De ce merita sa va petreceti concediul in Parcul National Retezat?

parcul national retezatParcul National Retezat este un atlas viu, o comoara care ascunde nenumarate locuri de o frumusete rara, nebanuita. Fotografiile pe care le vedeti in albumele de specialitate sau postate pe internet nu reusesc sa cuprinda niciodata frumusetea zonei si mai ales unicitatea ei. Pesteri deosebite, trasee turistice care brazdeaza masivele muntoase prin cele mai ascunse cotloane, flora si fauna, lacuri glaciare si foarte multe locuri numai bune de privit si “adulmecat” va asteapta sa le redescoperiti oricand.

Daca va ganditi sa va petreceti un concediu in Parcul National Retezat, nu putem decat sa va felicitam pentru aceasta idee si sa va incurajam sa o puneti in aplicare. Si iata de ce zicem asta:

Se spune despre Parcul National Retezat ca are “80 de ochi albastri” – aluzie la cele 80 de lacuri si tauri care se regasesc pe intreaga suprafata a rezervatiei, atat de limpezi si de cristaline incat albastrul cerului se oglindeste perfect pe luciul apelor. Cel mai mare si mai renumit lac glaciar este Bucura, amplasat intre Varful Peleaga si Saua Bucurei, la o altitudine de 2040 de metri, intr-o zona superba si destul de usor accesibila din Retezat. Un concediu in Parcul National Retezat trebuie sa contina un popas de o zi (sau o noapte petrecuta la cort) langa Lacul Bucura. Exista suficiente trasee turistice catre lac, cu diferite grade de dificultate, pe care le puteti parcurge in concediul dumneavoastra; indiferent pe care il alegeti, la final veti vedea ca efortul nu a fost zadarnic, pentru ca peisajul salbatic si frumusetile pe care le veti intalni pe traseu va vor lasa muti de uimire.

Un alt lac renumit pentru frumusetea sa este Lacul glaciar Zanoaga (si cel mai adanc din Romania, masoara 29 de metri adancime in centru), amplasat pe versantul sudic al Muntelui Sesele. Amatorii de pescuit isi pot incerca norocul la pastravi, in perioada mai – septembrie. (Nu este insa atat de populat cu pastravi precum Lacul Lia, la care se ajunge mai greu.) La Lacul Zanoaga se poate ajunge pe doua cai: venind de la Gura Zlata (prin Cioaca Aradesului si saua Lacului Zanoaga) sau de la Gura Apei (prin Varful Zlata si Saua Iancului). Merita sa ajungeti la Lacul Pietrele – de unde puteti urca apoi la Cabana Pietrele sau varfurile Stanisoara si Custura Bucurii. Si, credem noi, ar fi bine sa nu ratati nici cascadele de pe Valea Marii si Valea Lazaru din Retezatul Mic.

Mai putin vizitat, dar deosebit de frumos, este Lacul Gales – care are o suprafata de 4,5 hectare si este adanc de zece metri; ca si Taul dintre Brazi, despre care se spune ca ar adaposti in el un monstru adormit (care binevoieste sa se arate din cand in cand).

De ce merita sa va petreceti concediul in parcul National Retezat? Pentru ca este supranumit raiul iubitorilor de drumetii. Intreaga zona numara peste 20 de creste ce depasesc 2000 de metri altitudine, iar majoritatea traseelor montane sunt de dificultate medie. Si sunt atat de multe, incat ai avea nevoie de cateva saptamani sa le parcurgi pe toate.

Multe dintre ele ascund pesteri frumoase si chei calcaroase care au dat nastere unor legende fascinante. Iar fauna care salasluieste aici te va face sa-ti amintesti de atlasul de zoologie, pentru ca ai toate sansele sa dai nas in nas cu o marmota sau sa admiri o capra neagra de la o distanta cat se poate de rezonabila.

Merita sa ascultati si sa va bucurati de linistea noptii la doi pasi de padure, daca alegeti sa innoptati la cort, aproape de cer, sau de confortul cabanelor rustice din zonele Rausor, Pietrele, Campusel, Gura-Zlata sau Rotunda, toate avand variante excelente de cazare!

Taxa de vizitare:
Ca sa puteti vizita Parcul National Retezat trebuie sa platiti o taxa de 10 lei. Avantajul este ca odata platita aceasta taxa, puteti vizita parcul de cate ori vreti, timp de sapte zile. Cei care vin cu masina vor plati in plus o taxa de trecere pe drumul forestier care duce catre Poiana Pelegii (la bariera de la Gura Apei), de 7 lei. Va vindem insa un pont: Ca sa nu platiti de doua ori, este bine sa pastrati biletul de intrare pe intreaga perioada de sapte zile valabile de la data emiterii.