Destinatia ideala de sarbatori: Brasov sau Sibiu?

Situate in inima tarii, cele doua orase transilvanene au devenit “loc de pelerinaj” pentru turistii aflati in cautarea spiritului Craciunului. Renumite indeosebi datorita atractiilor turistice culturale pe care le gazduieste fiecare, orasele despre care va vorbim astazi reusesc sa atraga un numar impresionant de turisti in fiecare an, mai ales in perioada sarbatorilor.

Brasov si Sibiu, caci despre ele este vorba, au reusit de-a lungul anilor sa-si construiasca si sa-si mentina totodata faima de “destinatii ideale” pentru vacanta de iarna. Totusi, ce le face atat de speciale?

Brasov si Sibiu au in spate o istorie bogata si alaturi de comunitatile maghiare si sasesti au reusit sa creeze un nucleu cultural interesant care starneste interesul turistilor de pretutindeni. Inconjurate de sate pitoresti si intesate cu adevarate bijuterii arhitecturale, Brasovul si Sibiul au reusit sa “domine” de ceva ani incoace toate topurile destinatiilor romanesti. Fiecare dintre ele are propriile puncte forte, asa ca le vom explora in amanunt pentru a decide care este cea mai buna destinatie pentru sarbatorile de iarna: Brasov sau Sibiu?

Brasov

Brasov este localizat in centrul tarii, la mai putin de 170 de kilometri de Bucuresti. Distanta foarte mica de capitala tarii il face extrem de accesibil pentru turistii straini ajunsi in tara pe aeroportul din sudul tarii. Totodata, pozitionarea centrala incurajeaza turistii din toate colturile tarii sa il viziteze intrucat este (aproape) la fel de departat de orice extremitate a teritoriului nostru. Localizat in Transilvania, una dintre cele mai bogate regiuni din tara, cel putin din punct de vedere cultural, Brasov reuseste sa isi impresioneze oaspetii cu ajutorul peisajelor superbe ce-nconjoara orasul, si nu numai.

emperorcosar/Shutterstock.com

Brasov este cunoscut ca un important pol turistic, principalele atractii fiind situate in centrul vechi al orasului sau prin apropiere. In perioada sarbatorilor obiectivul turistic care atrage cele mai multe priviri este fara indoiala targul de Craciun, insa acesta nu este singurul loc pe care trebuie sa il descoperi in Brasov. Pe langa obiectivele “clasice” precum Biserica Neagra, Strada Sforii, Piata Sfatului, Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Fierarilor si Poarta Ecaterinei, Brasovul ascunde foarte multe legende si povesti nemuritoare care iti vor face vizita si mai interesanta decat te-ai fi asteptat.

svarshik/Shutterstock.com

Cand vine vorba de mancare, nu trebuie sa te temi vreodata ca o sa ramai flamand. Cu restaurante de tot felul la orice colt, Brasovul se pozitioneaza in topul celor mai fascinante orase din punct de vedere gastronomic. Poti incerca o portie de sarmalute ca la mama acasa, un gulas unguresc nemaipomenit sau alte preparate culese din toate colturile lumii.

Citeste si: 7 restaurante cu preparate traditionale din Brasov

Cum drumul, distractia si mancarea nu mai prezinta nicio problema, a mai ramas de acoperit numai cazarea.

Sibiu

Sibiu a marcat un record european atunci cand a fost numit Capitala Europeana a Culturii in anul 2007 alaturi de Luxemburg. Fiind primul oras din sud-estul Europei care a fost onorat cu acest titlu, Sibiu s-a bucurat la momentul respectiv de un impact impresionant la nivel european. Turistii straini au inceput sa prezinte un interes deosebit fata de oraselul din inima Transilvaniei si au vizitat inca de atunci din ce in ce mai des si intr-un numar din ce in ce mai mare Sibiul. Sibiu este recunoscut la nivel national si international datorita atmosferei linistite a orasului, cladirilor superbe ce s-au pastrat din vremurile apuse si ospitalierii localnicilor.

Calin Stan/Shutterstock.com

Cu un parcurs istoric bogat in evenimente, diferite comunitati si traditii impletite ale acestora, Sibiul atrage in principal turistii pasionati de istorie, de cultura si de arhitectura. Printre cele mai populare locuri in care acestia se strang se numara Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelica, Muzeul ASTRA si Podul Mincinosilor. Fiecare dintre aceste obiective turistice au la randul loc o poveste fascinanta in spate care abia asteapta sa fie impartasita. In perioada sarbatorilor cea mai importanta atractie turistica o constituie targul de Craciun, considerat a fi cel mai frumos din intreaga tara.

Dziewul/Shutterstock.com

Sibiu a fost colonizat de catre sasi in secolul al XII-lea, iar acest eveniment istoric a marcat pentru totdeauna soarta culturala si politica a acestei asezari. Din punct de vedere cultural, Sibiul reuseste sa impresioneze prin atentia si grija pe care o acorda conservarii traditiilor, monumentelor si cladirilor. Tot aici, merita mentionat faptul ca aceasta fuziune intre cele doua culturi s-a extins in toate ramurile culturale si artistice.

Daca deja ti-ai facut planuri pentru o vacanta in Sibiu, nu uita sa iti rezervi un loc de cazare din timp.

Atat Brasovul cat si Sibiul fac parte din patrimoniul cultural al Romaniei, patrimoniu cu care ne mandrim atat in tara cat si peste hotare. Ambele orase sunt speciale in felul lor si redau frumusetea autentica a plaiurilor romanesti. Descopera-le pe amandoua si spune-ne care ti-a placut mai tare!

Cazare poti gasi aici si aici!