Cetatea Oradea – detalii si sugestii de cazare in oras

OradeaPutine orase din Romania au atat de multe cladiri istorice ca Oradea. Palatul Baroc, Sirul Canonicilor, Palatul Apollo, Palatul Klobusitzky, Chioscul Cafenelei Muller, Casa Poynar, Palatul Levay sunt doar cateva dintre minunatiile arhitectonice ale acestui oras. Iar printre ele se afla Cetatea Oradea, monument UNESCO, cea mai bine pastrata cetate in stil renascentist italian din Europa Centrala.

Cetatea Oradea se afla in prezent in plin proces de restaurare, prelungit de altfel datorita descoperirilor arheologice din aceasta perioada. Nimeni nu stia, spre exemplu, de existenta pivnitei construite sub pardoseala corpului H al cetatii sau de blazonul din 1784, despre care se crede ca ar putea proveni din timpul Rascoalei lui Horea, Closca si Crisan. Cu toate acestea, daca ajungi prin Oradea merita sa vizitezi cetatea, pentru ca este impresionanta.

Spre deosebire de Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, construita in stil Vauban, cea din Oradea are o forma pentagonala, cu bastioane la colturi si un sant cu apa, in stil renascentist italian. Nu a avut insa de la inceput aceasta forma.

Cetatea Oradea a fost construita de regele Ungariei Ladislau I in secolul XI, la vremea respectiva fiind o fortificatie cu palisada si val de pamant. Turnurile din colturi si cel de la poarta erau din lemn si, asemeni multor fortificatii, gazduia in interior o manastire ce purta hramul Sfintei Fecioare Maria.

Rolul cetatii era in primul rand de aparare a orasului, iar incendiile si invaziile prin care a trecut la mijlocul secolului XI au dovedit eficacitatea; in anul 1245 insa, cetatea a intrat intr-un proces de reconstructie, capatand o forma circulara – cu toate acestea, aproape o jumatate de secol mai tarziu a fost din nou distrusa de Roland Borsa, un voievod al Transilvaniei.

Forma actuala – pentagonala, cu bastioane in colturi si sant cu apa – a capatat-o dupa ce a “intrat pe mana” unor arhitecti italieni, care au renovat-o intre anii 1570 – 1618 apeland la forta de munca a taranilor iobagi. Atat de bine a fost consolidata, incat cetatea Oradea a devenit in scurt timp un important centru cultural si religios din tara, iar astazi se spune ca este cea mai bine pastrata cetate renascentista din Europa Centrala.

Pana in 1660 cetatea a trecut prin cateva asedii, carora le-a rezistat cu succes. In 1660 insa, turcii au reusit sa o cucereasca, dupa ce au reusit sa goleasca apa din santul de aparare si au aruncat in aer doua bastioane. Ulterior, turcii au infiintat pasalacul de Oradea, care conducea cinci comitate: Bihor, Zarand, Crasna, Solnocul de Mijloc si Solnocul din Launtru.

Aceeasi strategie (de golire a santului cu apa) au aplicat-o insa si austriecii in 1692, cucerind la randul lor cetatea. In urmatorii trei ani, cetatea Oradea a fost reconstruita – dupa planurile baronului militar Ernst von Borgsdorf si cu finantare de la Vatican (60.000 de florini). Curutii au incercat si ei sa o asedieze intre 1703 si 1710, insa fara succes. Dar marele incendiu din 1836, care a afectat intregul oras, a ajuns si la cetate, arzand mare parte din ea.

In 1883, cetatea Oradea a fost reparata din nou si transformata in scoala de jandarmi. A functionat asa pana in 1947, cand aripa de nord a devenit lagar de tranzit.

Dupa 1975, cetatea a inceput sa se degradeze, ca urmare a transformarii ei in depozit., insa in anul 2010 a intrat intr-un amplu proces de restaurare.

Unde poti sa te cazezi in Oradea

Pensiunea Góbé Csárda Panzió Nagyvárad

Farmecul acestei pensiuni il dau camerele decorate in stilul “scaunelor” secuiesti; fiecare are mobilier pictat manual in nuante diferite, cu motive traditionale care te fac sa te simti “acasa”. Inspiratia provine din vremuri stravechi, insa dotarile camerelor sunt cat se poate de moderne: toate spatiile de cazare au baie proprie cu dus, televizor si chiar aer conditionat.

Complexul este format din mai multe cladiri, construite in jurul unei curti interioare amenajate ca o gradina de vara. Camerele sunt duble sau triple, dar exista si 3 apartamente. In plus, pensiunea are propriul restaurant, rustic, care serveste preparate traditionale bune de te lingi pe degete.

Tarif*: 155 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Hotel Atrium***

Pozitia centrala a acestui hotel ii avantajeaza pe turistii dornici sa viziteze centrul istoric al orasului Oradea, precum si principalele atractii turistice. Hotelul este amplasat la numai 100 m de Calea Republicii, unde exista multe cladiri de patrimoniu, la 20 de metri de al doilea mare centru comercial al orasului (Crisul), la doi pasi de gara centrala – ideal pentru cei care opteaza pentru o vizita cu trenul la Oradea – si foarte aproape de Muzeul Tarii Crisurilor, complexul Baroc si Sirul Canonicilor.

Camerele au baie proprie cu cada, aer conditionat, internet WiFi, televizor LCD si programe prin satelit.

Tarif*: 130 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Hotel Atlantic****

Oradea este un oras care se preteaza si la escapade romantice, iar hotelul Atlantic este foarte potrivit pentru acest gen de turism, precum si pentru turismul de afaceri. Situat intr-o zona linistita din centrul orasului, hotelul Atlantic este foarte aproape de cele mai importante cladiri din oras si de principalele obiective turistice, astfel ca o plimbare pana la ele va fi extrem de placuta. Ca dotari, camerele hotelului dispun de aer conditionat, room-service, minibar, jacuzzi, televizor LCD, telefon, fax, internet WiFi si seif.

Tarif*: 180 de lei/noapte apartament pentru 2 persoane (fara mic dejun)

Nota*: tarifele sunt valabile in week-endul 5 – 6 septembrie 2015.