza areale greu accesibile turistilor.

Floarea-de-colt este o planta perena cu o tulpina dreapta, fara ramificatii, ce poate ajunge pana la 20 cm inaltime. Considerata simbol national inainte de instaurarea regimului comunist, floarea-de-colt a ramas in memoria colectiva drept Floarea Reginei. Puritatea, eleganta si raritatea acestei plante montane au transformat floarea-de-colt intr-un adevarat trofeu dorit de orice turist care ajungea pe crestele masivelor muntoase de la noi din tara. Desi este ocrotita prin lege inca de la inceputul secolului XX, numarul exemplarelor din Muntii Carpati a scazut considerabil din cauza turmelor de animale ce au fost lasate sa pasca in zonele protejate si totodata din cauza turistilor care isi doreau sa duca cu ei acasa macar o floare din sutele existente pe atunci pe platourile montane.

Originile florii-de-colt

Primind atata atentie din partea popoarelor europene, ai fi tentat sa crezi ca aceasta minune a naturii a aparut pentru intaia data in spatiul carpatic sau pe crestele muntilor Alpi. Totusi, floarea-de-colt se trage din taramurile asiatice, mai exact din Asia Centrala si de Est. Inca de la inceputuri, aceasta specie alpina s-a dezvoltat pe crestele muntilor calcarosi, pe pajistile insorite ale versantilor abrupti. Floarea-de-colt isi fixeaza de regula radacina in pamantul prezent intre pietrele ce imbraca masivii si acolo ramane pentru multi ani daca nu este deranjata de interventia umana.

Floarea-de-colt, detestata de comunisti

Desi ai crede ca aceasta floare mica, alba si gingasa n-ar putea sa supere pe nimeni, in istoria tarii au existat perioade in care s-a incercat stergerea amintirii acestui simbol national. Inainte de instalarea regimului comunist, Floarea-de-colt era cunoscuta drept Floarea Reginei deoarece Regina Elisabeta o indragea in mod deosebit. Din dorinta de a sterge orice amintire legata de monarhie si regimul anterior, comunistii au schimbat denumirea si de atunci “Floarea Reginei” a devenit “Floarea-de-colt”.

Totusi, comunistii nu au incetat lupta pentru ocrotirea acestei specii. Cei care erau prinsi culegand o astfel de floare erau amendati si pedepsiti pentru fapta savarsita.

Legenda florii-de-colt

Ca orice alt simbol cunoscut in traditia romaneasca, floarea-de-colt este legata de o legenda populara ce o pune in rolul principal in povestile de dragoste ale tinerilor de la sate. Se spune ca inainte, feciorii cautau superbele flori in masivele Romaniei pentru a demonstra alesei inimii intensitatea si seriozitatea sentimentelor ce le poarta. Odata gasita, floarea-de-colt era luata si dusa norocoasei fete ca simbol al puritatii, iubirii si respectului.

Astazi, florea-de-colt se gaseste pe areale relativ intinse doar in zone dificile, unde accesul turistilor este restrictionat. Totusi, daca esti suficient de norocos o poti admira si pe traseele montane cunoscute din inima Romaniei. Iata cateva zone in care poti sa te intalnesti cu floarea-de-colt pe meleagurile mioritice:

  • Muntii Vrancei
  • Muntii Retezat
  • Muntii Rodnei
  • Muntii Bucegi
  • Muntii Ceahlau
  • Muntii Piatra Craiului
  • Muntii Bicazului
  • Muntii Hasmasul Mare
  • Muntii Fagaras
  • Muntii Apuseni

Chiar daca e destul de greu sa admiri in realitate una dintre cele mai frumoase exemplare ale florei montane, daca zaresti vreuna in drumetiile tale, fotografiaz-o, minuneaza-te de perfectiunea ei, dar las-o in locul in care ai gasit-o.


Daca vrei sa pleci in cautarea florii-de-colt iti recomandam ca punct de plecare orasul Brasov unde vei gasi numeroase unitati de cazare pe placul tau. Afla toate detaliile si ofertele in urmatorul link!