Ce putem vizita in judetul Brasov intr-un weekend?

Castelul Bran - judetul BrasovEste putin probabil sa nu fi trecut prin Brasov cel putin o data in viata ta. Pe vremuri, Brasovul era un important centru mestesugaresc, un adevarat nod comercial; acum este un important nod turistic, un oras aflat in inima Transilvaniei, care face legatura cu multe zone din tara. Fiind un oras medieval de secol XIII, a fost construit la fel ca toate celelalte, cu bastioane si turnuri; aici existau pe vremuri Bastionul Fierarilor, Turnul Macelarilor, Bastionul Tesatorilor, Turnul Lemnarilor, Bastionul Tabacarilor sau al Vanatorilor. Acum, toate acestea sunt considerate adevarate monumente istorice si cu fiecare an atrag tot mai multi turisti.

Judetul Brasov inseamna insa mult mai mult de-atat: este cel in care gasesti minunatul sat Viscri – cu traditii care dainuiesc si astazi si infrumuseteaza multe case de straini; cel in care descoperi pe zi ce trece tot mai multe locuri frumoase pe culoarul Bran-Rucar – dincolo de Castelul Bran, sau cel in care stau straja si astazi biserici fortificate vechi de cateva secole.

Ce poti sa vizitezi

Centrul vechi si Biserica Neagra
Sunt primele pe lista obiectivelor turistice de neratat, daca esti pentru prima data in Brasov. Si chiar daca le-ai mai vazut o data, tot merita sa te abati putin din drum – ai sa le vezi cu alti ochi. Localnicii spun ca cea mai frumoasa priveliste asupra Pietei Sfatului o poti vedea doar daca urci cu telecabina pe muntele Tampa. Imaginea e impresionanta de acolo, de sus.

Poti sa iei o harta de la centrul de informare turistica si sa bati la pas toate stradutele din Centrul vechi. Daca ti se face foame, intra la Restaurantul Sergiana, cu specific romanesc; este foarte frecventat de localnici. O cafea buna o bei la Festival 39, localul decorat intr-un stil care aduce aminte de perioada interbelica.

Biserica Neagra, denumita astfel in urma incendiului din secolul XVII care i-a innegrit zidurile, este o constructie pentru ridicarea careia a fost nevoie de o suta de ani de munca (1384 – 1477).

Cetatea Brasovului
I se mai spune si Citadela si o gasesti pe Dealul Cetatii. Fiind inconjurata de padure, este ferita ochiului – multi nici macar nu au auzit de ea. Odata ajuns la Cetate, poti sa te plimbi pe stradutele ei ca un labirint si sa admiri Brasovul de sus, din toate unghiurile. Tot in Cetate ai sa descoperi un restaurant cu terasa, asa ca poti sa-ti tragi putin sufletul in fata unei cafele aburinde.
Adresa: Strada Cetatii nr. 5, Brasov (0268 417 614)

Bisericile fortificate
Tara Barsei este renumita pentru numarul mare de biserici fortificate: cele de la Prejmer, Harman, sau Codlea sunt printre cele mai renumite, insa ai sa descoperi mult mai multe, unele dintre ele ramase cocotate in varful unui deal, de acum cateva secole. Poti sa le vizitezi pe toate trei intr-o singura zi, pentru ca distanta dintre ele nu este foarte mare. Biserica fortificata din Prejmer este cea mai bine conservata, desi a fost construita de cavalerii teutoni in 1212. Si este la doar 12 kilometri de Brasov, pe drumul care duce spre Buzau.

Din Brasov pana la Harman ai o distanta si mai mica, de numai zece kilometri; biserica forticata din Harman a fost mentionata documentar pentru prima data la 1240, insa multe dintre elementele sale originale se pastreaza si astazi. In centrul orasului Codlea, la 15 kilometri de Brasov, ai sa descoperi o alta biserica fortificata, diferita insa de celelalte – era singura din Tara Barsei care nu avea turn bisericesc.

Satul Viscri si traditiile sale
Ceva mai departe de orasul Brasov, la aproape 80 de kilometri distanta, pe drumul european E60 vei ajunge la Viscri – zona de poveste redescoperita de romani datorita traditiilor si mestesugurilor promovate in ultima vreme mai mult ca oricand. Drumul spre Viscri trece prin Feldioara, Maierus, Hoghiz si Rupea (poti sa te abati putin si pe la Homorod). Salba de biserici fortificate este mai bogata in aceasta zona, pentru ca pe acest traseu vei vedea renumitele cetati de la Hoghiz, Homorod, Rupea si, bineinteles, Viscri. Si iata inca o idee de petrecere a unei zile de week-end: turul bisericilor fortificate din zona Rupea. Traseul il gasiti AICI.

Castelul Bran
Nu putem sa vorbim de judetul Brasov si sa nu luam in calcul vizitarea Castelului Bran, care a fost initial o cetatuie de lemn. Castelul medieval cu elemente gotice si renascentiste a fost construit de sasi, in 1377. Castelul Bran se afla pe culoarul Rucar – Bran, o zona extrem de frumoasa, destinata in principal relaxarii.

Unde sa te cazezi

Marmot Residence Predelut Bran***
Pensiunea se afla la doi kilometri de Castelul Bran, dar cu toate acestea este una dintre locatiile in care va veti putea relaxa, pentru ca zona este foarte linistita si intr-un cadru de poveste: padure, Muntii Bucegi si Piatra Craiului si Magura Branului care se vede in departare. Camerele au TV, internet wireless, baie proprie cu dus si uscator de par, terasa generoasa.

Tarif: 130 lei/noapte* camera dubla (fara mic dejun)

Hotel Dumbrava Rupea***
Intre Brasov si Sighisoara, langa drumul european E60, veti descoperi complexul turistic Dumbrava, intre dealuri si vai, la trei kilometri de Rupea. Aveti de unde alege spatii de cazare: hotelul dispune de 43 de camere, toate dotate cu televizoare LCD si frigider. Restaurantul de la parter are meniu a la carte, unde puteti sa gustati preparate internationale, dar si traditionale – produse in ferma proprie.

Tarif: 120 lei/noapte* camera dubla (fara mic dejun)

Hotel Bielman Sanpetru***
Localitatea Sanpetru, o veche asezare saseasca, este la doar cinci kilometri distanta de orasul Brasov.Hotelul Bielman este unul dintre cele mai frumoase din zona Brasovului, cu dotari de inalta clasa: doua saune, sala de fitness cu jacussi, piscina exterioara si teren de tenis. Capacitatea de cazare este de 22 de camere care au internet, minibar, camere cu cabine de dus (unele au si jacuzzi).

Tarif: 334 lei/noapte* camera dubla (cu mic dejun)

Nota: *tarifele de cazare sunt valabile pentru week-endul 7 – 8 martie 2015.