Festivalul Medieval de la Sighisoara

Festivalul Medieval SighisoaraCavaleri, domni si domnite, trubaduri si menestreli reconstruiesc in fiecare an imaginea vietii duse in Cetatea Sighisoarei in timpurile medievale. In fiecare an, ultimul weekend din luna iulie este rezervat Festivalului Medieval de la Sighisoara, un eveniment cu traditie in orasul de pe Tarnava Mare ridicat in secolul XII de colonistii sasi, a carui faima a depasit de mult granitele tarii.

Din 1992, anul in care a avut loc prima editie a Festivalului Medieval, Cetatea Sighisoarei prinde viata la fiecare mijloc al verii. Atmosfera este de poveste in aceasta perioada, iar daca ai norocul sa te gasesti prin preajma (asta daca nu iti faci “de drum” pe acolo special) nu ai cum sa nu te molipsesti. Ba chiar sa te costumezi si tu in straie medievale si sa iei primele lectii de spada.

Cetatea Sighisoarei, inscrisa pe lista patrimoniului cultural UNESCO, este singura cetate medievala din Europa, inca locuita, iar un eveniment de acest gen este cu siguranta o experienta unica. O plimbare pe stradutele intortocheate ale cetatii te va duce inapoi in timp cu cateva secole; vei putea invata – daca doresti – un dans medieval; vei scoate spada si te vei simti “dator” sa aperi cetatea la cea mai mica amenintare; vei fi rasplatit cu acorduri medievale si salvat de Cavalerii Templieri. Si toate astea, la inceput de secol XXI!

Anul acesta, intre 23 si 26 iulie a avut loc cea de-a 23-a editie a Festivalului Medieval de la Sighisoara, in memoriam Sergiu Nicolaescu, organizat pe tema “Menestreli si Trubaduri – 5 secole de muzica si teatru medieval”. Intregul oras s-a aflat pentru un weekend sub asediul muzicii si al spectacolelor: scenete si demonstratii au fost organizate in special in Piata Cavalerilor (sau Piata Cetatii), Piata Pelerinilor, Piata Mercenarilor, Piata Trubadurilor, Parcul Cetatii, Casa Cronicarilor, Turnul Fierarilor, strada Scolii, Drumul Menestrelilor si Actorilor, Temnita Condamnatilor, Turnul cu Ceas sau Curtea Gurmanzilor.

Ca la fiecare editie, la Festivalul Medieval de la Sighisoara au participat ansambluri de muzica medievala, companii de teatru si trupe din tara si strainatate (Ungaria, Cehia si Franta), mestesugari.

Anul acesta au fost atinse si cateva recorduri: cel mai mare drapel confectionat in timpul unui festival medieval (masoara peste 25 de metri si poarta insemnele festivalului, fiind arborat pe Turnul cu Ceas), cel mai mare covrig rotund dintr-un festival medieval (cu diametrul de 20 de metri), cea mai mare spada ornamentala ridicata intr-un festival medieval (Spada Titanilor – 4,5 metri inaltime) si cea mai mare masca populara din tara (Masca Vraciului Vindecator – 5 metri inaltime).

Recitaluri de poezie, concerte de muzica medievala, proiectii de film, expozitii, prezentari de arme, cavaleri templieri calare pe cai, domnite in straie elegante – toate acestea pot fi admirate pe stradutele Sighisoarei. Festivalul a debutat cu prezentarea ordinelor cavaleresti din tara si din strainatate: Ordinul Cavalerilor Lup (Targu-Mures), Ordinul Cavalerilor de Medias (Medias), Ordinul Cavalerilor ArtGotica (Sibiu), Cavalerii Templului Sacru O.E.S.B., Ordinul Cavalerilor de Muhlbach (Sebes), Cavalerii din Carpati (Deva) si Ordinul Chigot (Bulgaria).

Trubadurii si menestrelii au fost in prim-plan la editia din acest an, aratandu-si virtuozitatea, in acompaniamentul tobosarului Cetatii Sighisoara. Spectacolele au continuat cu punerea in scena a diferitelor procesiuni specifice acelor timpuri: procesele publice, procesiuni ale vrajitoarelor, condamnari la moarte, lupte cu torte. Din loc in loc, mestesugarii erau prezenti cu mici suveniruri: picturi pe panza, articole din lemn, sticla si piele, bijuterii hand-made si diverse jucarii.

Iar din cand in cand, simteai cum te cuprinde o pofta nebuna sa incerci aromele medievale de berbecuti la protap, tocanita cu carne de oaie sau ciolane de mistret, care se raspandeau pe aleile cetatii de la restaurantele cetatii. Viata adevarata!

In fiecare an, Festivalul Medieval de la Sighisoara este organizat in jurul unei teme, care ofera turistilor sansa de a calatori in timp si de a vedea cum se traia odinioara. Daca tema editiei cu numarul 23 a fost “Menestreli si Trubaduri – 5 secole de muzica si teatru medieval”, editiile anterioare s-au desfasurat sub urmatoarele embleme: Jacques de Molay – Marele Maestru al Cavalerilor Templieri (2014), Vlad – Cavalerul Dreptatii (2013), Ioana D’Arc – 600 de ani de lupta si credinta (2012), Eroul Medieval (2011).

Orasul Sighisoara are multe de oferit, cladiri istorice si peisaje minunate; daca ajungi in zona, nu uita sa vizitezi Biserica din Deal, Biserica Manastirii, Vechea scoala sau Scara scolarilor. Gasesti aici un ghid de oras cu informatii despre fiecare.