Ce poti vizita in 3 zile in Dobrogea?

Catalina Panait/Shutterstock.com

Catalina Panait/Shutterstock.com

Dobrogea este o regiune a Romaniei bogata in monumente istorice si cadre naturale spectaculoase. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din zona de sud-est a Romaniei amintim Delta Dunarii, cetatea Histria, monumentul de la Adamclisi si pestera Sfantului Andrei. Toate reprezinta puncte importante pe harta turistica a Romaniei si atrag zi de zi turisti dornici sa cunosca tara noastra.

Daca nu stii ce sa faci intr-un weekend si vrei sa vizitezi o parte din Romania, echipa Travelminit iti este ghid si te ajuta sa descoperi Dobrogea in numai trei zile. Noi incercam sa facem un tur cat mai diversificat in care sa includem obiective istorice, lacasuri de cult, dar si rezervatii naturale, pentru ca fiecare turist, indiferent de preferintele sale, sa se simta bine in mini-vacanta facuta in Dobrogea.

Ziua 1 in Dobrogea

Urmand cursul Dunarii de la sud in spre nord, incepem turul nostru cu monumentul de la Adamclisi. Construit pentru a sarbatori victoria romanilor asupra dacilor, in special pentru a aduce un omagiu conducatorului Traian, monumentul de la Adamclisi se afla intr-o stare foarte buna, pe suprafata lui fiind vizibile scene din luptele dintre romani si daci, sculptate cu maestrie de artistii vremii.

In apropiere de Adamclisi se afla Pestera Sfantului Andrei si manastirea care poarta hramul apostolului. Sfantul Andrei a fost apostolul care a ajuns in Dobrogea pentru a propovadui evanghelia si a poposit pentru o perioada in zona, in pestera care astazi reprezinta un loc de pelerinaj pentru credinciosi.

Dupa ce am descoperit o parte din istoria daco-romana, continuam de-a lungul Dunarii pana ajungem la Capidava. Cetate cu renume, Capidava reprezinta una dintre mostenirile cele mai de pret de la stramosii nostri. Fortificatia avea  forma unui patrulater, ziduri  groase de doi metri si inalte de 5-6 metri. Situl arheologic pastreaza forma originala, insa zidurile au fost deteriorate in timp.

Ziua 2 in Dobrogea

Incepem ziua cu o vizita la Cetatea Histria care a fost intemeiata la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr. de colonistii veniti din Milet. Imediat dupa intemeiere, cetatea a cunoscut o perioada de dezvoltare neintrerupta care a condus la succese economice notabile pentru acea vreme. Histria avea moneda proprie, un comert infloritor si aderase la Liga Maritima Ateniana. Ruinele cetatii pot fi admirate chiar si astazi si reprezinta o adevarata lectie de istorie.

Daca prima parte a zilei a fost despre istorie si legaturi cu trecutul, cea de-a doua parte o dedicam naturii. Aflate in apropiere, Rezervatia Grindul Lupilor si Rezervatia Naturala Periteasca-Leahova reprezinta urmatorul popas. Rezervatia Grindul Lupilor este o rezervatie mixta, parte a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Cu o vegetatie predominant stepica, cu balti temporare si permanente, rezervatia este casa unui numar impresionant de pasari, multe dintre speciile prezente aici fiind pe cale de disparitie. Rezervatia Periteasca-Leahova cuprinde lacurile Leahova Mare si Mica, Periteasca, Pahane, Cosna, Insula Bisericuta si o serie de grinduri nisipoase.

Ziua 3 in Dobrogea

Cea de-a treia zi, si ultima din circuitul nostru, o dedicam in totalitate Deltei Dunarii. Dupa ce faci cunostinta cu locul, iti recomandam sa incerci una din retetele traditionale din zona, ciorba storceac. Dupa-amiaza, inchiriaza o barca si mergi intr-o aventura pe Dunare. Descopera frumusetea unica a locului care pune Romania pe harta turistica a Europei. Alaturi de Transilvania, Delta Dunarii a contribuit in ultimii ani la cresterea popularitatii tarii noastre in randul turistilor straini care vin sa descopere cadrele naturale inedite din Romania.

Speram ca acest circuit te va face sa te indragostesti iar si iar de frumusetea tarii noastre si sa revii in Dobrogea ori de cate ori simti nevoia de aer curat si ti-e dor de natura.

Pentru cazare, intra aici!