Castelul de la Posada – informatii utile

Castelul de la PosadaPosada este localitatea aceea prin care treci de cele mai multe ori atunci cand mergi spre Valea Prahovei, fara sa-i acorzi prea multa atentie. Cel mult, sa-ti aduci aminte de Batalia de la Posada (din 1330) atunci cand traversezi stramtoarea si sa-ti imaginezi cum au reusit romanii condusi de Basarab I sa invinga armata regelui Carol Robert de Anjou.

Unii se mai opresc in zona pentru o vizita la Muzeul Cinegetic Posada, una dintre atractiile turistice importante ale zonei. Putini sunt insa cei care fac un popas in Comarnic pentru a vedea Castelul de la Posada, resedinta Familiei Bibescu, desi se afla in aceeasi zona cu muzeul mai sus-amintit.

Castelul Posada a fost construit intre anii 1842 si 1848 de catre Gheorghe Bibescu (domnitorul Valahiei, cunoscut mai mult sub numele de Bibescu Voda) intr-un decor perfect, de poveste. Se dorea a fi un conac de vanatoare, construit asemeni multor case de munte, din piatra de rau. Abia mai tarziu, la inceputul secolului XX, conacul a fost extins si transformat in castelul de astazi.

Cu toate acestea, nepotul domnitorului – George Valentin Bibescu – avea sa-si lege numele mai mult decat toti ceilalti de acest castel. Castelul de la Posada este locul copilariei sale, locul in care a descoperit dragostea pentru natura si pentru aventura. Si mai tarziu, locul favorit al cuplului Bibescu (Martha si Valentin Bibescu) atunci cand se afla in tara. Dincolo de zidurile Castelului de la Posada avea sa se nasca singura fiica a cuplului, Valentina Bibescu. Si tot in spatele acestor ziduri avea sa se infiripe povestea de dragoste dintre Martha Bibescu si Lordul Christopher Thomson of Cardington.

In timpul Primului Razboi Mondial (25 decembrie 1915), castelul a fost incendiat de armata germana, care a vrut sa distruga arhiva Legislatiei Britanice. Istoricii spun ca aceasta ar fi fost depozitata in castel de Lordul Thomson, la vremea aceea amantul Marthei Bibescu. Castelul a fost inchis. Un an mai tarziu, in decembrie 1916, maghiarii au distrus pinacoteca, precum si colectia de picturi a printului Bibescu.

In al Doilea Razboi Mondial, resedinta fusese ocupata provizoriu de armata germana, iar in 1950 castelul a fost distrus partial in urma unui incendiu. Ulterior, cladirea a fost abandonata.

Dupa ce a intrat sub administrarea Muzeului Peles, o parte din cladirile Castelului de la Posada au fost refacute, iar in anii ’70 – ’80 acestea au fost folosite drept depozite pentru o parte din colectiile Pelesului.

Cum ajungem la castel?

Este foarte simplu sa ajungi la Castelul de la Posada: urmand traseul care leaga Bucurestiul de Sinaia (DN1), in dreptul localitatii Posada, la kilometrul 113 trebuie sa tragi pe dreapta. In locul in care vei vedea indicatorul turistic care indica Muzeul Cinegetic de la Posada. Dupa aproape 3km, vei ajunge la castel. Este amplasat in mijlocul unui parc ingrijit, in care vei putea sa te plimbi in voie.

Nefiind inclus in circuitul turistic, nu exista program de vizitare, dar vei putea sa te bucuri de frumusetea intregului domeniu.

Unde ne putem caza in zona?

Valea Prahovei este una dintre cele mai vizitate zone montane din Romania, in special de catre cei din Capitala, datorita distantei foarte mici si a numarului mare al partiilor de schi. Ca sa evitati aglomeratia si sa va puteti plimba cat doriti pe aleile fostului domeniu Bibescu, va puteti caza la o pensiune din Comarnic. Iata mai jos doua sugestii de cazare si tarifele practicate:

Vila Roxana, Comarnic
Este o pensiune amplasat intr-o zona deosebita de munte, langa padure. Construita in anul 2010, pensiunea ofera oaspetilor spatii de cazare in conditii de 3* pentru 20-22 persoane. Complexul dispune de doua cladiri cu cate 5 camere, living, bai, zona de gratar, foisor, bucatarie complet utilata, masa de biliard, sala de fitness, gradina, parcare privata. Vilele se inchiriaza la cheie, pretul pentru o singura noapte fiind de 566 de lei.

Pensiunea Comarnic, Comarnic 
Situata la intrarea in Valea Pahovei, la numai 13km de Sinaia sau 12km distanta de Campina, Pensiunea Comarnic este amplasata intr-o adevarata oaza de liniste si frumusete. Unitatea construita la sfarsitul anului 2008 cu sprijin european beneficiaza de confort si eleganta deosebite. Oaspetii care opteaza pentru aceasta locatie au la dispozitie 6 camere duble si 4 garsoniere dotate cu baie proprie, balcon sau loja, retea internet, telefon, minibar, TV programe prin cablu, radio-ceas desteptator.

De asemenea, exista sala de conferinte cu o capacitate de 30 de persoane, dar si facilitati pentru petrecerea timpului liber. Pensiunea dispune de un restaurant, bar, gratar in curte, terasa sau foisor, parcare cu 12 locuri si o curte frumos amenajata cu zone de relaxare.

O noapte de cazare costa 80 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun).