”Drumul Verde” din Maramures – un traseu de o frumusete rara

MaramuresPoate ati mai auzit, in timpul calatoriilor voastre, de asa-numitele ”GreenWays” sau ”Grune-Hauptwege” – pe romaneste spus ”Drumurile Verzi”, un concept european folosit din anul 2000 pentru a delimita rutele eco (adica cele destinate pietonilor si biciclistilor) de cele traditionale. In Romania, termenul a intrat destul de tarziu in vocabularul autoritatilor si mai tarziu, in proiectele lor.

Pana la dezvoltarea altor proiecte, Maramuresul se poate lauda ca detine deja un drum verde, desi ar putea avea mult mai multe. Si nu este singura zona din Romania. De altfel, tara noastra este atat de putin dezvoltata la nivel de infrastructura, incat am putea spune ca este perfecta pentru acest gen de proiecte. Revenind insa la ”Drumul Verde” al Maramuresului, va putem spune pentru inceput ca merita cu prisosinta sa-l bateti la pas; a fost gandit si pentru cei care sunt prieteni ocazionali ai muntelui, dar si pentru prietenii ”la catarama” ai zonelor montane. Drumul are mai multe variante, astfel ca va puteti alege singuri traseul. Noi va dam doar cateva indicii:

Un traseu de poveste

”Drumul Verde” al Maramuresului – cel al mostenirii maramuresene, cum i se mai spune – traverseaza masivul Gutai si cuprinde sapte sate: Ocna Sugatag, Budesti, Hoteni, Harnicesti, Breb, Desesti si Mara. Ca si cand nu ar fi fost suficient, drumul leaga si sapte arii protejate: Rezervatia Creasta Cocosului, Lacul Morarenilor, Cheile Tatarului, Poiana Brazilor, Padurea Craiasca, Taurile de la Hoteni si Turbaria Iezerul Mara. Cu totul, inseamna un traseu de 88 de kilometri.

Dar este un traseu de poveste: daca aveti curiozitatea sa-l parcurgeti, va veti simti fermecati de verdele campurilor si de mirosul capitelor de fan proaspat cosit, de frumusetea simpla a satelor maramuresene, cu case si oameni dintr-o bucata, harnici gospodari, de sculpturile portilor maramuresene – atat de frumoase si de originale.

Incercati sa nu ratati Ocna Sugatag, de pe Valea Marei, ocnele de la Baile Vechi sau Padurea Craiasca. La Hoteni merita sa vedeti broastele testoase care lenevesc in taurile si in turbaria de acolo – acele mlastini care se intind pe o suprafata de 2,5 hectare, formate in urma alunecarilor de teren. Taurile sunt atat de speciale, incat acesta este singurul loc din Maramures in care cresc stejari si lintita. Iar ”roua cerului” vegeteaza aici ca la ea acasa.

Opriti-va la Harnicesti macar ca sa vedeti femeile care vin la valtoare sa-si spele covoarele, la fel cum se facea pe vremuri. ”Costul” unei spalari nu se masoara in bani, ci in carne, oua sau faina. Care ce gaseste prin casa.Mai departe, treceti prin Desesti si admirati bisericuta de lemn ”Sfanta Paraschiva”, veche din 1770, cu picturi semnate de Radu Munteanu. Este una dintre bisericile maramuresene declarate monumente UNESCO.

Apoi, pe Drumul verde din Maramures, daca mergeti dinspre Mara spre Valea Hopsia, veti da cu ochii de Creasta Cocosului – o alta minune a naturii. Este vorba despre o formatiune stancoasa, a carei culme lunga de 200 de metri este crenelata, aidoma crestei unui cocos. Si este locul preferat al acvilei de munte, al rasilor si al altor specii de rapitoare.

Peste tot in drumul vostru veti intalni mesteri populari, de la care puteti cumpara suveniruri autentice: clopuri maramuresene, sculpturi in lemn, stergare, cergi sau minunatele covoare maramuresene, tesute din lana vopsita natural, cu vopseluri din plante. Maramuresenii sunt ospitalieri si va vor imbia cu un paharut de horinca; puteti sa le faceti pe plac si sa o gustati o data, dar atentie! Horinca se bea numai insotita de slana, pentru ca altfel veti simti cum vi se ingreuneaza picioarele.

Traditii maramuresene

”Drumul Verde” din Maramures merita strabatut in orice moment al anului, dar cei care au facut-o pana acum va pot confirma ca perioada sarbatorilor este cea mai indicata, indiferent daca vorbim de sarbatorile de Pasti sau de cele de Craciun. Craciunul in Maramures este o experienta pe care, va garantam, nu o veti uita niciodata. In intreaga zona, dar in special in localitatile Breb, Desesti, Hoteni sau Sarbi, va veti simti intr-o alta lume; o lume conservatoare si traditionala. O lume in care confortul pensiunilor este in perfecta armonie cu obiceiurile si traditiile maramuresene vechi. O zona in care ai ocazia sa vezi cum decurge viata in mediul rural, la fel ca acum o suta de ani.

Veti intelege, la finalul traseului, ca nu degeaba a fost denumit acest ”drum verde” cel al ”mostenirii maramuresene”; pe parcursul lui, turistilor li se dezvaluie toate valorile si cultura maramureseana, ca-ntr-un album viu, cu file si imagini de poveste. Si nu va faceti probleme legate de cazare: intreg Maramuresul este plin de pensiuni si casute de oaspeti. Si nu exista gospodarie, de altfel, sa nu detina o ”odaie buna”, pregatita oricand pentru oaspeti.