Delta Vacaresti – natura in Bucuresti

Delta Vacaresti, foto dpvue studio

dpvue studio / Shutterstock.com

Daca ti-ar spune cineva ca in mijlocul Bucurestiului usor prafuit exista o delta, l-ai crede? Probabil ca nu, ai zice despre persoana respectiva ca ori a vazut prea multe filme documentare, ori viseaza frumos. In realitate, cel aflat in eroare esti tu: Delta Vacaresti din Capitala este primul parc natural urban din Romania. Cum a aparut aceasta delta si cum poate fi admirata iti spunem in materialul de mai jos.

Istoria unei delte de aproape 190 de hectare

Parcul Natural Vacaresti a fost infiintat oficial pe 11 mai 2016, printr-o Hotarare de Guvern, fiind declarat arie naturala protejata. Povestea lui a inceput insa cu multi ani in urma, pe cand Groapa Vacaresti (dominata in urma cu douazeci de ani de Manastirea Vacaresti, un monument de arta medievala ctitorit la 1724 de Nicolae Mavrocordat, transformat in inchisoare si ulterior desfiintat de comunisti) era o simpla zona saracacioasa din Bucuresti, cu case care stateau sa cada, dar care erau inconjurate de multa vegetatie. Frumusetea naturala a locului a atras insa atentia vanatorilor imobiliari, care au preluat terenul si au demolat cocioabele. Intentia lor era de a construi pe acel loc un mare complex cultural-sportiv in interiorul caruia ar fi existat si un lac de acumulare (Lacul Vacaresti, alimentat gravitational de apele Argesului, prin Lacul Mihailesti). Nu a fost sa fie, lucrarile au trenat atat de mult incat “groapa” din mijlocul Bucurestiului, imprejmuita de un dig de beton, a fost data uitarii.

Digul a fost insa salvarea deltei, pentru ca dincolo de beton si de ochii oamenilor din industria imobiliara (nemultumiti ca zona era prea mlastinoasa pentru a se putea construi ceva) s-a dezvoltat un ecosistem unic, in care traiesc nestingherite aproape o suta de specii de pasari, unele dintre ele unice, protejate in intreaga Europa. Nu le putem enumera pe toate, insa merita amintit starcul-rosu, cormoranul-mic, rata-rosie si eretele-alb.

Fiind o zona mlastinoasa, baltile din Parcul Natural Vacaresti sunt pline de tot felul de insecte, moluste, lipitori, rame si broaste care iti bucura auzul cu concertele lor. Alaturi de ele, poti vedea testoase de apa, serpi Natrix – fericiti ca lacul este plin de mormoloci, si chiar doua specii de gusteri care se ascund din cand in cand printre santurile sapate de vreme in digul de beton.

Iti vine sa crezi ca acolo, in mijlocul Bucurestiului, se ascund vulpile printre salcii si stufaris, iar vidrele isi itesc capul de sub luciul apei? Nu se stie cum, dar si nevastuica a ajuns aici, impreuna cu dihorul, chitcanul pitic si soarecele de camp.

Ai putea spune ca Parcul Natural Vacaresti este o lume disparuta, natura ascunsa – paradoxal – in mijlocul unei capitale aflate in plina efervescenta.

Linistea verde de la Vacaresti a fost descoperita, in anul 2012, de ziaristii prestigioasei publicatii National Geographic, care i-au si dedicat ulterior un articol pe masura frumusetii deltei, dezvaluindu-le tuturor biodiversitatea descoperita intre zidurile digului de beton din Groapa Vacaresti.

A urmat o companie sustinuta de un grup de initiativa din Capitala, pana cand valoarea de patrimoniu a ecosistemului din Delta vacaresti a fost recunoscuta de Academia Romana.

Cum poate fi vizitata Delta Vacaresti

Este adevarat, mai e cale lunga pana cand vom putea pasi prin acest ecosistem fara teama de a-l distruge, pe acele pasarele de acces care urmeaza sa fie construite. Exista insa o posibilitate de a-l admira de la distanta, de la inaltimea de 60 de metri deasupra solului a Observatorului Parcului Natural Vacaresti. Acesta este amplasat la etajul 17 al Turnului 4 din complexul imobiliar Asmita Gardens. Accesul este liber, fara taxa, dar orice vizita trebuie sa fie anuntata si programata. La Observator vei gasi materiale de informare, binocluri, luneta si determinatoare ornitologice.

Cauti cazare in Romania? Iata doua sugestii de cazare in Bucuresti, aflate in imediata apropiere a Parcului Natural Vacaresti, oferite de Travelminit:

Hotel Funny Time***

Situat in apropiere a Deltei Vacaresti, la numai 10 minute de Piata Unirii si centrul istoric al Bucurestiului, hotelul dispune de 8 camere dotate cu aer conditionat, baie proprie cu dus, uscator de par, minibar, TV cu programe prin cablu, internet WiFi gratuit, seif.
Tarif: 117 lei camera dubla/noapte (fara mic dejun).

Hotel Caro Parc***

Hotelul dispune de 60 de camere modern mobilate, birou in camera, frigider in camera, minibar in camera, TV prin satelit, uscator de par, wi-fi, restaurant, parcare, bar, gradina.
Tarif: 218 lei/persoana/noapte in camera dubla (fara mic dejun).