Ce putem face 2 zile in judetul Neamt?

Manastirea Agapia - judetul NeamtJudetul Neamt, una dintre cele mai frumoase regiuni din Moldova, se intinde intre Carpatii Orientali si Podisul Moldovei. Masivul Ceahlau strajuieste aceste tinuturi pitoresti in care natura este parca mai verde, iar oamenii mai rabdatori. In Neamt, Siretul curge lin pe pamanturi de o bogatie istorica si culturala rar intalnita in tara. Doua zile petrecute aici sunt doua zile dedicate unei alte Romanii, mai bogate, mai frumoase si parca mai linistite.

Ziua 1 in judetul Neamt

Descoperirea acestei superbe zone a tarii incepe cel mai bine din orasul resedinta de judet – Piatra Neamt, oras ce sta si astazi marturie bogatei si glorioasei istorii a acestei zone, orasul Curtii Domnesti ctitorite de Stefan cel Mare si Sfant, orasul unde natura este cinstita si oamenii primitori, orasul in care calatorul se simte mereu atras sa se reintoarca.

Trasee montane

Pentru cei care doresc sa vada judetul Neamt intr-o altfel de lumina, sa urmeze alt itinerariu decat cel al superbelor manastiri din zona si al obiectivelor turistice clasice ii asteapta multa natura si mult aer curat. Piatra Neamt, orasul care are multe de aratat calatorului pe care timpul nu il preseaza este si punctul de start pentru o serie de trasee de drumetie.

Gradina Zoologica – Cozla – Trei Caldari – Schitul Draga

Traseul poate fi inceput de dimineata si finalizat dus – intors in prima parte a zilei, acesta avand doar 4 km lungime. Traseul se face cu plecare din zona Parcului Zoologic, loc in care se poate face mai intai o oprire pentru a admira gradina zoologica atat de frumos amenajata si intretinuta incat Bucurestiul ar putea lua cateva lectii de aici. Gradina zoologica de pe strada Stefan cel Mare este deschisa de luni pana duminica intre orele 08:00 la 20:00, astfel ca poate fi vizitata fara probleme inainte de aventurarea pe traseu.

Traseul urmareste platoul Cozlei prin poiana Trei Coline, loc superb pentru un mic dejun in forma unui picnic daca vremea o permite, iar mai apoi continua catre rezervatia geomorfologica Trei Caldari sau Caldarile de la Cozla.

Batca Doamnei – Cetatea Petrodava

Un alt traseu superb cu pornire din Piatra Neamt este traseul care urca domol pe muntele Batca Doamnei catre vechea cetate dacica Petrodava, cetate din care astazi se pastreaza doar cateva ruine. Urcarea este lejera si traseul se poate face la pas in doar cateva ore cu opriri pentru a fotografia superbele creste din zona, lacul Batca Doamnei care se vede de pe varf, orasul si valea Bistritei.

Pentru cei care prefera sa se cazeze departe de oras, in mijlocul naturii atat de frumoase si linistite de aici se poate alege o varianta diferita de coborare catre malul lacului unde se afla o pensiune perfecta pentru turistii in cautare de odihna si relaxare.

Plimbare cu bicicleta

Pentru turistii care prefera in schimb sa ramana in oras si sa combine utilul cu placutul explorand zona urbana a Pietrei Neamt intr-o plimbare cu bicicleta prin oras se recomanda un traseu ce atinge toate punctele de interes ale resedintei de judet, cu pornire de la Telegondola, trecere prin Poiana Trei Coline, Terasa Gospodinelor, Colibele Haiducilor, Parcul Zoologic, Curtea Domneasca si Parcul Tineretului.

Curtea Domneasca

  • Locatie: P-ta Stefan cel Mare, nr. 1

Fie ca se ajunge cu bicicleta sau la pas, Curtea Domneasca este locul care nu trebuie ratat la trecerea prin Piatra Neamt.

Ctitorie a lui Stefan cel Mare si centru istoric al orasului, Curtea Domneasca sta marturie si astazi a bogatiei culturale a zonei in care s-a scris o mare si frumoasa parte din istoria Romaniei.

Atestata documentar pentru prima data in 1491, Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare gazduieste astazi un muzeu cu acelasi nume si se pastreaza in mare parte intacta in mijlocul unui oras care o cinsteste si se aseaza perfect in jurul sau.

Program vizitare: marti – duminica 10:00 – 18:00

Pret bilet:

  • Adulti – 2 lei
  • Copii, elevi, studenti, militari – 1 leu

Taxa foto si video: 10 lei

Masa si cazare

Orasul ofera numeroase optiuni de cazare in Piatra Neamt, de la pensiuni modeste la hoteluri de lux. Alegerea ramane la latitudinea turistului dar sfatul nostru este ca locul de cazare ales trebuie sa aiba neaparat in apropierea unui restaurant care serveste bucatarie traditionala deoarece localnicii sustin ca nicaieri nu se mananca mai bine ca in Moldova, iar cei mai multi calatori care poposesc pe aceste meleaguri ii vor aproba negresit.

Ziua 2 in judetul Neamt

La drum prin judetul Neamt, calatorul iubitor de comori ascunse, de cultura, istorie si tot ceea ce este specific romanesc nu se poate limita doar la orasul Piatra Neamt.

Manastirea Agapia

Cum se ajunge: Pe DC 168 prin Filioara, apoi pe DJ 155D urmat de un drum forestier.

Manastirea Agapia, una dintre cele mai cunoscute manastiri din tara, se afla in judetul Neamt, la doar 9 km distanta de Targu Neamt, unul dintre cele mai mari orase din zona.

Manastirea Agapia aduna anual un numar impresionant de vizitatori din tara si de peste hotare, crestini sau de alte religii care vin sa admire si sa cinsteasca acest monument simbolic al credintei si culturii romanesti. Atestata documentar pentru prima data in anul 1437, Manastirea Agapia a avut o istorie zbuciumata, fiind distrusa de o avalansa chiar in ziua de Paste si refacuta mai apoi cu acelasi nume si sub hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.

Edificiul ce se pastreaza pana astazi este vechi de mai putin de 200 de ani si perfect conservat. Manastirea are ziduri de un alb imaculat si este construita pe o temelie de piatra bruta in stilul neoclasic. Mai departe de valoarea sa ecleziastica, manastirea ramane si un monument de arta al romanilor, interioarele sale fiind realizate de marele pictor roman Nicolae Grigorescu.

Manastirea Agapia a fost restaurata intre anii 1995 si 2009 atat pe plan arhitectural cat si in interior, unde picturile murale ale lui Nicolae Grigorescu au fost refacute si reconditionate cu mare atentie.

Hanul Ancutei

Cum se ajunge: Hanul se afla la nord-vest de Razboieni, dupa Tupilati, la limita judetului.

Unul dintre acele locuri imortalizate in literatura romana de mare valoare, fiind si monument istoric gazda a eroilor sadovieni, Hanul Ancutei exista si astazi stand marturie acelor vremuri de poveste.

Hanul renovat prima data in anul 1967 si ultima data de curand pentru a tine pasul cu exploatarea turistica a zonei isi asteapta musterii si astazi ca loc de popas, odihna si stat la vorba, asa cum l-a descris si Sadoveanu si asa cum va ramane probabil inca mult timp de acum incolo. Hanul Ancutei este unul dintre acele monumente istorice pe care timpul il ocoleste si il iarta pentru ca locurile nu ar fi aceleasi fara el.