Descopera Sulina – cel mai estic punct din tara noastra

catalin eremia/Shutterstock.com

Sulina, orasul-port aflat in judetul Tulcea, reprezinta cel mai estic punct al Romaniei si una dintre cele mai populare atractii turistice din tara noastra. De aici, turistii pornesc catre unele dintre cele mai frumoase locuri de pe meleagurile noastre ce se gasesc in Delta Dunarii.
Sulina este un oras unic din pricina caracteristicilor referitoare la relief si comert. Pe langa faptul ca este cel mai estic punct din Romania, Sulina este de asemenea si singurul oras-port la Dunare si Marea Neagra. Un alt lucru inedit pe care tinem sa il mentionam cu privire la acest oras este referitor la strazile sale. Reteaua stradala de 19 drumuri a orasului Sulina insumeaza aproximativ 40 de kilometri, 6 dintre drumuri fiind paralele cu Dunarea, iar 13 perpendiculare. Cele paralele sunt numerotate asemenea stazilor din New York (de la I la VI), iar cele perpendiculare poarta numele unor personalitati marcante din istoria Romaniei.

Scurt istoric al orasului Sulina

Fiind una dintre cele mai vechi asezari de pe teritoriul actual al tarii, Sulina se mandreste cu o istorie bogata. Inca de la primele mentiuni ale portului Sulina, se stia ca locuitorii de aici erau gospodari, oameni harnici si priceputi in arta comertului. Localitatea a reprezentat un reper importat atat in perioada bizantina, cat si in secolele urmatoare.
Oras al vestitilor traci, Sulina era vazut ca un port important si un nod martim si fluvial vital pentru comertul european. Desi nu exista foarte multe dovezi cu privire la aparitia acestei asezari, se crede ca Sulina ar fi existat cu mult inainte sa fie mentionata in cronicile din vremea bizantina.
Sulina a capatat statutul de oras abia in secolul al XIX-lea, fapt ce a facut din fostul sat de pescari o localitate importanta la nivel european. Datand inca din acea vremea, Palatul Comisiei Europene a fost ridicat odata cu numirea orasului Sulina oras – port si poate fi vizitat chiar si in zilele noastre.
Revenind la caracterul istoric al asezarii, ceea ce ar mai fi de mentionat este ca orasul este unul relativ nou in materie de cladiri, deoarece mai bine de 80% din totalul constructiilor aflate in oras au fost distruse in cel de-al Doilea Razboi Mondial de catre bombardamentele sovietice.

Obiective turistice

Sulina este punctul de plecare al tuturor turistilor care vor sa ajunga in Delta. Deoarece nu exista nicio cale terestra prin care sa poti face legatura intre Tulcea si Sulina, singura modalitate de a ajunge acolo este cu barca. In functie de rapiditatea si capacitatea barcii cu care te deplasezi, pretul unei calatorii oscileaza intre 40 si 90 de lei de persoana.
Odata ajuns in Sulina poti alege sa incepi sa explorezi orasul sau sa te indrepti catre alte zone ale Deltei. Daca iti doresti sa faci plimbari cu barca pe apele Dunarii, iti recomandam sa alegi perioada de la sfarsitul lunii mai, deoarece atunci nuferii sunt infloriti.
Pentru cei care prefera sa ramana in Sulina cateva zile, acestia se pot plimba pe strazile inguste ale orasului in cautarea comorilor turistice. Printre cele mai importante obiective se numara Muzeul „Farul Sulinei”, Palatul Comisiei Europene a Dunarii (cel mentionat anterior), Farul Comisiei Europene a Dunarii si Catedrala Sfantul Alexandru si Sfantul Nicolae.

Sugestii de cazare

Cum calatorului ii sade bine cu drumul si parca orice destinatie ii devine casa de indata ce ajunge sa o cunoasca mai bine, echipa HotelGuru.ro iti recomanda sa dai o sansa Sulinei si sa iti planifici o vacanta de minimum trei zile in aceste parti ale tarii. Iti garantam ca ai sa ajungi sa te simti ca acasa in delta si cu greu o sa iti mai vina sa pleci spre casa. Daca nu ai gasit locul de cazare potrivit, iti sugeram sa incerci urmatoarele unitati de cazare:

Vezi lista intreaga a unitatilor de cazare din Sulina pe HotelGuru.ro/Sulina.

*Preturile prezentate in acest articol corespund unei nopti de cazare din perioada 6-7 septembrie 2017 si sunt valabile astazi,  21 august 2017.