De ce este Vama Veche una dintre cele mai iubite statiuni de la malul Marii Negre

Sursa foto: Ocskay Mark/Shutterstock.com

Inca de la finele lunii martie, inceputul lunii aprilie, toti tinerii visatori, iubitori de mare, soare, distractie si muzica buna, se gandesc la Vama Veche si incep sa isi faca fel si fel de planuri legate de vacantele pe care doresc sa le petreaca in acel colt de libertate absoluta. Insa care este motivul pentru care aceasta statiune de la malul Marii Negre este atat de faimoasa?

Inainte de toate, este vorba despre aspectul hippie si usor salbatic pe care Vama il are. Desigur, in ultimii ani, statiunea s-a comercializat din ce in ce mai mult, insa inca exista acele accente de “vechi” ce au atras oamenii inca din anii ‘60. Mai mult, se spune ca exista o regula nescrisa conform careia toti cei care ajung in Vama Veche trebuie sa stea la cort pe plaja sau in campinguri, pentru a intra cat mai mult in spiritul adevarat al acestei statiuni.

Tocmai de aceea, Vama Veche este cea mai iubita statiune a tinerilor non-conformisti, liberi, carora nu le plac regulile impuse. Despre acest lucru vorbeste chiar si profesorul universitar Dr. Vintila Mihailescu: “Acest teritoriu s-a dezvoltat diferit si atrage anual diferite categorii de turisti, al caror singur punct comun este refuzul ‘statiunilor’. S-au dezvoltat chiar ‘culturi turistice’ relativ distincte, cu moduri specifice de utilizare a spatiului. ”

Dar de ce este atat de mare notorietatea acestui fost sat de pescari si de ce reprezinta o atractie atat de mare in randul tinerilor, in special al studentilor?

Intre anii 1960-1980, Universitatea din Cluj-Napoca avea contract cu primaria localitatii Vama Veche prin care studentii puteau veni aici in tabere in perioada vacantelor de vara. Taberele aveau loc din doua in doua saptamani, din prima zi de vacanta, care avea loc in jurul datei de 15 iunie, pana la finalul ei, adica pe 15 septembrie. Cei din cadrul universitatii construisera in Vama Veche pana si o cantina, unde studentii aveau sa isi procure mesele necesare. De fapt, in afara de casele localnicilor, cantina universitatii era singurul loc in care studentii aveau unde sa manance. In acei ani, Vama era totalmente salbatica, fiind lipsita de luxul si pretentiile mai mici sau mai mari ale barurilor, restaurantelor si cluburilor ce o aglomereaza in prezent. Atunci exista doar plaja, marea si, in jur, cateva maracini si terenuri agricole.

Asadar, faima Vamii provine mai mult dintr-o nostalgie a vremurilor trecute, cand oamenii obisnuiau sa isi petreaca zilele de vara departe de civilizatie, in mijlocul naturii, unde soarele rasarea si apunea in mare ca nicaieri altundeva in lume.

In prezent, Vama Veche nu mai este ce era odinioara, insa este la fel de fermecatoare si, an de an, ne atrage catre ea pentru a-i mai admira rasariturile inca si inca o data. Acum, tinerii se distreaza la Stuf, un local pe plaja, unde de seara pana in dimineata danseaza, canta si socializeaza pe ritmurile trupelor rock.

Alte cluburi si localuri din Vama Veche, unde merita sa iti petreci serile, fie pentru a bea o bere rece, fie pentru a asista la un concert folk, sunt: Expirat, Amphora, El Comandante, Goblin, Iron City, etc.

Daca nu ai fost niciodata pana acum in Vama Veche, atunci trebuie sa mergi. Cel putin o data. Se spune ca atmosfera petrecerilor de la Stuf si nu numai este unica. Oamenii vin aici intotdeauna cu voie buna, cu chef de a cunoaste persoane noi si cu dragoste pentru mare. Fiecare seara transforma intreaga plaja intr-o mare petrecere. Cu focuri de tabara, cu cantareti de chitara si cu multe zambete larg deschise.

Iar daca statul la cort nu este pentru tine, nu trebuie sa iti faci griji. In ziua de azi, poti gasi o cazare buna in Vama Veche indiferent de gusturile pe care le ai. Intra pe acest link pentru a gasi cele mai convenabile camere de hotel: http://bit.ly/2MMPFVC