Descopera zona veche a orasului Constanta

ConstantaMulti dintre noi stim ca orasul Constanta este cel mai vechi oras din Romania, insa cati dintre noi stim ce comori arhitecturale ascunde zona istorica a Constantei? Cei mai multi turisti, romani sau straini, se multumesc de multe ori sa viziteze atractiile simbol ale orasului (cazinoul, Marea Moschee si delfinariul), atrasi fiind mai mult de litoral.

De aceea, Travelminit si-a propus astazi sa-si indrepte atentia asupra zonei vechi a Tomisului de altadata, zona declarata sit arheologic. Te invitam sa o redescoperim impreuna!

Cartile de istorie descriu acest oras ca fiind poarta catre Orient si primul pas catre Occident – depinde din ce directie ajungi sa-l vizitezi; ca este un adevarat patrimoniu, foarte divers: militar, marin, popular, arheologic si cultural.

Daca ai timp sa-i strabati stradutele din zona veche si sa-i admiri frumusetea relaxat, nu in decursul a doua ore strecurate fortat intre o sedinta de plaja si plecarea spre alte destinatii de vacanta, ai sa descoperi ca orasul te va fascina cu diferitele stiluri de arhitectura ale cladirilor datand de la sfarsitul secolului XIX: arhitectura veche romaneasca, art-nouveau, art-deco, arhitectura cubista si arhitectura noua romaneasca. Peste 50 de cladiri-monument istoric si opt lacase de cult de diferite confesiuni stau ascunse intr-un mic perimetru uitat de vreme.

Pietrele, statuile, coloanele si mozaicurile amintesc de istoria prin care a trecut Pontul Euxin, povestita pentru prima data de Publius Ovidius Naso, in timpul exilarii. Amprenta greco-romana este vizibila peste tot in zona veche a Constantei, la fel si dovada crestinismului; a fost dintotdeauna un adevarat hub al multiculturalitatii, cata vreme aici au trait deopotriva turci, tatari, greci, evrei, armeni, albanezi, bulgari si chiar germani.

Foarte important pentru comert, orasul a inceput sa se dezvolte intens dupa ce britanicii au construit calea ferata care avea sa lege pentru totdeauna orasul de Dunare (1860 – 1864). Ulterior, Constanta a devenit cel mai mare port la Marea Neagra si un important centru financiar.

Zona veche a orasului inseamna Piata Ovidiu, catedrala Ortodoxa, cea mai mare moschee din Romania, Geamia Hunkiar, biserica greaca Metamorfosis, ruinele Sinagogii askenaze, biserica ortodoxa a comunitatii bulgare si multe altele. Mai stii vreun alt oras din Romania care sa includa atat de multe bijuterii culturale si arhitecturale?

Timp de cateva decenii, Constanta a fost resedinta regala, alaturi de Sinaia si Capitala. Orasul a fost indragit in special de reginele Romaniei, care si-au pus amprenta asupra palatelor sale si frecventat de capete incoronate care s-au oprit la Constanta, in defavoarea Bucurestiului (Tarul Nicolae al II-lea al Rusiei, regii Iugoslaviei, Bulgariei si Greciei, sotul reginei Marii Britanii.

Sa nu uitam apoi ca pe aici s-au perindat marile elite ale tarii, fie ca au fost oameni politici, arhitecti, pictori, scriitori sau muzicieni – Mihail Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Ionel Teodoreanu, Alexandru Vlahuta, Mihai Eminescu, I.L.Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Anghel Saligny, Iuliu Maniu, Nicolae Tonitza si George Enescu sunt doar cativa dintre personalitatile care si-au pus amprenta asupra orasului.

Constanta a fost deschizatoare de drumuri si in ceea ce priveste turismul, fie ca a fost vorba de Romania sau de intreaga regiune a Balcanilor; moda vacantelor estivale pe nisipurile Greciei a aparut la o jumatate de secol de la aparitia vacantelor petrecute la malul Marii Negre. Constanta avea hoteluri cu utilitati (energie electrica, apa, telefon, restaurante) si zone de divertisment (spectacole de cabaret) care rivalizau cu multe statiuni europene. Cazinoul din Constanta este prima cladire construita in stil Art-Nouveau din Romania (si cea mai mare), insa in urma cu un secol rivaliza cu cele de la Nisa si Monte Carlo.

Octogonul confesional din Constanta, amplasat in jurul Pietei Ovidiu – inima orasului – este marturia vie a faptului ca orasul reprezinta cel mai fericit exemplu de toleranta religioasa. Salba celor opt lacasuri de cult este unica in tara.Primul dintre ele este Biserica greaca “Metamorphosis”, construita din marmura adusa din Grecia si pictata in interior de un pictor de la Muntele Athos. Stiai ca aici s-a celebrat unirea Dobrogei cu Romania, in 1879? La doi pasi se afla Geamia “Hunkiar” (locul de rugaciune al musulmanilor constanteni, de peste 150 de ani); la sud vei intalni Biserica armeneasca “Sf, Maria”, iar inspre port te intampina ruinele Sinagogii askenaze. In sudul acestui octagon, intr-un spatiu mult mai restrans, vei descoperi catedrala ortodoxa “Sf. Apostoli Petru si Pavel”, Marea Moschee “Carol I”, Biserica bulgara “Sf. Nicolae” si Bazilica romano-catolica “Sf. Anton de Padova”.

Farul Genovez, o alta constructie-simbol a Constantei, a fost ridicat la mijlocul secolului XIX de compania britanica Danube & Black Sea Railway and Kustendje Harbour Limited pe locul vechiului far ridicat la 1300 de genovezii ajunsi in bazinul Pontului Euxin. Britanicii au reconstruit acest far impreuna cu calea ferata care asigura exportul de cereale din spatiul dunarean catre Marea Britanie (4 octombrie 1860). Din pacate, Farul Genovez nu poate fi vizitat astazi, fiind inchis.

Insa poti sa vizitezi Muzeul Ion Jalea, aflat chiar langa far. In fata muzeului este expusa una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, “Arcas odihnindu-se”, realizata in 1926. Este o remarcabila lucrare in piatra, deosebita in special pentru ca este una dintre cele realizate de artist cu o singura mana – dupa ce si-a pierdut mana stanga in Primul razboi mondial.

Plimba-te pe strazile Constantei istorice si vei descoperi pagini intregi de istorie in imagini; multe sunt abandonate si ajunse in stadiul de ruina, dar asta nu inseamna ca sunt mai putin fermecatoare. Cat despre oferta de cazare a Constantei, aici vei gasi tot ce iti doresti.