Ce putem face 2 zile in judetul Arges?

Barajul Vidraru - judetul ArgesPutin peste o suta de kilometri despart judetul Arges de capitala Romaniei. Destinatia poate fi o alegere foarte indicata pentru o excursie de week-end in care nu poti sa te plangi ca nu ai ce sa vezi, ci eventual pentru ca nu ai timp sa le vezi pe toate. Iata ce iti sugeram sa nu ratezi daca ajungi in zona:

Curtea de Arges

In fosta capitala a Tarii Romanesti, Curtea de Arges, poti sa stai o zi intreaga fara sa te plictisesti. Daca timpul nu iti permite sa poposesti atat de mult in cel mai frumos si mai interesant oras din judetul Arges, viziteaza macar Manastirea din Curtea de Arges. In prezent, este o manastire de calugari (inclusa pe lista monumentelor istorice din Romania) si poarta hramul Adormirii Maicii Domnului.

Biserica manastirii a fost ridicata intre anii 1512 si 1517 de Neagoe Basarab si adaposteste mormintele lui Carol I si Elizabetei, al lui Carol al II-lea si al lui Ferdinand si Maria.

Nu rata nici fantana Mesterului Manole, care se afla la doar o suta de metri de biserica manastirii. Cunosti probabil legenda manastirii si a mesterului care a construit-o, nevoit sa-si zideasca nevasta (pe Ana) ca jertfa pentru ridicarea manastirii. Dupa ce a fost construita manastirea, ca sa nu mai poata zidi alta mai frumoasa, Mesterul Manole si-a construit aripi din sindrila, iar in locul in care i s-a frant zborul, a aparut aceasta fantana cu trei ape: una pentru fericire, celelalte pentru sanatate si noroc.

Schitul Dragoslavele

Un alt loc incarcat de istorie este comuna Dragoslavele din nord-estul judetului Arges (pe drumul dinspre Pitesti spre Campulung Muscel), localitate atestata documentar inca din anul 1368. Comuna are cateva monumente protejate (precum crucile lui Matei Basarab, Lupu Vamesu sau Coman Parcalabul), insa ce nu trebuie sa ratezi daca ajungi prin zona este schitul Dragoslavele. Este amplasat pe soseaua care leaga Pitestiul de Brasov, in apropiere de Rucar.

Schitul de calugari poarta hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si a fost ridicat la 1929 ca resedinta patriarhala pentru preotimea din zona musceleana. Biserica de lemn din interiorul schitului a fost construita de credinciosii din Maramures, la sfarsitul secolului XVII.

Cetatea Oratia

Si daca tot ai ajuns in zona Campulung, la 6 km nord de Rucar (in satul Podu Dambovitei) vei gasi Cetatea Oratia, careia i se mai spune si cetatea Neamtului. Pe vremuri, Cetatea Oratia era considerata punct vamal in comertul care se facea intre Tara Romaneasca si Brasov, datorita pozitiei sale strategice. Astazi, ruinele sale se vad de pe toata Valea Dambovitei.
Nu se cunoaste data exacta la care a fost construita cetatea, insa arheologii au incadrat-o in a doua jumatate a secolului XIV.

Manastirea Namaiesti

Daca ai optat pentru o noapte de cazare in zona Campulung Muscel, la 5 km nord-est de localitate, intr-o zona deosebit de pitoreasca, ai sa vezi Manastirea Namaiesti, ascunsa intr-o stanca la 765 metri altitudine. Nu se stie cine a construit-o sau mai bine-zis cine a “sculptat-o” in stanca, cert este ca aceasta constructie dateaza din secolul XVI. Legendele locale o asimileaza cu perioada domniei lui Negru Voda. Manastirea Namaiesti este renumita pentru picturile sale murale care infatiseaza figuri de sfinti. Tot aici se afla si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, inramata in argint la 1798 si litografiata la 1871.

Castrul roman Jidava

Istoricii il considera cel mai important castru roman de la fosta granita fortificata dintre teritoriul cucerit de romani si cel al dacilor liberi (Limes Transalutanus). Muzeul si rezervatia arheologica sunt situate la 4 km distanta de Campulung. Ce poti vedea aici? Obiecte de ceramica, arme si diferite obiecte de fier si de piatra, o parte din cladirile romanilor (precum magazia de cereale sau cladirea comandamentului), turnurile portilor castrului roman.

Barajul Vidraru

Nu poti parasi judetul Arges fara un scurt popas la barajul Vidraru, cel mai inalt baraj de beton din Romania, construit in forma de arc cu dubla curbura si al doilea cel mai mare lac de acumulare din tara. Desi este artificial, Lacul Vidraru uimeste prin frumusetea sa si atrage anual un numar mare de turisti romani si straini. A fost creat pe raul Arges in perioada 1960 – 1965, pentru a preveni inundatiile in zona, dar si pentru irigatii si producerea energiei electrice.
Daca timpul iti permite, merita sa faci o plimbare cu vaporasul pe lac, ca sa poti admira in voie peisajul oferit de cei doi masivi muntosi, Muntii Fruntii si Masivul Ghitu.

Cetatea Poenari

La intoarcere, in drum spre casa, poti sa te opresti si la Cetatea Poenari; este un loc fascinant si plin de istorie. Ca sa o vezi cu adevarat, trebuie sa urci cele 1480 de trepte care duc pana in varful muntelui, unde este amplasata cetatea, dar merita efortul! Cetatea Poenari a fost construita de Negru Voda in prima parte a secolului XIV, direct pe stanca, printr-o tehnica bizantina veche – fetele zidurilor erau construite din piatra, iar interiorul, umplut cu bucati de piatra bruta, legata cu pamant sau var.

Daca istoria constructiei nu te va lasa mut de uimire, cu siguranta panorama impresionanta oferita de Cheile Argesului, Curtea de Arges, barajul din apropiere si Muntii Fagaras o sa-ti taie respiratia.

Cauti cazare? Intra aici!