Cele mai frumoase locuri din judetul Brasov: castele, cetati, pesteri, chei

Castelul Bran, RomaniaJudetul Brasov are foarte multe locuri frumoase de care nu te saturi niciodata. Poti sa le vizitezi de cate ori doresti, pentru ca de fiecare data vei vedea acelasi loc cu alti ochi si cu alta satisfactie. Castele, pesteri, cetati, chei, munti – le gasesti pe toate in aceasta regiune de poveste.

Ca sa va puteti face un traseu in care sa includeti cele mai frumoase locuri, va amintim ce puteti vedea in judetul Brasov.

Castelul Bran

La numai 30km de municipiul Brasov se afla unul dintre cele mai cunoscute castele din tara: Castelul Bran. Construit in anul 1211 de Johaness Schultz si Karel Liman, castelul si-a dobandit celebritatea in urma asocierii cu numele domnitorului Vlad Tepes, caruia i se spunea si Dracula. Nici pana in ziua de azi nu s-au gasit dovezi care sa ateste ca Dracula ar fi locuit la Castelul Bran, dar asta nu-i impiedica pe cei aproape 450.000 de turisti care il viziteaza anual sa fie convinsi ca orice pas facut in castel ii poarta pe urmele vestitului conte.

Asa cum a fost construit, in varful unei stanci, Castelul Bran seamana cu o fortareata de la fereastra careia poti sa te bucuri de privelistea minunata care il inconjoara, zona Bran-Moeciu si culoarul Rucar-Bran.

Cetatea Rupea

Pe drumul care leaga Sighisoara de Brasov (DN13), undeva la jumatatea distantei dintre cele doua orase este Cetatea Rupea, pe dealul Cohalmului. Construita intre secolele XIV-XVII, fortificatia a fost un refugiu important pentru locuitorii zonei in timpul navalirii turcilor, dar si in timpul epidemiei de ciuma din 1716. Dar asediile acestora, incendiul din 1643 si mai tarziu, in vremea comunismului, transformarea sa in depozite de materiale au lasat rani adanci in structura cetatii.

Prin 2010, Cetatea Rupea a intrat intr-un proces de renovare, iar dupa trei ani de lucrari aceasta si-a recapatat frumusetea de altadata. I-au fost refacute zidurile , turnurile si curtea interioara. Fortificatia are trei incinte, denumite cetatea de sus, cetatea de mijloc si cetatea de jos.

Cetatea Rasnov

Publicatia newyorkeza de turism “Traveler” a inclus-o in Top 10 cele mai frumoase castele din lume pe timp de iarna, alaturi de alte castele frumoase din Japonia, Germania, Norvegia, Rusia, Republica Ceha si Turcia.

Cetatea Rasnov este una dintre cele mai bine pastrate fortificatii din Transilvania; a fost construita intre anii 1211-1215, insa in 2010 a intrat intr-un amplu proces de renovare. Asa se face ca astazi cladirile din incinta Cetatii Rasnov (peste 30 de case, dintre care se remarca locuinta preotului, scoala si capela) reusesc sa transmita vizitatorilor ceva din atmosfera medievala si din stilul de viata al locuitorilor de altadata. In plus, turistii au la dispozitie vesminte care amintesc de acele vremuri, pe care le pot imbraca si cu care se pot fotografia. Iar la Muzeul de arta feudal sunt expuse arme si armuri, mobilier de epoca si haine reprezentand portul popular specific acelei perioade, dar si obiecte mai putin “obisnuite”: un jug asemanator celor cu care erau transportati prizonierii si o masca de tortura.

Cetatea Fagaras

Nu ai cum sa treci prin judetul Brasov si sa nu vizitezi Cetatea Fagaras, una dintre atractiile principale din Tara Fagarasului. A inceput sa fie ridicata in secolul XI, insa structura de lemn a ars in totalitate in timpul unui incendiu urias izbucnit in secolul XIII. Ulterior a fost reconstruita din piatra, ca o fortareata (aceasta a fost principala ei destinatie in secolele XIV-XVIII), iar arhitectura pe care o admiram astazi dateaza din secolele XVI-XVII. La sfarsitul secolului XVII Cetatea Fagarasului sufera modificari esentiale care o transforma intr-un ansamblu medieval impunator; nu pentru multa vreme, pentru ca in secolul XVIII intra sub stapanire austriaca si incepe sa-si piarda din eleganta.

Dupa al Doilea Razboi Mondial (din 1948 pana in 1960), cetatea a fost transformata intr-o inchisoare in care nu ti-ai fi dorit sa ajungi in ruptul capului. Violentele petrecute intre zidurile Cetatii Fagaras pastreaza si astazi urme ale acelor grozavii, scrijelite pe pereti de catre fostii detinuti politici. Fecioara de Fier, unul dintre instrumentele de tortura folosite in inchisoare pentru condamnatii la moarte, Temnitele si Sicriele din Sala Dietei sunt doar o parte din “comorile” pe care le poti descoperi in timpul unei vizite la Cetatea Fagarasului.

Cheile Rasnoavei

La aproximativ 10km de orasul Brasov (pe DN73A), in vestul Muntilor Postavaru veti descoperi o zona cu un peisaj pitoresc, vizitata de foarte multi turisti: Cheile Rasnoavei. Este o zona ideala pentru drumetii (trasee care duc la Cabana Poiana Secuilor, la Creasta Generalului sau Cabana Trei Brazi), catarare, escalada, bungee-jumping (aici exista una dintre cele mai inalte instalatii de bungee-jumping din Europa de Est, care masoara o inaltime de 137,5 metri) si traversari cu tiroliana pe unul dintre cele mai lungi trasee din tara (137 metri, parcursi in 15 secunde).

In zona Cheile Rasnoavei puteti campa sau va puteti caza la una din pensiunile aflate in imprejurimile Rasnovului.

Pestera Valea Cetatii

Masivul Postavaru ascunde o pestera amenajata in scop turistic, la standarde europene: pestera Valea Cetatii. Situata la aproape 4km distanta de Rasnov si la circa 2km de Cetatea Rasnov, pestera se afla la o altitudine de 790m si se poate ajunge la ea cu masina, bicicleta sau pe jos (intre Valea Cetatii si Valea Fundata). Face parte din aria naturala protejata Pestera Valea Cetatii din judetul Brasov.