Castelul Miko – sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului

Castelul MikoJudetul Harghita are numeroase castele ridicate de grofi. Multe dintre ele au fost revendicate sau cumparate, fiind scoase ulterior din circuitul turistic. Unele insa au ramas, si merita vizitate ori de cate ori se iveste vreo ocazie.

Ce-ai zice daca ti-am propune, ca idee de week-end, sa vizitezi Castelul Miko din Miercurea-Ciuc? Are o istorie interesanta, este impresionant si, mai ales, este cel mai important monument al orasului. O comoara veche de 400 de ani. La ora actuala, castelul adaposteste Muzeul Secuiesc al Ciucului. Sa-i trecem insa putin in revista istoria veche de aproape patru secole.

Castelul Miko a fost construit in 1631 de Ferenc Hidvegi Miko, un consilier al principelui Gabriel Bethlen. Constructia a fost realizata in stilul renasterii tarzii – are o suprafata geometrica regulata si bastioane italienesti. Dupa moartea sa, castelul i-a fost lasat mostenire lui Miko Jozsef, ajungand ulterior in proprietatea lui Damokos Tamas, judele suprem al scaunului Ciuc.

In octombrie 1661, castelul Miko a fost incendiat de hoardele turco-tatare ale lui Ali, pasa de Timisoara. Aproape ca nu mai ramasesera decat niste ruine, insa generalul imperial austriac Stephan Steinville a reusit sa-l refaca. Lucrarile au durat doi ani, intre 1714 si 1716. Avand de-acum un sistem de aparare cu patru bastioane italienesti, castelul a fost folosit o vreme drept cazarma fortificata. Urme ale bastioanelor italienesti se mai vad si astazi pe latura sudica a castelului. Bastionul sud-vestic a fost transformat in capela, iar pe latura sudica a existat un depozit de praf de pusca. Fiecare bastion era prevazut cu guri de tragere. Cat despre capela, aceasta a fost decorata in doua perioade: tavanul a fost decorat in stil baroc tarziu, iar ancadramentele ferestrelor in stil gotic.

Fiind atat de bine fortificat (pentru ca era considerat un punct strategic la granita Imperiului habsburgic), castelul a fost folosit drept cazarma a trupelor imperiale pana in 1764, momentul in care au fost reorganizate regimentele secuiesti. Intre 1848 – 1849, in perioada revolutiei, castelul Miko a fost sediul comandantului revolutionarilor din Secuime, Gal Sandor. Chiar si dupa revolutia de la 1848, cetatea a fost folosita tot de armata, pana pe la mijlocul secolului XX.

In 1970, castelul Miko a fost restaurat in totalitate, devenind sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului. Turistii pot vedea in imagini si documente toata aceasta istorie de 400 de ani, foarte bine organizata si documentata. Muzeul adaposteste obiecte descoperite de arheologi in timpul lucrarilor de restaurare, elemente arhitectonice originale. De altfel, edificiul pastreaza pe alocuri straturi de tencuiala vechi de secol XVII.
Apoi, in Sala Fantanii pot fi vazute urme ale zidurilor demolate, urme ale usilor transformate in ferestre, scara de la etaj sau latrina – o alta reminiscenta din secolul XVII. De asemenea, bucataria castelului are o soba si un cuptor care au fost reconstruite dupa urmele descoperite de arheologi.

Ce mai poti vedea la Muzeul Secuiesc al Ciucului? O multime de obiecte descoperite de-a lungul timpului de cercetatori: un tezaur de argint descoperit la Sancraieni-Ciuc, obiecte de port popular, tesaturi, ceramica si cusaturi, sculpturi si picturi medievale, picturi ale lui Marton Ferenc sau colectia de carte veche apartinand Bibliotecii Franciscane din Sumuleu-Ciuc.

Din 1972, castelul detine si o sectie in aer liber, amenajata pe terenul din spatele cetatii. Expozitia in aer liber cuprinde sase case taranesti din zonele Plaiesii de Sus, Cozmeni, San-Simion, Corund, Ciuc-Sangiorgiu si Joseni. In curtile lor au fost aduse – tot pentru a intregi tabloul medieval – o fantana, un hambar si nu mai putin de 16 porti secuiesti traditionale din toate zonele etnografice ale judetului.

Castelul Miko a intrat anul trecut in proprietatea Consiliului Judetean, insa poate fi vizitat contra unei taxe. Expozitia permanenta cuprinde patru zone: ”Istoria cetatii Miko”, “Trecerea timpului in Ciuc – scene din viata populara de toata zilele”, “Tipografia si atelierul de legatorie de la Sumuleu Ciuc” si “Valori restaurate ale tezaurului sacral”.

Program si tarife

• 8 lei/adult
• 5 lei/ elevi, studenti, pensionari cu legitimatie
• 5 lei/ grupuri de 15 persoane
• 3 lei/grupuri de elevi
• gratuit (copii sub 7 ani, coordonatorii grupurilor de elevi, muzeografi cu legitimatie, jurnalisti cu legitimatie)
• 10 lei/expozitie ghid limba romana si maghiara (grup 30 persoane maxim)
• 25 lei/toate expozitiile permanente ghid romana si maghiara (grup maxim 30 persoane)
• 30 lei/expozitie ghid limba straina
• 5 lei foto, video
• 10 lei filmare
• 50 lei fotografiere si film are pentru profesionisti

Castelul poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 9:00 – 18:00 (9:00  – 17:00 pe perioada de iarna). Lunea si de sarbatorile legale si religioase, castelul este inchis. Ultima intrare se poate face cu maxim 30 de minute inainte de inchiderea programului.

Unde te cazezi

Pensiunea Mountain-Rest Piricica
Dupa ce ati trecut de Miercurea-Ciuc, mergand pe DN 13A vreme de vreo 15 kilometri, la indicatorul catre Piricica trebuie sa virati la dreapta. Pensiunea va va iesi in cale dupa un kilometru si jumatate. Camerele au baie proprie, WC, frigider, minibar, TV LCD.
Tarif: 120 lei camera/noapte (fara mic dejun)

Pensiunea Juliu’s

La iesirea din municipiul Miercurea Ciuc spre Brasov, intre muntii Harghitei si ai Ciucului este situata pensiunea si restaurantul cu 3 stele, Juliu’s. Aceasta dispune de 17 camere modern mobilate.
Tarif: 120 lei camera / noapte (cu mic dejun)

Mai multe unitati de cazare in Miercurea Ciuc gasiti pe site-ul nostru, Travelminit!