Cetatea de Scaun din Suceava, o constructie veche de peste 600 de ani  

Barsan ATTILA/Shutterstock.com

Cetatea de Scaun din Suceava a fost atestata documentar in anul 1388 si a fost construita in timpul domniei lui Petru I. Nu se stie cu exactitate data finalizarii constructiei, insa aceasta este incadrata de catre istorici intre anii 1375 si 1391. Cu peste 600 de ani de existenta, Cetatea de Scaun din Suceava a rezistat destul de bine trecerii timpului si reprezinta un simbol al orasului.

Istoric

Teritoriul pe care se afla astazi cetatea a fost ulterior o padure deasa care a fost distrusa prin incendiere pentru a face loc impunatoarei constructii. Domnitorul Petru I a decis construirea unei fortarete care sa protejeze resedinta voievodala si a ridicat un castel de forma dreptunghiulara, lung de 40 de metri si lat de 36 de metri. Zidurile aveau o grosime de aproximativ 2 metri, iar pentru a proteja cetatea, au fost sapate santuri de aparare adanci de 10 metri. In interiorul cetatii au reusit sa distinga cateva incaperi, printre care: apartamentele domnesti, un depozit de alimente, o pivnita, baia domneasca si o inchisoare.

Cetatea de Scaun din Suceava a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, printre care consolidarea zidului de aparare in timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) si intarirea sistemului defensiv a primei.

Pentru a apara cetatea, atunci cand a ajuns pe tron, Stefan cel Mare a consolidat constructia cu un zid de incinta lat de 1,5 metri. Totusi, toate imbunatatile aduse constructiei nu au fost suficiente. In timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504), Cetatea de Scaun din Suceava a fost victima mai multor atacuri din partea inamicilor. In urma acestor batalii, Cetatea de Scaun din Suceava a fost grav avariata.

Program de vizitare

  • luni: inchis
  • marti – duminica: 08:00 – 20:00

Taxa de intrare

  • adulti: 10 lei/persoana
  • elevi si studenti: 3 lei/persoana

Taxa fotografiere

  • neprofesionisti: 10 lei/ora
  • profesionisti: 50 lei/ora

Taxa ghid

  • romana: 30 lei/ora
  • engleza: 50 lei/ora

Ce mai poti sa vizitezi in judetul Suceva?

Daca tot te afli in vizita in judetul Suceava ar fi pacat sa ratezi celelalte obiective turistice din zona. Vatra Dornei, cunoscuta regiune din Bucovina, se afla la aproximativ 100 de kilometri distanta fata de orasul Suceava. Turistii romani si straini vin in statiunea balneara pentru a-si vindeca afectiunile cardiovasculare, locomotorii, ginecologice, digestive sau ale aparatului respirator.

O alta statiune de vis aflata in judetul Suceava este Gura Humorului. Cadrele naturale par desprinse din povesti, iar linistea si pacea este la ea acasa pe dealurile ce inconjoara orasul. In Gura Humorului se afla cel mai cunoscut lacas de cult de la noi din tara – Manastirea Voronet. De un albastru inconfundabil si de o frumusete inegalabila, constructia care dateaza din secolul al XV-lea reprezinta principala atractia turistica a orasului.

Intr-o excursie mai lunga in judetul Suceava trebuie neaparat sa incluzi o drumetie in muntii Rarau. Compuse in mare parte din conglomerate si calcare, formatiunile spectaculoase prezente pe crestele muntilor si de-a lungul drumului impresioneaza toti turistii care ajung sa le admire. Printre principalele atractii turistice ale muntilor Rarau se afla Pietrele Doamnei, Popii Raraului, Piatra Soimului, Cheile „Moara Dracului” si Pestera Liliecilor.