Care au fost cele mai importante edificii daramate de comunisti?

LucVi / Shutterstock.com

LucVi / Shutterstock.com

Perioada din timpul regimului comunist nu a fost una prielnica pentru cultura, deoarece mai multe monumente importante pentru istoria, arta si cultura poporului roman au fost daramate din diferite motive. Echipa Travelminit iti prezinta cele mai frumoase monumente care au fost “victimele” regimului comunist.

In timpul regimului, in Romania, au avut loc schimbari majore ale peisajului urbanistic din cauza viziunii presedintelui de la vremea aceea, Nicolae Ceausescu. Se estimeaza ca autoritatile de la vremea respectiva au reusit sa darame mai mult de 40.000 de locuinte, edificii, biserici si cladiri cu valoare culturala. Din dorinta presedintelui de sistematizare si uniformizare arhitecturala a Bucurestiului, intre anii 1981 si 1988 s-au daramat numeroase biserici care au starnit valuri de revolta in randul populatiei.

Biserica Vacaresti, mostenirea familiei Mavrocordat

Una dintre cele mai afectate zone ale Bucurestiului a fost chiar centrul orasului, care desi reprezenta o valoare inestimabila pentru Romania a fost lipsit de monumente extrem de valoroase si lasat mai apoi in paragina. Biserica Vacaresti, considerata un adevarat model pentru toate lacasurile de cult din acea vreme datorita decoratiunilor interioare si picturilor de valore  intinse pe pereti, a fost construita de domnitorii din familia Mavrocordat. Tot aici, se afla una dintre cele mai pretioase biblioteci din tara deoarece locul adapostea carti rare si editii de colectie. Initial a fost transformata in inchisoare in anul 1973, iar mai apoi, in anul 1987 a fost daramata.

Numarul bisericilor a fost unul foarte mare, iar comunitatea crestina din Romania inca incearca sa readuca in peisajul bucurestean lacasuri de cult care sa se apropie de valoarea celor daramate. Unul dintre exemplele cele mai bune il reprezinta cele cinci altare ale Catedralei Mantuirii Neamului, care este construita pe dealul din spatele Parlamentului, in amintirea celor cinci biserici care au fost daramate pentru a incepe constructia Casei Poporului.

Spitalul Brancovenesc – o alta “victima” din perioada comunista

Un alt edificiu de valoare pus la pamant in perioada comunista este Spitalul Brancovenesc. Construit intre anii 1835-1837 dupa planurile arhitectului Joseph Hartl, cladirea a avut ca scop ajutorarea oamenilor nevoiasi si infiintarea unei scoli stiintifice medicale. Distrusa in urma unui incendiu, cladirea a fost refacuta intre anii 1880-1890, structura edificiului fiind consolidata. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, locul a functionat ca spital miliar, insa la scurt timp dupa, spitalul a devenit proprietate publica intrand sub conducerea statului. Istoria spitalului a luat sfarsit in anul 1984, cand cladirea a fost daramata pentru a respecta planul construirii unui centru civic.

Cladirile care au suferit daune majore sau au fost demolate in perioada comunista au ramas ca o pata neagra in memoria colectiva. Desi sunt cateva edificii care au scapat, fiind mutate printre blocuri, in locuri cat mai ferite, nimic nu va repara raul produs artei si culturii. Un caz fericit il reprezinta manastirea Stavropoleos din centrul vechi al Capitalei, care a suferit daune insemnate in timpul regimului, dar a fost reconstruita imediat dupa revolutie.

Cauti cazare in zona? Intra aici!