Bisericile fortificate din zona Brasovului

Biserici fortificate din zona BrasovIn Transilvania exista peste 150 de biserici sasesti fortificate inca in picioare, spun istoricii, dar cele mai multe dintre ele sunt in zona Brasovului (Tara Barsei). Astazi ne vom opri la patru dintre ele – printre cele mai cunoscute: Harman, Prejmer, Codlea si Cristian, unele dintre ele aflandu-se pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Biserica fortificata din Harman nu trebuie sa lipseasca din lista principalelor obiective turistice „de vizitat” in jurul Brasovului (este la doar zece kilometri in estul Brasovului). A fost mentionata documentar pentru prima data la 1240, in jurul bazilicii fiind construita ulterior cetatea taraneasca din Harman. Ferestrele sunt cele originale, ca si urmele picturilor murale vizibile la exterior. Turnul – clopotnita a fost construit in secolul XIV si este cel mai inalt din Tara Barsei (56 de metri). Frescele ilustreaza trei teme iconografice importante: Judecata de Apoi, Rastignirea si Glorificarea Sfintei Fecioare Maria. O caracteristica a bisericii din Harman sunt bancile femeilor (fara spatar, vechi din 1753). Orga – inca functionala – a fost construita de doi mesteri brasoveni. Potirul din argint aurit, o lucrare tipic transilvana cu tehnici de secol XV, este cea mai remarcabila piesa din dotarea liturgica a bisericii.

Biserica poate fi vizitata de marti pana sambata intre 9:00 si 17:00, iar duminica intre 10:00 si 17:00. Luni este inchis.

Taxa de vizitare: 5 lei/adult; 2 lei/copil

Biserica fortificata din Prejmer. Construita de cavalerii teutoni in 1212, este cea mai mare dintre bisericile fortificate din sud – estul Europei si cea mai bine conservata. Este atat de aproape de Brasov (12 km, pe drumul spre Buzau), incat te intrebi de ce oare romanii nu-i acorda importanta cuvenita; o fac in schimb turistii straini, in special cei germani.

Rolul cetatii taranesti in jurul bisericii era de a proteja comunitatea saseasca – de altfel, interiorul cetatii este construit ca un fagure, cu incaperi pentru fiecare familie din comunitate, construite de jur imprejurul zidurilor de aparare. Astazi exista doar 272 de astfel de incaperi. In interiorul bisericii este pastrat si astazi un altar poliptic pe tema Patimilor Domnului, care dateaza de la mijlocul secolului XV.

Biserica  poate fi vizitata de marti pana vineri intre 9:00 si 17:00, iar sambata intre 9:00 si 15:00. Duminica si luni este inchis.

Taxa de vizitare: 8 lei

Biserica evanghelica fortificata din Codlea este cel mai vechi si cel mai important monument arhitectonic din localitate, situat in centrul istoric si fiind inconjurata de zidurile de fortificatie si bastioanele cetatii medievale (Cetatea Bisericeasca). Bastioanele tesatorilor si al dogarilor (amplasate in partea de nord), precum si zidul inalt de aparare cu straja pastreaza forma initiala. Celelalte segmente ale complexului au suferit diferite modificari in timp sau au fost chiar demolate in intregime si inlocuite cu alte edificii. Biserica dateaza din a doua jumatate a secolului XIII si poarta hramul Sf. Gheorghe; tavanul este din lemn casetat.

O particularitate a acestei biserici este faptul ca nu dispunea in partea de vest de un turn – fiind astfel singura biserica din Tara Barsei care nu avea turn bisericesc.

Biserica este deschisa pentru vizitare pe toata perioada verii, iar intrarea este libera.

Biserica fortificata de la Cristian (judetul Brasov) a fost construita in secolul XIII in stil romanic si cu elemente sculpturale gotice, avand forma unei basilici cu trei nave. Dupa numeroasele deteriorari suferite de-a lungul timpului, biserica sasilor din Cristian a fost refacuta sase secole mai tarziu, in stil neoclasic. Fortificatiile au aparut in secolul XV – cand s-a ridicat in jurul bisericii o incinta ovala cu opt turnuri si bastion pe poarta (cateva sute de ani mai tarziu, incinta a fost transformata in casa parohiala). Ulterior, incinta a fost dublata de un zid mai mic (numit zwinger) si de un sant de apa, disparut astazi. Policandrul cu cele 50 de lampi, din interiorul bisericii, a fost construit din fier batut in memoria celor cazuti sau disparuti in primul razboi mondial.

Biserica este deschisa pentru vizitare pe toata perioada verii, iar intrarea este libera.

Cauti cazare? Intra aici!