Fii pe faza! Urmeaza cea mai spectaculoasa ploaie de meteori!

Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Timp de mai bine de o luna cerul Europei va fi “scena” unei reprezentatii uimitoare date de meteori ce par ca vin din constelatia Perseus. Cunoscut sub numele de Perseide, fenomenul este unul dintre cele mai asteptate spectacole ce se pot admira pe cer.

Ce reprezinta Perseidele?

Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi ce isi fac aparitia anual, aproximativ la aceeasi data. Ca orice roi, Perseidele are o perioada in care poate fi observat pe cer si un varf de activitate care se considera cel mai spectaculos punct al intregului fenomen. In cazul acesta, Perseidele este estimat ca va avea loc pana pe data de 24 august in acest an, iar punctul de maxima intensitate va fi atins pe 12 august. Astrologii sustin ca aceasta zi nu va fi deloc una obisnuita, preconizandu-se ca pe aceasta data va avea loc cea mai luminoasa si spectaculoasa ploaie de meteori din istorie. 

Cerul va fi luminat de dare stralucitoare atat in ziua de 12 august, cat si in noaptea de dinainte si de dupa data estimata. In noaptea dintre 11 si 12 august poate fi admirata panta ascendenta a fenomenului, in timp ce in noaptea din 12 spre 13 august vei putea urmari panta descendenta. Spectacolul poate fi observat cel mai bine dupa miezul noptii, pana pe la orele diminetii.

Cum se observa si ce se va vedea?

Pentru a te bucura cat mai mult de fenomenul unic trebuie sa te indepartezi de marile orase si sa te indrepti catre zone mai retrase, lipsite de surse puternice de lumina. Unele dintre cele mai bune optiuni ar fi zonele muntoase sau malul Marii Negre. Rezerva acum cazare pe Travelminit si bucura-te de un intreg spectacol pe cerul curat al Romaniei.

Dupa ce ai gasit o zona perfecta pentru observatie, tot ce trebuie sa faci este sa te relaxezi si sa astepti sa inceapa spectacolul. Primele dare luminoase ar trebui sa poata fi observate imediat dupa apusul soarelui, insa apogeul va fi atins dupa orele 12:00. Intr-o zona cu cer curat, lipsit de lumini puternice, pot fi observati in medie 100 de meteori pe ora, in timp ce in oras se pot vedea numai 10-20.

Belish/Shutterstock.com

Pentru a avea parte de o experienta cat mai fructuoasa trebuie sa observi cerul pentru cel putin o ora. In acest interval, in functie de ora la care privesti cerul si locatia in care te afli, ar trebui sa vezi stelele si Calea Lactee. Din cand in cand, printre stele va aparea o dara luminoasa ce va fi prezenta pe cer mai putin de o secunda.

In trecut, se credea ca stelele cad si ca acestea lasa urmele luminoase de pe cer. Tot in traditia populara se spune ca pentru fiecare stea cazuta i se va indeplini o dorinta celui care o zareste. Daca esti o persoana superstitioasa, poti testa aceasta teorie in noaptea de dinainte si dupa data de 12 august, insa te sfatuim sa iti faci o lista dinainte pentru ca vor fi ceva dorinte de pus.

Observa ploaia de meteori in Romania! Indreapta-te catre o zona mai retrasa, departe de marile orase pentru a te putea bucura in voie de acest fenomen unic. N-ai cazare? Gasesti pe Travelminit!