Cele mai spectaculoase baraje de la noi din tara

Romania se mandreste cu peste 3000 de lacuri de acumulare si 250 de baraje, majoritatea construite sub comanda regimului comunist. Planul de sistematizare si dezvoltare al tarii la sfarsitul secolul trecut includea ridicarea mai multor baraje pe teritoriul Romaniei cu scopul de a produce energie electrica si de a salva anumite localitati de riscurile de inundatie.

Nu numai ca detinem un numar impresionant de astfel de structuri, dar avem si cateva ce se afla in topul celor mai inalte sau mai vizitate din Europa. Fie ca vorbim de peisajele din jurul lor, de constructia impresionanta in sine sau de povestile ce s-au scurs de-a lungul timpului in jurul lor, barajele romanesti sunt cu adevarat deosebite si merita vizitate macar o data in viata.

Pentru ca stim ca esti intr-o continua cautare a destinatiilor de la noi din tara pe la care sa ajungi in vara asta, iti recomandam 3 baraje pe care cu siguranta le vei gasi spectaculoase.

1. Barajul Vidraru

Benbinder/Shutterstock.com

Nu este o intamplare ca in capul listei am decis sa punem Barajul Vidraru. Cel mai cunoscut baraj de pe plaiurile mioritice si cel mai vizitat, Barajul Vidraru se bucura de notorietate atat in randul turistilor romani, dar si in cel al turistilor de peste hotare. Majoritatea strainilor care decid sa viziteze tara noastra includ in itinerariul lor Transfagarasanul si inevitabil, sau nu, ajung sa se pozeze si cu lacul Vidraru.

Barajul Vidraru este localizat pe raul Arges, la numai 40 de kilometri de Curtea de Arges. Drumul spectaculos si peisajele impresionante pe care le vei zari intre Curtea de Arges si Barajul Vidraru te vor transpune intr-o lume ireala unde natura este personajul principal al povestii si tu un spectator in primul rand.

Constructia impunatoare a fost ridicata intre anii 1960 si 1966, principalul scop al acesteia fiind productia de energie electrica. Inalt de aproximativ 166 de metri, Barajul Vidraru este al doilea ca inaltime din Romania, iar la momentul finalizarii constructiei se situa pe locul 8 in Europa si 20 in lume. Astazi, desi nu mai iese in evidenta datorita marimii pe plan international, Barajul Vidraru “face furori” pe retelele de socializare datorita pozelor surprinse de cei care aleg sa il viziteze.

Sa nu crezi ca o vizita la baraj este numai despre peisaje si drumuri intortocheate! Iubitorii de adrenalina se delecteaza cu sesiuni de bungee jumping si fac inima tuturor turistilor care se afla pe margine sa bata la maximum. Momentan, centrul de bungee jumping de la Vidraru, care este si cel mai inalt din tara este inchis, insa nu se stie pentru cat timp. Daca sunteti amatori de senzatii tari, stati cu ochii pe site-urile de profil si prindeti sansa unui salt unic in Romania.


Lista tuturor unitatilor de cazare din zona Vidraru se afla la doar un click distanta. Descopera cele mai bune oferte pentru vacanta ta in acest link!


2. Barajul Gura Apei

RMIKKA/Shutterstock.com

Cea de-a doua recomandare pentru un weekend cu prietenii este Barajul Gura Apei. Motivul pentru care barajul din Hunedoara este atat de special are legatura cu dimensiunile constructiei. Barajul Gura Apei este cel mai inalt baraj din Romania, cu o inaltime de aproximativ 168 de metri. Desi nu se bucura de acelasi succes la public ca destinatia anterioara, merita cu prisosinta o vizita.

Lacul de acumulare format in urma ridicarii barajului este doar un segment dintr-un intreg “arsenal” de aparare al localitatilor din jur de efectele negative ale viiturilor. Pe cursul raului Mare a fost construita o suita de 10 hidrocentrale cu rol in producerea energiei electrice si in regularizarea cursului raului.

Ce poti face in zona Barajului Gura Apei? Zona din apropierea barajului este bogata in obiective turistice. La mai putin de 90 de kilometri se afla cunoscutul Castel al Corvinilor, iar la aproximativ 80 de kilometri de locatia barajului poti admira cateva exemplare minunate de zimbri. La toate astea se adauga ruinele cetatii Sarmizegetusa si Parcul National Retezat. Avand o paleta atat de larga de optiuni, iti recomandam sa innoptezi intr-unul din orasele din zona, de pilda in Hateg.


Daca decizi sa faci o vizita ruinelor cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa care se afla in apropierea barajului te poti caza la Pensiunea Sarmis, intr-una din cele 27 de camere puse la dispozitie de catre gazde. Afla toate detaliile despre aceasta unitate de cazare in acest link!


3. Barajul Bicaz

Gabriela Insuratelu/Shutterstock.com

Barajul Bicaz reprezinta una dintre destinatiile de top din judetul Neamt, venind la pachet cu o experienta inedita prin Cheile Bicazului. Ridicat in perioada comunista, intre anii 1950 si 1960, Barajul Bicaz margineste lacul cu acelasi nume cunoscut si ca Lacul Izvorul Muntelui.

Ceea ce face acest loc atat special este peisajul superb ce inconjoara lacul. Sute de mii de copaci completeaza tabloul natural descris de lacul spectaculos ce atrage anual mii de turisti. Zona pitoreasca, posibilitatile numeroase de relaxare si peisajele de vis fac din zona Barajului Bicaz o destinatie cautata in randul turistilor care viziteaza Moldova.

Unde ne cazam in apropierea Barajului Bicaz? La numai 36 de kilometri de locatia barajului se afla Piatra Neamt, oras ce trebuie neaparat sa fie pe lista obiectivelor turistice daca ajungi in zona Moldovei. Dupa o tura cu telegondola, poti innopta la unul dintre hotelurile din oras. Iata lista tuturor unitatilor din Piatra Neamt!


Nu uita de ofertele speciale publicate pe Travelminit! Cauta cele mai bune preturi pentru viitoarea ta vacanta si bucura-te la maximum de timpul petrecut alaturi de cei dragi.