Cetatile Ponorului – sfaturi utile si detalii pentru o vizita

Cetatile PonoruluiCetatile Ponorului situate in zona Padis a muntilor Apuseni sunt una dintre cele mai mari complexe carstice din intreaga Europa. Cetatile Ponorului sunt cunoscute in tara si drept Everestul speologiei romane, locul in care s-au facut numeroase explorari de catre echipe din tara si de pe peste hotare, inclusiv echipele de alpinism ale armatei din Brasov care au reusit sa escaladeze zidul de 100 de metri din interiorul complexului. Se considera ca o mare parte din acest fascinant fenomen al naturii ramane inca neexplorata.

Cum se ajunge la Cetatile Ponorului

Pentru a ajunge din Bucuresti in Padis, punctul de start al traseului catre Cetatile Ponorului, se merge in directia Pitesti, Ramnicu Valcea si Turda pe E81 si apoi DJ106B, DJ107B, DN1/E60 si DJ 108C.

Drumul de 539 de kilometri poate fi parcurs in aproximativ 8 ore, din acest motiv se recomanda plecarea devreme din Bucuresti si aranjarea optiunilor de cazare pentru a porni pe traseul catre Cetatile Ponorului in ziua urmatoare de dimineata, traseul in sine avand o durata de 5 ore.

Alternativ se poate alege traseul pana in Oradea cu trenul apoi cu un alt tren catre comuna Sudrigiu si autobuz catre Pietroasa sau cursa speciala de autobuz direct din Oradea catre Padis.

De la Pietroasa pana la Padis mai sunt de parcurs 17 km.

Cazare in zona

Turistii pot alege dintre cele cateva optiuni de cazare din zona Padis, dintre care si cateva pensiuni asezate inainte de punctul de inceput al traseelor ce pornesc de aici in circuitul Cetatile Ponorului si alte directii din pitorestii dar salbaticii Munti Apuseni.

Pensiunea Padis este cea mai populara dar si cea mai aglomerata din zona, asezata la altitudinea de 1300 de metri intr-un cadru pitoresc in care stapan locului este linistea si natura. Pentru cazare la Pensiunea Padis, locul de unde pornesc majoritatea traseelor turistice din zona, se recomanda rezervarea din timp a locurilor, pensiunea dispunand doar de 11 camere.

Preturile practicate in zona se invart in jurul sumelor de 130 – 140 lei pentru camera dubla sau mai putin intr-una dintre cabanele de pe trasee.

La Cabana Cetatile Ponorului exista un pachet special pentru 7 nopti la pret de 6 dedicat celor care intentioneaza sa petreaca mai mult de un weekend in zona. Pretul la cabana este de 360 lei/7 nopti.

Traseu – Circuitul Cetatile Ponorului

  • Marcaj: punct albastru
  • Durata: aproximativ 5 ore
  • Dificultate: mare, impracticabil pe timp de iarna

Precautii

Pentru ca traseul este unul dificil, nerecomandat pe timp de iarna, drumetii sunt sfatuiti sa isi ia toate precautiile necesare pentru a evita potentialele situatii neplacute. La plecare turistii trebuie sa se asigure ca au peste 2 litri de apa de persoana, conserve cu mancare, bateriile telefoanelor mobile incarcate si ca o persoana de incredere ramasa acasa stie cu exactitate traseul pe care acestia intentioneaza sa il urmeze.

Pentru acest traseu se recomanda cizmele de cauciuc si lanternele, o portiune din drum intrand prin grandiosul Complex Carstic de la Cetatile Ponorului. Pentru restul traseului din care o mare parte este drum forestier, turistii trebuie sa fie echipati cu bocanci de munte.

Descriere traseu

Pentru turistii care vin prima data in zona se recomanda traseul marcat cu punct albastru ce porneste de la Cabana Padis si duce prin drumuri forestiere si coborasuri dificile catre complexul carstic al Cetatilor Ponorului si inapoi la Cabana in ceva mai mult de 5 ore.

Atentie insa, durata aproximativa a traseului este orientativa si tine foarte mult de compozitia grupului de turisti, pregatirea fizica a acestora, experienta pe trasee de munte si echipament.

Traseul porneste de la Cabana Padis si coboara prin Poiana Ponor, strabatuta de raul cu acelasi nume apoi urca pieptis si coboara din nou traversand drumul forestier unde se intalneste cu doua marcaje, cel cu dunga rosie intre Varasoaia si Vartop si cel cu cruce rosie intre Glavoi si Casa de Piatra.

Drumul ajunge in Dolina I unde se afla imensul portal de 74 de metri, intrarea in Cetatile Ponorului de unde turistii coboara catre o alta lume subterana, o lume a apelor involburate si a grandorii naturale ce nu poate fi vreodata reprodusa de om.

Cetatile Ponorului

Grandioasa formatiune carstica din muntii Apuseni ce atrage speologi pasionati din toate colturile lumii, inegalabila in tara ca frumusete, dimensiuni si complexitate si-a preluat denumirea de la formatiunile de suprafata, cu stanci imense ce dau senzatia de ziduri de cetate.

Pestera Cetatile Ponorului are o galerie principala cu o lungime de 2 km strabatuta de unul dintre cel mai mari rauri subterane din tara, rau ce formeaza caderi impresionante de apa, repezisuri si valtori si care blocheaza trecerea turistilor fara echipament si pregatire speciala mai departe de primele cateva sute de metri pana in Sala Taberei.

Trebuie retinut faptul ca distanta ce poate fi parcursa prin pestera tine extrem de mult de experienta grupului, echipamentul acestora si de nivelul apei. Uneori trecerea pana in Sala Taberei se poate face prin portiuni inundate cu apa pana la genunchi.

In pestera exista 14 lacuri accesibile doar speologilor experimentati inclusiv ca alpinisti si echipati cu barci de cauciuc, corzi, coboratoare si blocatoare.

Se descurajeaza puternic expeditiile alpinistilor amatori in interiorul pesterii mai departe de Sala Taberei.

La iesirea din traseul subteran, aceeasi poteca cu marcajul punctului albastru trece printr-o serie de balcoane la peste 200 de metri altitudine fata de punctul de intrare in Cetati, balcoane ce ofera turistilor privelisti impresionante ale Dolinelor II si III.

Daca este urmat in continuare traseul printr-un drum forestier apoi pe poteca unde se intalneste cu traseul marcat cu punct galben dinspre Izbucul Galbenei, se ajunge inapoi la cabana Padis unde se poate innopta.

Pentru a vizita Cetatile Ponorului este nevoie de un weekend liber sau 2 – 3 zile in cursul saptamanii, echipament potrivit si planuirea calatoriei din timp in functie de starea vremii si optiunile de cazare.