Cheile Tisitei – Raiul din judetul Vrancea

Vrancea, Cheile TisiteiDe Muntii Vrancei auzi aproape saptamanal datorita miscarilor tectonice. Stiai insa ca acestia ascund Parcul Natural Putna – Vrancea, din care fac parte si Cheile Tisitei, despre care se spune ca sunt “canionul” Vrancei sau Raiul judetului?

Cum ajungi la Cheile Tisitei

In primul rand, trebuie sa ajungi in satul Lepsa din comuna Tulnici judetul Vrancea, de unde ai doua variante care te duc la Cheile Tisitei. Pentru ambele variante, punctul de plecare este DN 2D, drumul care face legatura intre Targu Secuiesc si Focsani.

1. de pe DN 2D, de la intersectia spre Soveja mai mergi 2,5 km spre Focsani pana la podul peste raul Putna. Traversezi podul si urmezi drumul pe partea dreapta pana ajungi la intrarea in rezervatia naturala (circa un kilometru de la pod).

2. de pe DN 2D, in dreptul indicatorului spre Cascada Putna mai mergi un kilometru pana ajungi la acelasi pod, de data aceasta aflat pe partea stanga. Traversezi podul si urmezi drumul pe partea dreapta pana ajungi la rezervatia naturala.

Taxa de intrare in Parcul Natural Putna-Vrancea este de 4 lei/persoana, in schimbul careia vei primi si un pliant cu harta zonei. Copiii pana in 10 ani platesc jumatate din pret.

Cheile Tisitei sunt foarte usor de strabatut, nu necesita echipament special sau vreo pregatire speciala. Mai mult, pot fi vizitate chiar si de familiile cu copii sau de turistii mai in varsta. Tot ce trebuie sa faci este sa urmaresti traseul marcat cu triunghi rosu, iar daca vremea nu este tocmai buna, sa-ti iei niste incaltari antiderapante, ca sa eviti orice posibila accidentare.

Rezervatia este superba: flora este la ea acasa, ca si floarea-de-colt, care isi face veacul chiar si la aceasta altitudine joasa (850 de metri). Ai sa vezi liliac salbatic inflorit inainte sa-i mijeasca frunzele, planta medicinala “limba vecinei”, macrisul iepurelui, brusturele negru, multe specii de brazi sau pini. Apele Tisitei sunt pline de pastravi, iar cateodata – daca ai noroc – poti sa intalnesti cate o capra neagra pe stanci. In rest, trebuie sa stii ca fauna rezervatiei este completata de ursi bruni, rasi, jderi si lupi; nu-ti face insa prea multe griji, pentru ca toate aceste animale salbatice isi fac veacul prin zonele neumblate ale rezervatiei naturale.

Vei trece pe sub multe arcade de stanca si vei pasi peste multe podete de lemn improvizate; vei putea admira multe cascade in miniatura formate de caderile de apa peste stancile rezervatiei; vei putea respira aer proaspat si te vei delecta cu verdele crud intalnit la tot pasul sau cu luminisurile ivite in capatul zonelor impadurite; iti vei putea incanta auzul cu susurul Tisitei sau cu ciripitul pasarilor. Din loc in loc, te vei putea odihni pe bancutele amenajate acolo unde albia raului este ceva mai lata.

De la intrarea in rezervatia naturala si pana la Tunelul Mare, traseul pe care-l vei parcurge dureaza aproximativ doua ore. Ceva mai mult daca te vei opri sa faci fotografii sau daca mai intarzii in zonele asa-zis dificile (prevazute cu cabluri de asigurare). Inainte sa ajungi la Tunelul Mare vei mai traversa alte doua tunele. Ultimul insa, care are o lungime de 267 metri, este foarte intunecos – ai nevoie obligatoriu de o lanterna buna, pentru ca in interiorul sau exista zone cu pietris si bolovani.

Cei mai multi turisti se intorc dupa ce ajung la Tunelul Mare (si il traverseaza), dar daca te incumeti sa continui traseul, vei ajunge la Saua Geamana. Vegetatia este insa mai salbatica dupa ce treci de Tunelul Mare. Traseul complet este Gura Tisitei – Valea Tisitei – Tunelul Mare – Tisita Mare – pr. Cristianul – Golul Roibului – Saua Geamana, iar parcurgerea lui dureaza aproximativ 9 – 10 ore. De la Tunelul Mare inspre Saua Geamana creste gradul de dificultate al traseului (include si patru traversari prin apa).

Unde te cazezi in zona

Klemi Panzió Gelence

Din localitatea Ghelinta, unde se afla aceasta pensiune, pana la rezervatia naturala Tisita nu sunt decat 50 de kilometri. Capacitatea de cazare a pensiunii este de 8 locuri, insa camerele sunt amenajate astfel incat nu-ti va lipsi nimic, te vei putea simti ca acasa. Fiecare camera dispune de WC si baie proprie, uscator de par, internet in camera, TV prin satelit. Oaspetii pot solicita micul dejun, pranzul si cina, sau pot folosi bucataria complet utilata din incinta pensiunii.

Tarif: 145 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)