Rezervatia Tinovul Mohos – un obiectiv must-see in Harghita

Tinovul MohosMai mult ca sigur, ati auzit si ati si petrecut un weekend la Lacul Sfanta Ana din judetul Harghita, singurul lac vulcanic din Romania. Dar cati dintre voi stiu ca langa el este un tinov interesant: Tinovul Mohos. Mai pe romaneste spus, “lacul cu muschi”, o mlastina formata intr-un crater vulcanic, acoperit cu muschi si o padure pitica ce pare ca pluteste.

Intreaga zona a fost declarata rezervatie naturala si merita sa o vizitezi pentru unicitatea ei, dar si pentru frumusetile pe care le adaposteste. Trebuie sa stii insa ca zona nu este ferita de pericole si, ca in orice mlastina, ai nevoie de un ghid ca sa o poti strabate in siguranta.

Putini stiti, probabil, ca masivul Ciomatu Mare are doua cratere vulcanice: intr-unul s-a format Lacul Sfanta Ana (singurul lac vulcanic din Romania), iar in celalalt s-a format acest tinov, despre care vom povesti in cele ce urmeaza. Suprafata Tinovului Mohos,aflat la altitudinea de 1050 de metri, este insa de patru ori mai mare decat cea a Lacului Sfanta Ana.

Cum s-a format? Se spune ca in momentul unei eruptii, in craterul in care se gaseste astazi Tinovul Mohos s-a format un lac; ulterior, vulcanul a erupt din nou (de data aceasta prin cel de-al doilea crater), iar cenusa a fost aruncata in lac. Lacul a fost colmatat si a dus la dezvoltarea muschiului de turba, care atinge pe alocuri chiar si 20 de metri adancime.

Atunci cand ploua, intreaga zona devine periculoasa, pentru ca muschiul de turba se transforma intr-un “burete” imbibat cu apa. De aceea este interzisa vizitarea acestei rezervatii fara un ghid si in afara pasarelelor de lemn. Interesant este ca atunci cand sari pe aceasta pasarela poti sa observi cum se schimba tot terenul din jur. Poteca din rezervatia naturala te conduce spre doua ochiuri de apa – atat a mai ramas neacoperit de vegetatie.

Intregul ecosistem al Tinovului Mohos a dus la aparitia unor plante otravitoare unice in Romania, de genul celor halucinogene (nebunele) sau carnivore (roua cerului, considerata regina tinovului). Tot acolo poate fi intalnita si trestia de camp, bumbacarita, rachita, 20 de specii de muschi de turba, pinul silvestru, mesteacanul pitic si mesteacanul pufos. Fauna tinovului este reprezentata de reptile, diferite specii de pasari, dar si amfibieni, lupi si ursi.

Cum ajungi la rezervatie

Ca sa ajungi la Lacul Sfanta Ana din Bucuresti, va trebui sa treci prin Baile Tusnad. Cu masina, poti sa urmezi traseul Bucuresti – Brasov (DN1) – Chichis (DN11) – Sfantu Gheorghe – Bixad (DN12) – Baile Tusnad – Tinovul Mohos (DJ113/113A). La Bixad exista doua indicatoare de traseu, unul spre Balvanyos, iar celalalt spre Lacul Sfanta Ana. Drumul dureaza aproximativ trei ore si jumatate (255 km).

Rezervatia Tinovul Mohos poate fi vizitata doar la ore fixe, din doua in doua ore in extrasezon (si din ora in ora in timpul sezonului), incepand cu ora 10:00 si pana la ora 18:00. Un tur al tinovului dureaza aproximativ o ora.

Biletul de intrare in rezervatie costa 5 lei, iar taxa pentru parcare – 10 lei.
Traseul de vizitare porneste din zona de campare, iar intoarcerea se face pe un alt traseu (un drum forestier), asa ca nu rata niciun moment daca vrei sa fotografiezi ceva, pentru ca nu mai ai ocazia la intoarcere.

Unde poti sa te cazezi

Pensiunea Szurdok Panzió Tusnádfürdo, Baile Tusnad
Amplasata la numai 200 de metri de centrul statiunii Baile Tusnad, pensiunea Szurdok ofera o imagine deosebita asupra defileului Oltului si Stancii Soimului. Dispune de 35 de locuri de cazare repartizate pe doua nivele. Camerele au baie proprie, incalzire centrala, TV cablu, iar la parterul pensiunii exista o bucatarie dotata.
Tarif*: 25 de lei/persoana /noapte in camera cvadrupla cu vedere spre padure.

Pensiunea Sara, Baile Tusnad
Este situata intr-un cadru pitoresc din statiunea Baile Tusnad, locatia fiind idealapentru un sejur sau un weekend linistit, petrecut in mijlocul naturii. Locatia este amplasata aproape de soseaua principala si de centrul statiunii si dispune de o capacitate de cazare de 33 de locuri: camere duble si apartament.
Tarif*: 60 de lei/noapte de persoana (fara mic dejun)

Pensiunea Voros***, Targu Secuiesc
Pensiunea se afla in centrul istoric al orasului Targu Secuiesc, amenajata intr-o cladire declarata monument istoric – CASA VÖRÖS –, construita in secolul al XVIII-lea. Mobilierul pensiunii pastreaza stilul secolelor XVIII-XIX, care se regaseste in intreaga zona. Capacitatea maxima de cazare este de 16 persoane in 5 camere (din care un apartament) amenajate la etajul si mansarda cladirii.
Tarif*: 40 de lei/persoana in camera tripla/noapte (cu mic dejun)

Nota: *tarifele sunt valabile pentru weekend-ul 28 – 29 noiembrie.