Ce poti face un weekend in muntii Rarau?

muntii-rarau-foto-alexcoman

alexcoman / Shutterstock.com

Masivul Rarau este o destinatie de weekend la indemana oricui, fiind usor accesibila din toate colturile tarii, cu trenul sau cu masina. E drept, daca vii din vestul tarii, drumul va fi mai lung, dar satisfactia – cu atat mai mare.

Raraul te invaluie din prima clipa cu peisajele sale minunate: poieni inverzite presarate cu flori de munte, paduri de fag si molid, creste stancoase, vai inguste, rezervatii forestiere si jnepenisuri. Timp sa ai sa-i cutreieri potecile si sa-i descoperi frumusetile!
Dar iata ce poti face un weekend in muntii Rarau:

Drumetii montane sau catarari indraznete

Ca sa poti petrece un weekend in muntii Rarau fara sa-ti pui problema distantei, Travelminit iti sugereaza sa te cazezi la Campulung Moldovenesc. Hotelul Eden*** se afla chiar la poalele Masivului Rarau, pe DN17/E576, intr-o zona pitoreasca si linistita. De acolo vei ajunge foarte usor la cateva dintre superbele manastiri bucovinene, iar partia de schi „Rarau” se afla la numai 5km distanta.

Din Campulung Moldovenesc (mai exact din fata garii Campulung Est), poti face un traseu turistic pana la Hotel Alpin Rarau. Nu este un traseu dificil (poate doar zona de padure) desi il faci in 5 ore, urmand marcajul cruce galbena. Vei trece prin Poiana Izvorul Alb – Valea Limpedea – Vf. Popii Raraului (1651m) si Hotel Alpin Rarau.

Pe parcursul acestui traseu, pe Valea Izvorul Alb, vei ajunge la Pietrele Buhei, una dintre rezervatiile geologice importante ale muntilor Rarau.

Masivul Rarau este printre cei mai accesibili munti ai Romaniei si, totodata, foarte pitoresc. Linistea, aerul rece, atmosfera de basm si magia inaltimilor iti ofera acea senzatie de plinatate si de fericire pe care cu greu o regasesti in alta parte.

Un alt traseu pe care-l poti urma, pornind tot din Campulung Moldovenesc, este cel care ajunge la Hotel Rarau, traversand Pietrele Doamnei (Campulung Moldovenesc – Cheile Moara Dracului – Varful Rarau – Pietrele Doamnei – Hotel Rarau). Este un traseu minunat, care te poarta prin cateva atractii turistice importante ale masivului Rarau:
– Pietrele Doamnei – sunt un ansamblu de stanci calcaroase din epoca mezozoica, ce poarta inca urmele coralilor si amonitilor. Cea mai mare “piatra”, care s-a format prin fragmentarea unei creste calcaroase, are 70 metri inaltime si este, de altfel, si unul dintre locurile preferate ale alpinistilor, pentru ca are multe trasee de catarare.
– Cheile Moara Dracului, ai caror pereti calcarosi ating inaltimi de 60-70 de metri si o lungime medie de aproape 5 metri, formeaza o frumoasa rezervatie geologica si geomorfologica intinsa pe 10 hectare. Si aici peisajul este minunat!

Vizita la Pestera Liliecilor

Situata la doar un kilometru distanta de Pietrele Doamnei si apartinand de comuna Pojorata, Pestera Liliecilor (careia i se mai spune si Borta Ingradita) se afla la 1500m altitudine. Speologii o declara ca fiind cea mai mare pestera de tractiune gravitationala din Romania, intrarea in grota de calcar fiind constituita dintr-un put adanc de aproape 14 metri. Nu te astepta sa vezi stalactite, stalagmite sau vreo formatiune ciudata calcaroasa, insa – asa cum sugereaza si numele – special la aceasta pestera sunt coloniile numeroase de lilieci care se adapostesc in intunericime in special pe timpul iernii. Peste 12 specii de lilieci traiesc in pestera din Rarau, printre care liliacul brun urecheat, liliacul mustacios, liliacul mic cu potcoava si liliacul de Brandt.

Ca impartire, Pestera Liliecilor este formata din sase incaperi (Sala Luminata, Sala Dreptunghiulara, Sala Ascunsa, Sala Ramificata, Sala Liliecilor si Sala Conica), toate comunicand intre ele prin puturi de mare adancime (aproape 14 metri).

Plimbare prin rezervatia Slatioara

Cunoscuta in zona mai mult sub denumirea de Codrul Secular de la Slatioara, rezervatia Slaioara din masivul Rarau este o imensa oaza de verdeata si vegetatie lemnoasa din muntii Rarau, care se intinde pe aproape 600 de hectare. O plimbare prin Slatioara inseamna o plimbare la aer curat, printre arbori monumentali, molizi si brazi vechi de pe vremea lui Stefan cel Mare, ale caror diametre depasesc uneori un metru, iar inaltimile ajung la peste 50 de metri.

Vizita la Schitul Sihastria Rarau

Stiai ca Schitul Sihastria Rarau, pe care-l gasesti pe versantul sudic al muntelui Rarau a fost mutat in acel loc la sfarsitul secolului XVIII? Initial, schitul de calugari fusese construit de Petru Rares (la 1541) pe versantul nordic al Raraului, acolo unde exista sihastria Cuviosului Sisoe (construita in secolul XV). A fost mutata insa de calugari (impreuna cu tot tezaurul manastirii) in momentul in care austriecii au ocupat Bucovina.

Poti sa ajungi la schit daca mergi prin Poiana Teiului, Brosteni si satul Chiril, de unde urci aproape 5km pe muntele Rarau, cea mai mare parte fiind un drum asfaltat.

Cauti cazare? Intra aici!