Descopera Turnul Chindiei – constructia asociata adesea cu imaginea temutului domnitor Vlad Tepes

Balate Dorin/Shutterstock.com

De vei ajunge in orasul Targoviste, fosta capitala a Tarii Romanesti, vei avea ocazia sa vizitezi una dintre cele mai importante constructii legate de numele domnitorului Vlad Tepes si, totodata, unul dintre simbolurile judetului Dambovita. Turnul Chindiei, caci despre el este vorba, este o constructie ce dateaza de la jumatatea secolului al XV-lea, din timpul domniei lui Vlad Tepes, domnitorul roman cunoscut si sub numele de Dracula.

Parte din ansamblul Curtea Domneasca, Turnul Chindiei se remarca datorita inaltimii si importantei sale istorice. Desi nu se stie cu exactitate anul constructiei, istoricii sustin ca cel mai probabil acesta a fost ridicat pe la jumatatea secolului al XV-lea si a avut ca rol initial supravegherea si apararea cetatii. Orasul Targoviste reprezenta unul dintre cele mai importante centre politice la momentul respectiv, fiind capitala Tarii Romanesti si locul in care se afla domnitorul tarii.

Din mentiunile istorice si scrierile vremii se stie ca initial turnul avea o forma putin diferita si era cu cel putin 5 metri mai scund. Tot in vremea lui Vlad Tepes, se mai spunea despre Turnul Chindiei ca ar servi drept fanal (felinar), punct de observare, loc pentru pastrarea tezaurului si, mai tarziu, drept inchisoare.

In vremuri tulburi, Turnul Chindiei era unul dintre cele mai importante repere ale orasului. La vremea apusului, din turn se anunta inchiderea portilor orasului. Din acel moment toti locuitorii trebuiau sa se indrepte catre locuintele lor si sa evite iesitul pe strada pe timpul noptii. De asemenea, pe timpul noptii era interzis aprinderea oricarui foc in aer liber deoarece acesta ar fi putut servi dusmanilor ce l-ar fi zarit de la distanta.

In timpul perioadelor mai linistite, Turnul Chindiei servea drept inchisoare si foisor de foc.

Importanta istorica a acestei cladiri deriva din cele spuse de mai sus insa este intarita si de documentele oficiale din acea vreme care prezentau Turnul Chindiei ca nucleul strategic al domnitorului Vlad Tepes.

Turnul Chindiei, un nume controversat

Unul dintre aspectele care au starnit controverse in randul istoricilor a fost reprezentat de numele constructiei. Chindia era folosit cu multa vreme in urma drept sinonim pentru apus, insa nu se stie cu siguranta daca aceasta ar fi fost orginea numelui. Totusi, teoria pare sa fie sustinuta de rolul de supraveghere pe care il avea acest turn, mai ales in contextul in care de aici se dadea semnalul pentru inchiderea portilor, la apus.

O alta teorie care vizeaza provenienta numelui turnului aduce in prim plan ospetele care se tineau pe vremea lui Vlad Tepes in apropiere de Curtea Domneasca. Aceste ospete erau numite “chindii” si ar fi putut sta la originea numelui turnului, insa aceasta teorie nu este sustinuta atat de mult deoarece importanta ospetelor ar fi fost una mult prea mica pentru a denumi o constructie strategica dupa acestea.

Ce poti sa faci astazi la Turnul Chindiei?

In continuare, Turnul Chindiei serveste drept punct de observare, insa de data aceasta pentru turisti si pasionatii de astronomie. De pe terasa turnului se pot admira toate cladirile inconjuratoare si o serie de fenomene astronomice precum eclipsele de soare sau cometele stralucitoare. Totodata, in interiorul turnului se afla o expozitie valoroasa denumita “Vlad Tepes – Dracula, legenda si adevar istoric” ce prezinta mai multe documente si obiecte importante ce au apartinut domnitorului roman.

Unde poti sa te cazezi in Targoviste?

Desi politic vorbind, Targoviste si-a pierdut din popularitatea si importanta de odinioara, inca se afla pe lista turistilor pasionati de istorie. Odata ajunsi aici, acestia pot admira monumentele din Curtea Domneasca si celelalte obiective turistice din oras. Daca vor sa poposeasca peste noapte in oras, turistii se pot caza aici!

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 17-18 ianuarie 2018 si sunt valabile astazi, 30 octombrie 2017.