Ce sa vizitam in Bucovina in 2 zile?

Manastirea PutnaBucovina este una dintre acele zone ale tarii care, odata descoperite, raman in inima calatorului ce se trezeste mereu dornic sa se reintoarca macar pentru un weekend. Dorul de verde, de liniste, de natura, traditie si bogatie culturala, de oameni frumosi si orase curate, de locuri ce respira istorie milenara este intr-un cuvant dorul de Bucovina iar cei ce viziteaza aceasta zona macar o data il cunosc negresit.

Ziua 1 in Bucovina

Pentru cei ce iubesc natura in egala masura cu monumentele istorice si culturale ce imbogatesc intregul teritoriu al Bucovinei, exista o serie de trasee care leaga Slatina de Voronet sau Sucevita de Putna pe drumuri montane si forestiere de o frumusete rara.

Doua zile sunt mult prea scurte pentru a explora tot ce are Bucovina de oferit, intre pitorescul din Gura Humorului si superbul drum al manastirilor de lemn.

Daca vremea este frumoasa, pentru a vedea Bucovina in doua zile, cea mai inspirata alegere este urmarirea unora dintre traseele montane de aici, cu cazare la pensiunile sau chiar gospodariile din zona.

Slatina – Voronet

Prima zi poate fi dedicata exclusiv traseului dintre Slatina catre Voronet, traseu parcurs agale, la pas pentru a putea admira toate frumusetile zonei.

Drumul pentru a vizita celebra manastire din Bucovina, intrata in patrimoniul UNESCO atat pentru valoarea arhitecturala cat si pentru culoarea specifica si unica in lume ce se gaseste pe peretii acesteia este unul pe care putini aleg sa il faca prin natura si nu cu masina.

Din Satul Slatina, punct de start pentru acest traseu se poate face o prima oprire la Manastirea Slatina.

Manastirea Slatina, ascunsa intre brazii ce o umbresc pe tot parcursul anului improspatand aerul cu mirosul specific este celebra pentru faptul ca gazduieste mormantul domnitorului Alexandru Lapusneanu. Mormantul si manastirea pot fi vizitate intr-o oprire de cel mult o jumatate de ora inainte de a porni mai departe pe traseu.

De la Manastirea Slatina, drumul catre Voronet merge prin padure urmarind un parau cristalin al carui sunet este in mod special revigorant pe perioada verii.

Dupa 30 de minute de drum prin padure se intalneste marcajul catre Voronet si drumul incepe sa urce pana pe creasta unui deal de unde privelistea este de poveste.

Marcajul cu cruce alba duce catre un schit unde se poate face un scurt popas inainte de a continua pe latura vestica a acestuia, urmat de o poteca ce coboara apoi se largeste din nou intr-un drum forestier.

Dupa urcusuri si coborasuri pe drumul marcat se ajunge in vale aproape de izvorul paraului Voronet. De aici si pana la schitul lui Daniil Sihastrul si manastirea Voronet mai dureaza aproximativ o ora daca drumul este facut la pas.

Manastirea Voronet, cunoscuta si drept Capela Sixtina a vestului este inclusa pe lista monumentelor istorice din Judetul Suceava si in Patrimoniul UNESCO.

Manastire de maici Voronet a fost construita in 1488 de catre Stefan cel Mare si se distinge nu atat prin arhitectura obisnuita pentru manastirile din aceasta zona, cat pentru frescele exterioare colorate viu ce descriu scene importante din biblie cu culori predominante in verde si celebrul albastru de Voronet.

Dupa vizita la manastire se poate urma drumul de 3 km peste raul Moldova si inca 1 km pana la Gura Humorului unde se poate innopta la numeroasele pensiuni din zona.

Ziua 2 in Bucovina

Gura Humorului este locul ideal pentru un sejur de relaxare si reincarcare a energiei in oaza de liniste in care pare sa fie asezata statiunea. Din acest punct se poate porni pe traseu catre Sucevita si Putna, alte doua obiective turistice ce nu trebuie ratate in drumul prin aceasta parte a Moldovei.

Din Gura Humorului turistii au doua optiuni: fie sa petreaca o zi delectandu-se cu numeroasele activitati si sporturi ce pot fi practicate chiar in statiune, de la vanatoare, la pescuit, la river-rafting, coborari cu parapanta, mountain bike, echitatie sau off-road, fie sa porneasca mai departe pe drumul manastirilor din Moldova

Manastirea Sucevita

Aflata la aproximativ 50 de kilometri de Gura Humorului, Sucevita este una dintre manastirile incluse in patrimoniul cultural mondial. Despre Sucevita legenda spune ca a fost construita cu efortul imens al unei femei care pentru a-si rascumpara pacatele a carat pietre pentru ridicarea manastirii timp de 30 de ani.

Monumentul ctitoriei familiei Movilestilor imbina elemente de arhitectura moldoveneasca cu arta gotica si bizantina, fiind una dintre cele mai interesante manastiri din Bucovina din punct de vedere al realizarii, detaliilor si picturii interioare.

Manastirea poate fi vizitata intre orele 7:00 si 21:00, iar muzeul manastirii intre orele 9:00 si 17:00

Putna

La nord de Sucevita se afla manastirea Putna, nelipsita de pe cele mai multe itinerarii ce iau drumul manastirilor din Bucovina.

Manastirea Putna, una dintre cele mai importante lacasuri monahale din aceasta parte a Romaniei se afla in nordul Bucovinei. De-a lungul istoriei manastirea ce a fost construita in anul 1466 a servit drept important centru de cultura al zonei, iar astazi gazduieste unul dintre cele mai bogate muzee din cadrul unei constructii ecleziastice din Romania.

Manastirea Putna din Bucovina se remarca prin turnul cu parter si etaj ce poarta pe fatada din est stema Moldovei de la 1471. Cladirea principala a manastirii a fost construita initial in stil specific moldovenesc, suferind mai tarziu modificari de inspiratie bizantina, gotica si renascentista in urma lucrarilor de renovare efectuate de-a lungul secolelor.

Pentru manastirea Putna se percepe o taxa de vizitare unica de 5 lei si taxa foto de 10 lei.

Daca timpul o permite, se poate face o vizita si in Parcul Natural Putna cu Manastirea Lepsa si Cascada Putnei, doua obiective mult mai putin vizitate de turisti decat celelalte manastiri din zona dar cel putin la fel de spectaculoase.