Descoperiti Castelul Iulia Hasdeu si legendele acestuia

Castelul Iulia HasdeuAproape ca nu exista vreun castel pe lumea asta care sa nu fie invaluit in mister si incarcat de legende. Poate nu atat de faimoase precum Castelul lui Dracula, dar cu rezonanta in spatiul romanesc. La Campina, spre exemplu, Castelul Iulia Hasdeu atrage vizitatorii dornici de misticism. Sau pur si simplu pe cei curiosi. Daca nu l-ati vizitat pana acum, va invitam sa o faceti. Inainte insa, trebuie sa va spunem cate ceva despre el.

Castelul Iulia Hasdeu a fost construit intre anii 1894 si 1896 de catre tatal acesteia, scriitorul Bogdan Petriceicu-Hasdeu. Iulia Hasdeu, un copil supradotat, s-a remarcat inca de la varsta de doi ani, cand vorbea deja doua limbi straine – franceza si germana. La cinci ani scria poezii, iar la 11 ani absolvea Colegiul National ”Sfantu Sava”, dar si conservatorul (pian si canto).

La 12 ani pleaca sa studieze la Paris – Iulia Hasdeu a fost primul roman care a absolvit Universitatea Sorbona din Franta, uimind pe toata lumea prin inteligenta sa. Din momentul plecarii sale la Paris, fata pastreaza legatura cu tatal sau doar prin intermediul scrisorilor. Cu toate acestea, intre cei doi se creeaza o legatura foarte stransa, care continua chiar si dupa moartea Iuliei Hasdeu, la varsta de 19 ani, fiind bolnava de tuberculoza.

Dupa moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu-Hasdeu se dedica spiritismului, simtind ca aceasta era singura modalitate prin care mai putea pastra legatura cu fiica sa, Iulia. Intr-una din marturiile sale facute in volumul ”Sic Cogito”, scriitorul povesteste: la doar sase luni de la moartea Iuliei, in timp ce statea singur in odaie langa masa de lucru, mana a inceput sa scrie singura un text pe o coala de hartie. ”Sunt fericita; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui sa-ti ajunga” – textul purta semnatura fiicei sale, Iulia Hasdeu.

Si acesta nu a fost singurul moment mistic din viata celor doi. Se spune ca scriitorul a construit castelul de la Campina dupa indicatiile primite chiar de la Iulia Hasdeu (aflata deja in lumea de dincolo), in timpul acestor sedinte de spiritism. De altfel, intregul castel a fost gandit ca un templu inchinat Iuliei, plin de simboluri mistice: insasi baza castelului de la Campina are forma unei cruci, detaliile care se invart in jurul cifrelor mistice 3 si 7 (trei turnuri, trei intrari, trei pivnite si scari formate din cate sapte trepte) sau ”Ochiul lui Dumnezeu”, simbolizand pe Dumnezeu din ceruri, incadrat intr-un triunghi, amplasat deasupra usii de la intrare.

Legenda si mister

O asemenea poveste nu putea sa scape de infloriturile folclorului oral. Un ziarist ardelean a avut chiar ideea ”nebuneasca” de a culege toate aceste marturii locale. Ce a descoperit? Unii spuneau ca in vremea constructiei castelului se auzeau acorduri de pian in fiecare noapte (acela ar fi fost spiritul Iuliei care canta la pian) si aplauzele scriitorului Bogdan Petriceicu-Hasdeu.

Altii insa, povesteau cum se stingeau lampile localnicilor atunci cand veneau ”domnii aia sa faca spiritism”. ”Ieri seara, mama a aprins lampa de patru ori”, spunea un localnic. Dar exista legende mult mai dure legate de Castelul Iulia Hasdeu: ”Daca cineva trece prin fata castelului si vrea sa injure, nu poate. Limba i se face clei.

Ce se ascunde in castel

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina a fost grav afectat de cutremurul din 1977, insa a fost renovat si reintrodus in circuitul turistic in anul 1995. Astazi, vizitatorii pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, documente originale, obiectele vechi de mobilier de peste un secol, o multime de manuscrise ale marelui scriitor si bineinteles, camera in care scriitorul tinea sedintele de spiritism. De asemenea, castelul este decorat cu tablouri valoroase ale unor pictori celebri: Grigorescu, Mirea sau Diogene Maillart.

In templul castelului, la care ajungi urcand pe niste trepte metalice, se afla statuia lui Iisus, sculptata de Raphael Casciani.
Si, ce-i mai important, castelul pastreaza chiar si astazi magia de altadata. Inregistrarile audio (pe care le puteti primi la intrare, daca alegeti o astfel de varianta) sunt cele mai indicate pentru o vizita la castel, mai ales ca in ele exista si un mesaj trimis de Iulia Hasdeu vizitatorilor muzeului. Nu sunteti curiosi sa-l ascultati?

Program de vizitare si tarife

Program de vizitare: Marti – Duminica 09:00 – 17:00, Luni – inchis
Tarife: 10 lei/adulti (cu audioghid), 6 lei/elevi, studenti, pensionari (cu audioghid), gratuit pentru prescolari. In fiecare joi, intrarea la muzeu este gratuita.
Adresa: Bulevardul Carol I nr. 199, Campina, judetul Prahovei
Telefon: 0244 335 599