Ce poti face un weekend in judetul Covasna?

Covasna, foto salajean

salajean / Shutterstock.com

Judetul Covasna, sau Tinutul Conacelor cum i se mai spune, te asteapta cu atractii inedite si o multime de posibilitati pentru petrecerea timpului liber. Ateliere de turta dulce in care poti sa-ti descoperi si sa-ti dezvolti talentul de a infrumuseta minunatiile dulci cu fel si fel de decoratiuni din zahar, senzatii tari traite cu mountain roller-ul pe potecile din padure si simturi imbatate de savoarea preparatelor traditionale, stropite obligatoriu cu putina palinca. Le vom lua pe rand si-ti vom povesti despre fiecare in parte, ca sa vezi ce poti face un weekend in judetul Covasna chiar in aceasta vara.

Prima zi de weekend

Daca ai ajuns in Covasna si te-ai cazat deja la una din pensiunile frumoase din Targu Secuiesc – la care iti poti face rezervare chiar aici -, nu mai pierde prea mult timp in camera. Ia-ti in rucsac o sticla cu apa si poate ceva gustari, iesi pe ulite si intreaba localnicii cum ajungi la mofeta. Da, la saunele acelea sulfuroase care rasar din cate o crapatura a pamantului si formeaza mici bai termale. Este bine sa stii insa ca cele 12 mofete pe care le gasesti in judetul Covasna sunt unice in Europa si au efect terapeutic garantat. Nu trebuie sa stai mai mult de 5 minute in gazul vulcanic, dar poti sa combini sedinta de tratament cu drumetii montane. Padurile dese si racoroase sunt perfecte pentru asa ceva.

Dupa asa o plimbare, meriti sa te rasfeti cu cateva preparate delicioase pregatite de localnici: un gulas traditional, un topcit cu mamaliguta, painici cu cartofi sau cine stie ce alte minunatii mai gasesti prin bucatariile covasnenilor, alaturi de nelipsita palinca aromata, facuta din zmeura, afine, visine, coacaze, pere sau scoruse. Pentru un ospat pe cinste si ateliere de gatit iti propunem sa vizitezi Centrul Malomkert din Covasna.

Desertul poti sa-l servesti la fata locului, intr-un atelier de turta dulce (unde poti sa-ti decorezi propria ta prajitura) sau intr-unul de kürtos kalács. Asa cum este Centrul de informare turistica din Ojdula, unde iti vei putea incerca indemanarea la framantat coca deliciosului cozonac secuiesc copt deasupra jarului, pe un rulou special de lemn. De curiozitate, stii ce inseamna kürtos kalács in limba maghiara? Cos de fum.

Vei fi placut impresionat de talentul, rabdarea si daruirea cu care secuii continua sa pastreze traditiile si mestesugurile locului, transmise din generatie in generatie.

Si daca tot suntem la capitolul traditii si mestesuguri, nu rata nici atelierul sculptoritei in panusa de porumb Szabó Erzsébet din Ojdula sau cel al dogarilor Szoke Tibor si Barna din satul Harale. Curtea le e plina de butoaie, copaite si putini pentru branza.

Daca nu te intinzi mult la vorba – caci localnicii sunt foarte prietenosi, calmi, zambitori si dornici sa-ti faca pe plac -, vei avea timp sa vizitezi si unul sau doua conace din imprejurimi. Doar te afli in Tinutul Conacelor, nu? In judetul Covasna exista sase conace si castele de o frumusete aparte, cu povesti interesante. Nu rata Castelul Daniel din Talisoara, despre care se spune ca este comoara redescoperita a Transilvaniei. Arhitectura, obiectele de mobilier si curtea castelului iti vor oferi cadrul perfect pentru sfarsitul unei zile de vacanta reusite.
La 20km de Covasna, in localitatea Zabala, vei descoperi Castelul Mikes, ce scoate la lumina o alta lume desprinsa din povesti. Construit in secolul XVI, castelul se afla in mijlocul unui domeniu intins pe 34 hectare cu lac, parc si padure cu arbori seculari.

A doua zi de weekend

Cine crede ca judetul Covasna este un loc in care poti doar sa te plimbi, sa te ospatezi cu bunataturi si palinca si sa vizitezi conace, se inseala. Un tinut binecuvantat cu atatea paduri este cadrul perfect pentru practicarea unor sporturi extreme. Daca te numeri printre amatorii de curse off-road, iti spunem ca te afli in locul potrivit. In padurile din jurul statiunii Balvanyos poti merge cu mountain cartul sau cu mountain roller-ul la Lacul Sfanta Ana, daca esti si mai curajos.

De ceva vreme, pe lacul Sfanta Ana se poate practica un nou tip de sport extrem – Stand Up Paddle (SUP). Ce inseamna asta mai exact? Sa iti mentii echilibrul stand pe o placa precum cea de surf si sa vaslesti in acelasi timp.

Daca tii se pare prea extrem acest sport, iti poti lua prietenii intr-un Quad (un ATV cu 7 sau 10 locuri) si sa va bucurati impreuna de o cursa inedita prin vai si pante abrupte, pana la Cetatea Balvanyos de exemplu, aflata la 1041m altitudine.

Si nu in ultimul rand, in judetul Covasna poti face rafting sau enduro si poti incerca traseul de tiroliana din Parcul de aventura de la Hotelul Balvanyos.

Indiferent de ce vei alege sa faci in acest weekend, iti garantam ca experienta va fi una memorabila si te vei intoarce acasa plin de energie.

Iata o sugestie de cazare in judetul Covasna:

Grand Hotel Balvanyos****

Complet renovat, hotelul de 4* este situat in mijlocul padurilor care inconjoara Lacul Sf. Ana, intr-un cadru natural care imbina linistea si aerul proaspat al peisajului montan cu frumusetea si facilitatile locatiei. Zona rustica a complexului hotelier cuprinde un restaurant si o terasa in aer liber unde veti fi servit cu gustari traditionale scoase din cuptorul bunicii. Seara, in fata unui foc de tabara, puteti servi o palinca secuiasca si pogacele cu jumari sau kürtos kalács pregatit chiar in fata dumneavoastra. Complexul dispune de un Spa cu circuit termal format din bazine, cabine cu aburi si saune, sala de fitness,pista de alergare, mofeta, Spa Café. Pracul de aventuri este perfect pentru cei care doresc sa-si testeze limitele pe traseele de tiroliene sau la diferitele obstacole.
Camerele au baie proprie cu dus, uscator de par, halate de baie, aer conditionat, TV LCD programe prin cablu, internet WiFi gratuit.
Tarif: 310 lei camera dubla/noapte (cu mic dejun) in weekendul 30-31 iulie 2016