Craciun in Croatia: top 3 destinatii pe care trebuie sa le vizitezi

Oare cum arata Croatia de Craciun? Daca iti imaginezi instalatii luminoase peste tot, tarabe frumos decorate intesate cu suveniruri si o mireasma de vin fiert ce umple tot tabloul festiv, esti pe drumul cel bun. Croatia este, ca orice alta tara crestina, cuprinsa de febra Craciunului cu mult inainte de data oficiala a sarbatorii. Inca de pe 25 noiembrie, Croatia da startul pregatirilor pentru marele eveniment, iar in fiecare zi parca apar si mai multe decoratiuni pe strazile orasului si mai multi oameni aflati in goana dupa cadouri.

Targurile de Craciun sunt locurile favorite de intalnire al localnicilor, dar si pretextul ideal pentru turisti pentru a mai cumpara cateva suveniruri pentru cei dragi de acasa. Asa cum iti poti imagina, in targurile organizate in orase croate este mare forfota dupa lasarea serii, mai ales in zilele din apropierea marii sarbatori. Pentru a descoperi adevaratul spirit al Craciunul este musai sa le vizitezi si tu cel putin o data.

Acum ca te-am introdus in atmosfera de sarbatoare omniprezenta pe teritoriul croat, iti prezentam top 3 locatii din Croatia pe care trebuie sa le iei in considerare pentru vacanta de Craciun:

Zagreb

Capitala Croatiei este una dinre cele mai aglomerate destinatii din tara, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna. Milioane de beculete stralucesc deasupra artelor principale si toate strazile rasuna de glasul copiilor si al melodiilor tematice. Declarat unul dintre cele mai bune targuri de Craciun din Europa, targul organizat in Zagreb reprezinta atractia principala a orasului in vremurile festive. Tarabele imprastiate prin tot centrul orasului te vor intampina cu preparate traditionale, vin fiert si suveniruri de toate tipurile. Strazile, cladirile si monumentele de pe strazile adiacente isi imbraca straiele de sarbatoare si completeaza acest taboul feeric ce pare a fi pictat de un copil entuziasmat de venirea lui Mos Craciun.

iascic/Shutterstock.com

Daca luminile gasite pe strazile Zagrebului iti par insuficiente, fa o vizita oraselului Cazma. Aici se organizeaza in fiecare an un parc tematic in care absolut toate elementele prezentele sunt “imbracate” de-a dreptul in luminite multicolore.

Dubrovnik

Dubrovnik, orasul devenit extrem de popular in randul turistilor americani si nu numai datorita serialului de succes Game of Thrones, este unul dintre cele mai spectaculoase orase croate. Situat in sudul tarii, intr-o zona lipsita de formatiuni insulare, Dubrovnik este atractia principala pentru turistii dornici de festivaluri. In vreme ce majoritatea oraselor de pe coasta “hiberneaza” sau se pregatesc pentru sezonul urmator, Dubrovnik reuseste sa se reinventeze cu fiecare anotimp. Iarna, Dubrovnik gazduieste cel mai lung festival croat, ce dureaza aproximativ 3 luni de zile. Da, da! Ai citit bine! 3 luni de veselie si voie buna!

OPIS Zagreb/Shutterstock.com

In perioada de dinaintea Craciunului, festivalul este dedicat in special sarbatorilor de iarna, insa dupa aceea atat produsele vandute pe tarabele comerciantilor cat si activitatile se diversifica.

Zadar

Declarata una dintre destinatiile de top ale anului 2016, Zadar a reusit si anul acesta sa impresioneze turistii care i-au “calcat pragul”. Desi poate parea ca Zadar este o destinatie pe care trebuie sa o vizitezi exclusiv in sezonul cald, o sa fii surprins sa afli ca si in timpul iernii Zadar concureaza pentru locurile fruntase din randul destinatiilor din sudul Europei.

Phant/Shutterstock.com

Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa iei Zadar in considerare este targul de Craciun organizat in inima orasului. Tot aici vei putea sa urmaresti o intrecere intre Mosi Craciun si de asemenea, e bine de stiut ca de Anul Nou in Zadar se organizeaza nu una, nu doua, ci cinci petreceri tematice. In cazul in care vrei sa iti extinzi vacanta, sa stii ca n-ai sa regreti o clipa!