Ce lucruri trebuie sa aveti in bagaj cand plecati intr-o excursie?

départ en vacancesIti place sa mergi in excursie si o faci ori de cate ori ti se iveste vreo ocazie. Fie ca alegi sa mergi intr-o excursie de o zi, de doua sau de patru zile, trebuie sa stii ca exista cateva lucruri pe care nu trebuie sa le uiti acasa. Indiferent de cat de greu ti s-ar parea la un moment dat bagajul. Bineinteles, trebuie sa tii cont de cativa factori importanti, cum ar fi durata excursiei, zona in care mergi, ce vei face acolo si cum va fi vremea.
Daca mergi cu masina, este mult mai simplu; mai greu este daca alegi sa urci pe munte cu rucsacul in spate. Dar este si mai frumos!

Iata cateva sugestii, zicem noi, de lucruri considerate indispensabile in timpul unei excursii, pentru ca totul sa ti se para usor si confortabil:

Sacul de dormit
Daca alegi sa mergi in excursie cu cortul, la munte sau la mare, un sac de dormit este mai mult decat obligatoriu sa-l ai in bagaj. Dar este bine sa-l ai la indemana oricum; s-ar putea sa descoperi pe traseu ca locul in care va trebui sa dormi nu este atat de igienic precum credeai. Sau ca, dintr-un motiv ce nu a depins de tine, esti nevoit sa dormi in gara sau chiar sub cerul liber.

Un triplu stecher
Se intampla des ca in camera de hotel pe care ai rezervat-o pe internet sa fie o singura priza, iar tu sa ai nevoie sa incarci in acelasi timp telefonul, laptopul si bateria aparatului de fotografiat. Legile lui Murphy! Numarul mare de stele al hotelului nu garanteaza ca vei avea trei prize libere, asa ca cel mai bine este sa fii pregatit pentru astfel de situatii. Pune-ti in bagaj un triplu stecher: nu ocupa mult spatiu si te scapa de griji!

Lanterna solara
O lanterna care se alimenteaza de la lumina soarelui este, de asemenea, indispensabila. Neavand baterii in interior, nu cantareste mult, dar te scoate din situatiile neplacute in care apare o pana de curent (daca esti la hotel). Ca sa nu mai vorbim ca este foarte utila atunci cand vizitezi pesteri sau alte locuri intunecate. Agat-o de rucsac pentru a se incarca la lumina si apoi poti s-o folosesti linistit cateva ore. In plus, este ecologica si mult mai ieftina, pentru ca nu trebuie sa cumperi baterii.

Pungi de plastic sigilabile
Umiditatea si nisipul sunt principalii dusmani ai dispozitivelor electronice si chiar ale celor greu inlocuibile: pasaport, acte, aparate foto si camere video. Cel mai bine este sa ai la indemana niste pungi de plastic de diferite marimi, din acelea sigilabile.

Lacate cu cod
In timpul unei calatorii (daca nu este cu masina), ai putea sa fii pus in situatia de a-ti lasa bagajul nesupravegheat pentru catva timp. Ca sa scapi de stres, asigura-te ca bagajul tau este incuiat cu lacat. Un lacat cu cod. Astfel, poti sa-ti lasi bagajul incuiat chiar si in camera si sa fii sigur ca nu vei fi pus in fata unei situatii neplacute. Nu spunem ca este obligatoriu sa se intample, dar…just in case! Un lacat cu cod este mult mai practic decat unul cu cheie – pe care ai putea sa o ratacesti.

Gel dezinfectant
Acele mici sticlute cu gel dezinfectant sunt “aur” curat intr-o excursie. Poti sa-l folosesti atunci cand vrei sa te cureti pe maini si nu ai la indemana o sursa de apa, dar la fel de bine poti sa il folosesti si pentru tratarea unei rani minore – daca sticluta cu gel are pulverizator, este si mai bine in acest caz.

Medicamente
O banala durere de cap poate deveni foarte enervanta in timpul unei excursii; la fel, o durere de dinti sau de stomac iti poate strica toata ziua. Fii prevazator si pune in rucsac cateva pansamente, analgezice si chiar antihistaminice, daca te stii alergic la ceva. Antihistaminicele sunt chiar indispensabile daca excursia pe care vrei sa o faci are loc primavara, anotimpul “preferat” al alergiilor de tot felul.

Bani cash
Chiar daca suntem in plina era a civilizatiei si cardurile sunt acceptate aproape peste tot, este bine sa ai la tine si ceva bani cash. Nu stii niciodata unde te vor duce pasii (sau neprevazutul), si n-ai vrea sa fii pus in situatia de a nu-ti putea cumpara lucruri banale de la ghereta din sat doar pentru ca nu aveau POS.