Ce putem vizita intr-un weekend in judetul Botosani?

Casa memoriala George Enescu din Liveni - judetul BotosaniCand te uiti pe harta si vezi ca judetul Botosani e tocmai sus, in coltul din dreapta, iti vine sa amani excursia pentru ”altadata”. Analizeaza-l insa dintr-un alt punct de vedere: ce motiv in plus iti trebuie ca sa vizitezi judetul in care s-au nascut si au crescut cele mai multe si cele mai importante personalitati ale culturii romanesti? George Enescu, Nicolae Iorga, Octav Bancila, Stefan Luchian, Grigore Antipa si multi altii sunt parte din acest taram, pe care l-au facut celebru oriunde i-a purtat viata.

Credem ca, roman fiind, nu ai avea nicio scuza sa nu vezi macar o parte din toate aceste locuri, devenite intre timp obiective turistice de mare insemnatate ale judetului Botosani.

Ce poti sa vizitezi

Casa memoriala Nicolae Iorga

Calatoria ta prin judetul Botosani poate incepe cu o vizita la casa marelui istoric Nicolae Iorga. O gasesti la circa un kilometru distanta de intrarea in municipiul Botosani, daca vii dinspre Iasi, pe strada Nicolae Iorga nr.14. Familia Iorga a schimbat zece locuinte de-a lungul anilor, iar in cea de aici a locuit intre anii 1876 – 1880. Casa memoriala Nicolae Iorga, o cladire de secol XIX, adaposteste o colectie valoroasa de obiecte cu valoare patrimoniala, care au apartinut marelui istoric: fotografii originale, diplome de Dr. Honoris Causa (de la Sorbona, Roma si Cambridge), foarte multe carti ale scriitorului (in editii princeps), ziare si reviste ale vremii (aparute sub indrumarea sa).

Manastirea Cosula

La 20 de kilometri sud-est de municipiul Botosani, in satul Cosula, se afla aceasta manastire de calugari, construita in stil feudal romanesc, ce poarta hramul Sfantul Nicolae. Lacasul de cult a fost ridicat in 1535 de catre marele vistiernic Mateias, sfetnicul domnitorului Petru Rares. Poate ca esti obisnuit cu manastirile din Bucovina – extrem de frumoase de altfel -, insa si aceasta iti va atrage privirile de cum o vei zari (a fost inclusa in 2004 pe lista monumentelor istorice din judetul Botosani). In secolele XVII – XVIII, lacasul a fost un important centru cultural – aici s-a realizat prima traducere in limba romana a unui text din Herodot (secolul XVIII), dupa un manuscris din neogreaca. Nicolae Iorga a depus acest text tradus la Academia Romana.

Manastirea a fost parasita de calugari in 1908, devenind biserica satului (anexele au fost transformate in spital), dar in 1991, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea, a adus din nou calugari si a reinfiintat Manastirea Cosula.

Casa memoriala George Enescu

In satul Liveni, la 52 de kilometri distanta de municipiul Botosani (si 15 km de Dorohoi), poti sa vizitezi casa in care s-a nascut si si-a petrecut primii cinci ani din viata muzicianul George Enescu, un mare simbol al culturii romanesti. La doar cinci ani (si in aceasta casa), a compus prima sa opera pentru pian si vioara – ”Tara Romaneasca”.

Casa din Liveni a fost construita in a doua jumatate a secolului XIX si a fost transformata in muzeu in 1957, in interior fiind expuse jucarii din vremea copilariei muzicianului, obiecte personale, fotografii si primele creatii muzicale.

Unde sa te cazezi

Daca nu gasesti cazare la Conacul Zaicesti din Botosani, fosta resedinta a boierilor Filipesti, poti sa alegi una dintre nenumaratele oferte de cazare din judet. Sau din cele de mai jos:

Complexul hotelier Maria****

Amplasat in centrul municipiului Botosani, hotelul ofera o imagine superba asupra orasului, avand avantajul distantelor foarte mici fata de principalele atractii turistice: Muzeul de Istorie (5 minute), parcul ”Mihai Eminescu” (5 minute), Casa memoriala ”Nicolae Iorga” (20 minute). Camerele sunt amenajate elegant si dispun de tot confortul: climatizare, birou, telefon, TV cablu, minibar, baie cu cada sau dus si uscator de par, internet wireless, seif, piscina si parcare.

Tarif*: 170 lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Hotel Europa****

Un alt hotel situat in centrul municipiului Botosani este Europa, foarte aproape de centrul vechi, ideal atat pentru calatoriile de afaceri, cat si pentru vacante. Complexul are 20 de camere moderne dotate cu climatizare, minibar, telefon, internet, TV LCD, cada cu hidromasaj sau cabina de dus, uscator de par, produse de unica folosinta.

Tarif*: 200 lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Pensiunea Bianca***

Situata in Botosani, pe strada Ion Luca Caragiale nr. 11, pensiunea ofera o oaza de relaxare intr-un cadru intim si linistit. La numai 12 kilometri distanta de locatie se afla un alt obiectiv turistic important – Casa memoriala ”Mihai Eminescu”, de la Ipotesti. Camerele au aer conditionat, internet Wi-Fi, TV si frigider.

Tarif*: 85 lei camera dubla family/noapte (fara mic dejun)

*Preturile sunt valabile pentru weekendul 16 – 17 mai 2015.