Descopera Castelul-Calendar, o constructie unica in lume

Foto: www.mybucharestguide.com

Romania detine numeroase castele care si-au castigat de-a lungul timpului notorietate si admiratori, datorita strategiilor de promovare turistica. Totusi, desi nu a beneficiat de popularitatea celorlalte bijuterii arhitecturale, Castelul-Calendar sau Castelul Ugron din Zau de Campie este unul dintre cele mai inedite din Romania.

Istoric

Ce anume face atat de speciala aceasta constructie, desi putini sunt cei care au auzit de existenta sa? Castelul are 365 de ferestre, 52 de camere si 4 turnuri, 7 terase si 12 holuri, redand astfel numarul de zile si de saptamani dintr-un an, numarul celor patru anotimpuri, numarul zilelor saptamanii si al lunilor anului.

Construit pe dealul de langa localitatea Zau de Campie, judetul Mures, acesta reprezinta declaratia de iubire a ambasadorului Austro-Ungariei in Rusia, Istvan Ugron, pentru fiica tarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Foto: www.mybucharestguide.com

Legendele locale povestesc cum, manat de o dragoste puternica, baronul a poruncit oamenilor sa participe gratuit, timp de trei ani, la constructia castelului, folosindu-se de uneltele si animalele proprii. Totusi, povestea de dragoste dintre cei doi protagonisti sta sub semnul neimplinirii, intrucat toate eforturile baronului nu au atins asteptarile printesei.

Situatia castelului in prezent

In prezent, castelul se afla in subordinea Consiliului Judetean Mures si adaposteste 70 de tinere orfane. In trecut, acesta a servit drept sanatoriu, scoala si depozit, iar stralucirea si maretia sa de altadata incep sa apuna odata cu trecerea timpului.

Foto: www. mybucharestguide.com

Totusi, Castelul-Calendar reprezinta un monument unic in lume, datorita principiilor pe baza carora acesta a fost conceput, a arhitecturii inedite si a povestilor invaluite in umbra sa. Astfel ca, daca ajungeti in localitate, nu ezitati sa admirati proportiile si arhitectura inspirata fidel de cea a vechilor castele medievale franceze.


Rezerva-ti cazarea: http://bit.ly/2GxFCzM