Ce sa faci un weekend in judetul Mures?

Targu MuresJudetul Mures, situat in zona centrala a podisului Transilvaniei, este o destinatie de poveste intocmai prin pozitionare si pitorescul peisaj de care turistii se bucura in cele mai multe statiuni din zona, asezate intre culmi muntoase pe o parte si Campia Transilvaniei pe de alta. In Mures, un singur weekend este adesea mult prea scurt pentru a face tot ceea ce este de facut si pentru a vedea tot ceea ce este de vazut. Intreaga familie se poate bucura de o mini vacanta completa, cu pachete de tratament si relaxare la hotelurile din statiuni pentru cei ce au nevoie si drumetii si aventura pentru restul familiei.

Ziua 1 in judetul Mures

Pentru ca in general sejururile de tratament se intind pe cel putin o saptamana, turistii care vin doar pentru weekend in Mures calatoresc in scop de agrement si ca atare se recomanda ca prima oprire sa fie chiar in capitala de judet, orasul Targu Mures. O plimbare prin oras da tonul pentru weekend, fiind modul potrivit de a incepe o minivacanta de relaxare si detasare.

Spre deosebire de alte orase din Romania, Targu Mures pare cateodata sa fi ramas suspendat in timp, in acel echilibru perfect dintre confortul epocii moderne si romantismul epocii medievale.

Turistii care aleg sa isi petreaca un weekend in zona au de ales intre a opta pentru cazare in Targu Mures, unde optiunile sunt mai numeroase si exista avantaje specifice orasului precum numarul mare de restaurante, cafenele si magazine sau intr-una dintre pitorestile statiuni din judet: Sovata, Rastolita, Lunca Bradului sau Sangeorgiu de Mures.

Cazare si distractie la Complex Weekend

Complexul Weekend din Targu Mures este o oaza de verdeata, liniste si racoare asezata in imediata apropiere a raului Mures unde turistii au la dispozitie cateva hectare dotate cu piscine, locuri de joaca pentru copii, teren de fotbal, tenis sau volei de nisip, terase si restaurante.

Pentru turistii care aleg cazare direct in oras, prima zi din weekend poate fi petrecuta pentru distractie si relaxare in aer liber.

Complexul ofera spatii de cazare si promite o modernizare completa incepand cu sezonul estival 2014 astfel incat sa fie destinatia perfecta pentru familiile cu copii care isi doresc un weekend in care sa se bucure de liniste fara a neglija aspectele legate de sport, miscare si sanatate.

Complexul este deschis vizitatorilor intre orele 06:00 si 22:00 iar pretul unui bilet este de 9 lei pentru adulti si 7 lei pentru copii, pret valabil pentru o durata de o ora si jumatate petrecuta in zona bazinului olimpic.

Palatul Culturii

  • Adresa: Str. George Enescu, nr. 2

Turistii care aleg sa isi inceapa vacanta in Mures cu o plimbare prin resedinta de judet aflata in centrul Transilvaniei istorice pe cursul Muresului, sunt sfatuiti sa faca o oprire la Palatul Culturii, una dintre cele mai impresionante cladiri din oras.

Palatul Culturii din orasul Targu Mures este unul dintre cele mai frumoase din tara, gazduind la etaj 1.000 dintre cele mai valoroase tablouri din Transilvania si o biblioteca cu peste un milion de volume, printre care multe raritati si unicate.

Construit intre anii 1911 si 1913 in stil secesionist, Palatul Culturii are dimensiuni impresionante, cu un hol de 45 de metri care lasa cea mai puternica impresie asupra vizitatorilor datorita celor 12 vitralii absolut superbe realizate in anul 1914.

Cetatea Medievala

  • Adresa: Str. Avram Iancu

Cetatea Medievala din Mures se intinde pe o suprafata de peste 4 hectare si este formata din 7 bastioane si zidurile acestora ce incadreaza o curte interioara de marime impresionanta ce adaposteste cladirea Manutantei si Biserica Reformata.

Amplasamentul actual se ridica pe spatiul in care a existat initial o fortareata construita de voievodul transilvanean Bathori Istvan. Ca cele mai multe cetati din zona Transilvaniei, cetatea Muresului a suferit si ea numeroase modificari de-a lungul istoriei pana la forma in care se prezinta in momentul actual, ca obiectiv turistic de maxima importanta pentru oras si judet, dar si gazda a unor manifestari culturale de exceptie precum Zilele Targumuresene, Festivalul Berii sau Sarbatoarea Vinului si a Mustului, continuand sa joace un rol central in viata orasului.

Cetatea se afla in plin program de reabilitare prin fonduri Phare.

Ziua 2 in judetul Mures

Dupa o prima zi dedicata orasului resedinta de judet, turistii dornici de drumetii si aventura pot porni pe urmele celor mai frumoase obiective naturale din zona cunoscuta pentru seria de rezervatii si arii protejate.

Sovata

Proprietatile terapeutice ale aerului din statiunea Sovata, binecunoscuta statiune balneoclimaterica de tratament, provin de la muntele de sare aflat in imediata apropiere, zona de o deosebita frumusete si o liniste pe care cei mai multi vizitatori nici nu stiau macar ca o cauta inainte sa o experimenteze.

Muntele de sare de la Sovata este un vestigiu al perioadei in care aceasta zona a tarii era inca acoperita de Marea Neagra care la retragere a lasat in urma sa imensele depozite de sare ce pot fi admirate si exploatate in scop terapeutic in ziua de azi.

In imediata apropiere a muntelui de sare si a statiunii Sovata se afla lacurile Ursu si Alunisi, cu o temperatura a apei ce ajunge vara pana la 40 de grade si unde exista baze de tratament si relaxare prin hidroterapie.

In statiune exista un total de sase lacuri cu apa sarata, doua lacuri cu apa dulce si un lac mlastinos, Lacul Serpilor.

Rezervatia de bujori de stepa

Rezervatia de bujori aflata la 66 de km de Targu Mures, la Zau de Campie este unul dintre acele locuri unice in Romania care sunt descrise mult mai bine in imagini decat in cuvinte. Pana la rezervatie se ajunge relativ usor cu masina, iar in interiorul acesteia pot fi admirate peste 50.000 de exemplare de bujori rosii din peste 270 de specii si subspecii ce se intind pe hectare intregi, umpland campul.

Turistii care ajung pana aici la un drum prin Mures sunt sfatuiti sa nu isi uite acasa aparatele de fotografiat si sa isi aleaga o perioada de vizita inspirata, in general de la mijlocul lui aprilie pana la inceputul lui mai, atunci cand bujorii sunt in perioada maxima de inflorire.

Pentru a verifica daca bujorii sunt infloriti in perioada in care se planifica un weekend in Mures, se poate lua legatura cu custodele onorific al rezervatiei, domnul Octavian Calugar.