Borsec – istoria statiunii, atractii turistice si sugestii de cazare

Statiunea BorsecPutini sunt cei care stiu, probabil, ca apa minerala Borsec a fost prima apa imbuteliata in Europa, pe o linie tehnologizata. De peste 200 de ani, in jurul izvoarelor minerale de la Borsec (a caror apa este distribuita acum in multe zone ale lumii) s-a dezvoltat o frumoasa statiune balneo-climaterica de care este aproape imposibil sa nu fi auzit. Desi nu mai are stralucirea de altadata, orasul Borsec ascunde comori pe care merita sa le redescoperi si un peisaj de o frumusete aparte, in care poti sa te rasfeti oricand doresti sa-l iei la pas sau chiar pe bicicleta.

Istoria statiunii

Intamplarea a facut ca in anul 1803 un vienez pe nume Valentin Gunther sa ajunga la Borsec pentru un tratament cu ape minerale si sa se vindece de boala incurabila de care suferea. Intors in Austria, Gunther ii propune unei rude sa arendeze micul catun din Romania si sa vanda apa minerala naturala. Un an mai tarziu, Gunther Zimmetshausen si Eisner ajung la Borsec si incep negocierile privind arendarea, in acelasi timp facand si cercetari pentru constructia unei fabrici de sticla pentru imbutelierea apei minerale. Negocierile s-au incheiat cu succes; contractul de arendare a fost incheiat pe 28 de ani, astfel incat cei doi au decis sa se mute la Borsec pentru a incepe constructia fabricii de imbuteliere. La 1805, mica localitate intrase in plin proces de dezvoltare: ridicarea fabricii a insemnat si drumuri construite, dar si locuinte pentru specialistii in sticla adusi din Polonia, Bavaria, Bohemia si Austria.

Primele sticle cu apa minerala Borsec captata de la izvoarele 1 si 2 ieseau pe poarta fabricii in 1806, multe dintre ele luand calea Vienei. Desi in primul an de functionare a fabricii au fost imbuteliate 3 milioane de litri de apa minerala, interesant este ca imbutelierea nu se facea in fiecare zi, ci doar in zilele insorite. Doar in aceste conditii, continutul de dioxid de carbon atingea nivelul maxim. Asa se explica de ce in 1873 apa minerala Borsec a fost medaliata la Targul International de la Viena si numita ulterior “Regina Apelor Minerale”.

In scurt timp, micul orasel din Tinutul Secuiesc ajunsese cunoscut in toata lumea, datorita efectelor benefice ale acestor ape minerale bogate in calciu, magneziu si sodiu. In 1953, Borsec a devenit statiune balneo-climaterica (cea mai importanta din Transilvania), fiind recomandata in special celor care sufera de dureri musculare, articulare, reumatice, afectiuni cardiovasculare, dermatologice, ORL sau endocrinice. Statiunea dispune si de o mofeta (la Scaunul Rotund), care a fost reconstruita la inceputul anilor 2000.

Atractii turistice

Daca nu ati ajuns pana acum in Borsec, sa nu credeti ca singura activitate pe care o puteti face in localitate este o cura cu apa minerala. Statiunea este ideala pentru drumetii si se lauda cu cel mai frumos traseu amenajat din Romania. In perioada 2008-2010 au fost reabilitate parcurile, dar si cararile catre cele mai importante obiective turistice ale statiunii. Exista doua trasee frumos amenajate (cu panouri informative si banci de lemn) care traverseaza padurea din Borsec – perfecte pentru o zi de vara calduroasa!

Poiana Zanelor te intampina cu un decor de poveste: nu te astepta sa vezi aripi de zane batand prin poieni, ci bazine cu apa frumos amenajate, pentru bai de picioare. Bineinteles, merita sa te scufunzi usor in “Baia Zanelor” (cel mai mare bazin), dupa ce ai urmat indicatiile pe care le vei descoperi la fata locului.

Grota Ursilor. Daca urmezi traseul marcat cu triunghi rosu din Poiana Zanelor, vei ajunge la Grota Ursilor, care nu este altceva decat un mic canion de travertin – una din singurele grote naturale in travertin din tara. Drumul pana la intrarea in grota este foarte frumos si iti da senzatia de aventura.

Pentru o drumetie la Pestera de Gheata, nu uita sa iti iei o lanterna si haine ceva mai groase, chiar daca afara sunt 30 de grade. Aflata in masivul Piatra Mare, Pestera de Gheata ascunde – asa cum sugereaza si numele – un taram inghetat, format dintr-un culoar stramt de stanci in care soarele nu reuseste sa ajunga niciodata. Ochiul lanternei te va ajuta insa sa te bucuri de privelistea incantatoare oferita de coloanele de gheata sculptate de timp.

Sugestii de cazare

Vila Sport***

Asezata langa Izvorul nr 10 din Borsec, intr-o zona linistita din centrul padurii si foarte aproape de obiectivele turistice, Vila Sport este situata la numai 200m de partia de schi si la 500m de Baile Osaros (unde puteti face sauna, masaj, bai cu apa minerala calda si rece) si de mofeta. Locatia dispune de 22 spatii de cazare (16 camere duble si 6 apartamente), sauna, foisor si gratar, parcare, biliard, teren de fotbal cu vestiare si internet WiFi gratuit.
Tarif: 27 lei/persoana/noapte (fara mic dejun)

Pensiunea Korona***

Cunoscuta in urma cu cativa ani drept vila 28, pensiunea Korona (renovata in 2009) este situata foarte aproape de centrul orasului Borsec, langa drumul principal. Dispune de 10 camere spatioase si luminoase, fiecare avand baie proprie, TV, minibar si terasa cu vedere panoramica catre centrul localitatii. In curte exista spatiu de joaca pentru copii, restaurant care serveste mancaruri specific ardelenesti, pizza sau preparate din meniul á la carte (traditionale si internationale). Micul dejun tip bufet suedez include preparate traditionale: branzeturi locale de casa, oua, omleta, cereale, unt, gem, lapte proaspat, ceai, cafea.
Tarif: 55 lei/persoana/noapte (fara mic dejun)

Vila Riki

Aflata la doar 100m de viitoarea baza de tratament (aflata in constructie) si la aproape 750m de partia de schi, Vila Riki ofera oaspetilor 20 de camere duble, cu pat matrimonial sau 2 paturi twin, baie privata cu dus, apa calda, TV programe prin cablu, balcon si internet WiFi gratuit. Complexul dispune de un restaurant cu terasa si bar de zi si ofera servicii de masaj, sauna, inchirieri echipamente sportive (schiuri, saniute, biciclete).
Tarif: 48 lei/persoana/noapte (fara mic dejun)

*Sursa foto: www.romania.jouwweb.nl