Din Bucuresti, o zi pe Transfagarasan

Transfagarasan 2O iesire de un weekend este perfecta pentru reincarcarea bateriilor, dar de cele mai multe ori, prinsi fiind in haosul vietii cotidiene, o plimbare de o zi pentru cei mai multi bucuresteni inseamna cel mult un gratar la Snagov, multe alte destinatii de o zi mult mai pitoresti si mai apropiate de ideea unei mini vacante fiind total ignorate. Un drum din Bucuresti pana pe Transfagarasan dureaza cu masina proprie aproximativ 3 ore, facand din aceasta superba zona o destinatie ideala de o zi.

Cum se ajunge pe Transfagarasan?

Distanta din Bucuresti pana pe Transfagarasan este de 213 km. Cei mai multi recomanda drumul pe autostrada Bucuresti – Pitesti. De la Bascov se intra pe DN 7 si se urmareste traseul Curtea de Arges – Corbeni – Arefu.

De ce Transfagarasanul?

Transfagarasanul este unul dintre acele locuri care atunci cand este vizitat pentru prima data este greu de crezut ca exista cu adevarat la noi in tara. Deschis oficial de pe 1 iulie pana pe 31 octombrie, Transfagarasanul este un superb drum sinuos, plin de serpentine si privelisti ce taie respiratia.

Cu o lungime de 91 km si 2 benzi de circulatie, Transfagarasanul are un numar impresionant de obiective turistice naturale sau istorice ce pot fi vizitate la o singura parcurgere a drumului.

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari este cel mai important obiectiv de valoare istorica de pe Transfagarasan si poate fi vizitata fara taxa si fara program de vizita, fiind vorba de ruine ale zidurilor ce strajuiau candva aceasta zona.

Pentru a vizita cetatea Poenari este nevoie insa de multa perseverenta si o conditie fizica ireprosabila pentru ca de la sosea pana la cetate turistii au de urcat 1.480 de trepte. Foarte putini turisti ajung pana in varf pentru a admira ruinele cetatii de aproape. Cetatea se vede totusi perfect de la sosea, iar pentru cei dispusi sa urce macar o parte din traseu, zona verde si linistita este perfecta pentru un mic dejun la aer liber, pe patura.

Barajul Vidraru

Barajul Vidraru este unul dintre obiectivele de care au auzit majoritatea bucurestenilor si pe care unii chiar l-au vizitat fara sa dea mare atentie la restul frumusetilor de pe Transfagarasan. Oprirea la baraj tine foarte mult de preferintele fiecaruia. Acesta este un loc frumos de vizitat atunci cand timpul o permite pentru ca se pot face plimbari cu barca si se poate chiar pescui.

Atunci cand se doreste parcurgerea unui traseu pe Transfagarasan intr-o singura zi, barajul Vidraru devine un obiectiv ce poate fi admirat direct din masina pentru a face loc pentru alte drumetii de genul celei catre cascada Balea, fie se poate face o oprire scurta pentru cateva poze cu statuia electricitatii si panorama superba.

Balea Lac si Balea Cascada

Transfagarasanul are foarte multe de oferit, dar pentru cei care au timp limitat la dispozitie este ideal ca excursia sa se concentreze pe zonele cu adevarat pitoresti, departe de aglomeratia si agitatia orasului. Balea Lac este locul ideal pentru popasul de cateva ore inainte de intoarcerea acasa din mai multe motive.

Primul este Cabana Balea unde cei carora timpul le permite si care decid ca vor sa se rupa totusi mai mult de o zi de stresul cotidian, pot opta pentru cazare. In cazul in care se petrece totusi doar o zi in aceste superbe zone pitoresti, cabana ofera optiunea de a lua pranzul intr-un cadru rustic in locul deja traditionalului gratar.

Nu departe de locul in care se afla superba cabana Balea Lac cu restaurantul ce ofera meniuri inspirate din bucataria traditionala a zonei, greu de rezistat, se organizeaza an de an Ice Hotel, primul hotel de acest gen din Europa de Est.

Chiar daca vizita nu se face in sezonul hotelului de gheata, Balea Lac ramane una dintre cele mai frumoase destinatii din Fagaras.

Lacul Glaciar Balea se intinde pe 4.6 hectare, are o adancime maxima de 2 metri si face parte din rezervatia cu acelasi nume.

Daca vremea o permite si daca nu s-a pierdut prea mult timp cu restul popasurilor se poate porni pe drumul catre Balea Cascada, drum marcat cu cruce rosie si nerecomandat pe timp de iarna.

Cascada Balea aflata la 1.200 de metri altitudine este una dintre cele mai mari cascade ale tarii, cu o cadere de 60 de metri. Aceasta domina de departe peisajul dintre varfurile Moldoveanu si Negoiu.

Drumul porneste de la Balea Lac pe o poteca ce urca pe Muchia Balei si Curmatura Balei la o altitudine de 2.201 metri, apoi coboara pe valea Doamnei si Caldarea lacului. Urmeaza o portiune de drum prin padure ce urmareste un parau, ideal in mod special pentru drumetiile efectuate pe timpul verii datorita umbrei si racorii.

In apropiere de cascada, drumul cu cruce rosie se suprapune drumului cu linie albastra.

Cei mai multi turisti care ajung pe Transfagarasan pentru o singura zi nu parcurg intreg traseul, insa cascada este vizibila din diverse portiuni ale acestuia, iar orice portiune de drum pe care turistii aleg sa o parcurga este combinatia perfecta de peisaje superbe, putina miscare, efort fizic si aer curat.

Pentru cazare, intra aici!