Ce putem face un weekend in statiunea montana Campulung Moldovenesc

Campulung MoldovenescCand esti inconjurat de patru munti, unul mai maret decat altul, nu te mira ca se va spune despre tine ca ai avut noroc de peisaje inegalabile, sau – cum spun unii – pe picior de egalitate doar cu cele elvetiene. Asa este Campulung Moldovenesc, inconjurat de Masivul Rarau, Muntii Stanisoarei, Obcina Mestecanisului si Obcina Feredeului. E lesne de inteles ca intr-o astfel de statiune montana, te gandesti in primul rand la schi (sau la niste reprize zdravene de sanius) si apoi la drumetie sau, de ce nu, escalada. Esti liber sa faci ce vrei weekendul acesta!

ZIUA 1

Rezervatia Naturala Pietrele Doamnei Rarau

Sa zicem ca ai ajuns in Campulung Moldovenesc si esti atat de fermecat de ce vezi la tot pasul, incat nu stii cu ce sa incepi sa vizitezi, ca sa simti ca nu pierzi absolut nimic. Ei bine, trage in piept o gura de aer racoros, de munte, si porneste la drum spre Pestera cu Lilieci. Ai s-o gasesti in muntii Haghimas din masivul Rarau, la o altitudine de 1.500m, pe raza comunei Pojorata.

La Pojorata ajungi daca pleci cu masina din Campulung Moldovenesc spre Cabana Rarau – vreo 14 kilometri. De la cabana mai mergi inca vreo doi kilometri pana la gura Pesterii Liliecilor. Asa cum probabil ai banuit, numele provine de la coloniile de lilieci care vietuiesc in interiorul pesterii, acesta fiind de altfel si motivul pentru care este interzisa vizitarea ei. Poti insa sa tragi cu ochiul la interiorul calcaros, desi s-ar putea sa fii surprins: nu are nicio stalactita si nicio stalagmita. Si atunci, de ce ”te-am adus” aici?, ai putea sa intrebi.

Pentru ca mai sus de aceasta pestera vei descoperi, printre molizi si scorusi, Pietrele Doamnei – doua stanci minunate, tot calcaroase, care ating altitudini de 1.647m si 1.651m. In anotimpul cald, stancile sunt inconjurate de cimbrisor, micsandre salbatice, muscatul dracului si, mai sus, de minunata floare de colt. Iarna insa, albul care se intinde printre paduri si stanci nu va fi insa cu nimic mai prejos.
Zona Pietrele Doamnei este preferata montagniarzilor, care vin aici pentru traseele cu grad mare de dificultate.

Cheile Moara Dracului

Nu poti sa treci prin Campulung Moldovenesc si sa nu vizitezi Cheile Moara Dracului, unul dintre cele mai importante obiective turistice din sudul Bucovinei. Cum ajungi? Din Campulung Moldovenesc, pe drumul spre Suceava vei da de un drum pietruit, care te va duce la paraul Moara Dracului. Dupa circa cinci kilometri prin Valea Caselor, vei vedea cum valea se ingusteaza brusc si formeaza niste chei a caror frumusete iti taie respiratia. Padure, apa, chei si minunatele creste Adam si Eva (de pe raza comunei Pojorata). Ce-ti poti dori mai mult de la un peisaj montan?
Cheile se intind pe o suprafata de zece hectare, astfel ca ursilor, rasilor si cerbilor carpatini nu le-a fost greu sa se ascunda, pentru a trai nestingheriti, in padurile de molid, brad si mesteceni, de salcii si plopi tremuratori. Uita de asta si admira cascadele de apa care se izbesc de stanci, formand impreuna un tablou spectaculos. Nu te aventura sa traversezi stancile decat vara, si chiar si atunci, doar daca ai incaltaminte adecvata, pentru ca stancile sunt foarte alunecoase.

ZIUA 2

Schi si sanius

A doua zi de week-end o poti petrece pe partiile din Campulung Moldovenesc. Fiind asezata intr-un climat deosebit, statiunea montana se bucura de zapada aproape 150 de zile pe an, in straturi de aproape o jumatate de metru. In statiune sunt amenajate deocamdata – pentru ca exista planuri serioase de dezvoltare – doua partii de schi alpin si una de biatlon (la Bodea).

Una dintre ele este cea de la Runc, cu o lungime de 400m si un grad mediu de dificultate si pentru care a fost amenajat un teleschi. Cealalta partie, denumita Rarau, are un grad de dificultate scazut, dar chiar si aici beneficiezi de teleschi. Ei, si daca nu iti place sa schiezi, da-ti drumul cu sania pe derdelus, la fel ca in copilarie! Noi am auzit ca cel mai bun loc este cel de pe dealul Cucoara.

Muzeul Etnografic Ion Tugui

Dupa atata aer curat si peisaje mirifice, merita sa le oferi ochilor ceva deosebit, cum ar fi de pilda un camp cu…linguri de lemn. Cam asta este senzatia pe care o ai atunci cand intri in Muzeul lingurilor (Casa-muzeu a profesorului Ion Tugui) din Campulung Moldovenesc. Sus, jos, atarnate si agatate de pereti ai sa vezi tot felul de linguri, lingurite, linguroaie, polonice – cea mai mare colectie de linguri de lemn din tara. Adica nu mai putin de 5.300 de exemplare, realizate de mesteri din toate colturile tarii si colectionate si catalogate de profesorul de istorie Ion Tugui. Ai sa vezi acolo linguri de lemn sculptate cu dalta si tesla in toate esentele de brad, de la cele culese din padurile romanesti (brad, salcie, plop si tei), pana la cele mai exotice, fabricate din lemn de lamai, smochin sau chiar de ginko biloba. O adevarata comoara!

Adresa: Gheorghe Popovici nr.1, Campulung Moldovenesc
Telefon: 0741 405 498
Program: Zilnic, de la 09:00 la 18:00

Cauta cazare aici!