Bisericile de lemn din Maramures – o bogata mostenire

Manastirea BarsanaManastirile din Maramures sunt unele dintre cele mai importante monumente istorice, arhitecturale si ecleziastice din intreaga tara. Valoarea acestora din punct de vedere al patrimoniului cultural si maiestria cu care fiecare edificiu in partea a fost lucrat in lemn stau marturie a bogatei mosteniri din aceasta zona. In Maramures se afla peste 100 de biserici de lemn, dintre care cele mai frumoase au fost incluse in Patrimoniul Universal UNESCO si pe itinerariile celor mai multi turisti ce ajung in aceasta zona pitoreasca.

Biserica de lemn Budesti

Biserica de lemn Budesti Josan poarta hramul Sf. Nicolae si a fost construita in anul 1643. Din punct de vedere arhitectural iese in evidenta turnul de clopotnita cu coif si cu 4 turnulete, element specific bisericilor din aceasta zona.

Intrarea in biserica se face printr-o poarta de lemn superb decorata, iar intreaga constructie se ridica pana la 38 de metri in cel mai inalt punct.

Pe langa valoarea sa spirituala, biserica din Budesti este unul dintre cele mai importante monumente istorice de acest tip din Maramures, nefiind niciodata modificata sau extinsa.

Pictura bisericii este opera lui Alexandru Ponehalski si Ianos Opris si este printre cele mai bine conservate din acea perioada.

In curtea bisericii se afla si o serie de lespezi de piatra unde se desfasura in mod traditional Sfatul Batranilor.

Program:

  • in conformitate cu programul primariei din comuna.

Taxa de vizitare: 3 lei de persoana*

* Pentru a plati taxa si a putea vizita biserica trebuie facuta o oprire la Primaria Budesti, aflata in imediata apropiere.

Manastirea de lemn Barsana

  • Locatie: com. Barsana, nr. 6

Manastirea Barsana din Maramures a fost construita in anul 1720 este una dintre cele mai vizitate biserici din aceasta zona. Construita din lemn de stejar, biserica are un turn cu foisor si acoperis dublu. O alta particularitate arhitecturala a bisericii de lemn Barsana este pridvorul pe doua niveluri.

Iconografia din interiorul bisericii este pictata cu influente baroce de Ioan Plojodeste si Toader Hodor, acoperind naosul si altarul. Scenele din interiorul bisericii acopera o varietate de momente ale genezei alaturi de episoade din viata lui Isus.

Program:

  • Luni – Duminica intre orele 09:00 – 17:00

Taxa de vizitare: fara taxa

Biserica de lemn Desesti

Biserica, aflata in satul resedinta a comunei Desesti, poarta hramul Sfintei Paraschiva si a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1999. Un monument caracteristic Maramuresului secolului XVIII, biserica a fost complet restaurata inainte de intrarea in patrimoniul international in anul 1998.

Acoperisul in doua trepte al biserici si turnul clopotnitei cu foisor deschis sunt elemente specifice arhitecturale ale zonei.

Pictura este pastrata in conditii foarte bune, fiind realizata de pictori renumiti din Maramures si reprezinta scene precum punerea pe cruce sau Arborele Patriarhilor. Icoanele sunt realizate de Alexandru Ponehalschi ce si-a lasat semnatura pe icoanele unui numar mare de alte biserici din zona.

Taxa de vizitare: 2 lei de persoana, se plateste la casa Parohiala, in zona din spate a curtii bisericii.

Biserica de lemn Ieud

Biserica ce poarta hramul Nasterii Maicii Domnului a fost ridicata in anul 1620, desi exista discutii intre cativa istorici, unii sustinand ca aceasta ar fi cu cateva sute de ani mai veche, datand din 1364.

Arhitectura bisericii construite din lemn de brad este similara cu cea a celorlalte biserici de lemn din zona, cu turn cu foisor si acoperis in doua ape.

Valoarea istorica a bisericii de la Ieud are legatura cu Codicele de la Ieud, descoperit in podul bisericii si considerat primul document in limba Romana redactat in scriere chirilica.

Biserica se afla in curs de renovare, picturile interioare neputand fi admirate de vizitatori. Sunt insa de mentionat superbul candelabru de lemn si icoanele pictate pe lemn.

Taxa de vizitare: 3 lei de persoana, pentru deschiderea bisericii se contacteaza personalul la numerele de telefon afisate la intrare in biserica.

Biserica de lemn Plopis

Biserica ridicata in anul 1805 ce poarta hramul Sf. Arhangheli a fost sfintita la 6 luni dupa finalizarea constructiei. Pentru construirea bisericii, povestea spune ca au platit familiile din sat, cate un galben pentru fiecare dintre cele 49 de familii.

Biserica Plopis este una dintre cele mai inalte biserici de lemn din Maramures, turnul clopotnita ridicandu-se la 47 de metri. Particularitatea fata de restul bisericilor de acest tip este acoperisul intr-o singura apa.

Pictura bisericii acopera doar partea de sus a peretilor si tavanul, fiind realizata de Stefan Zugravul, iar printre comorile bisericii se numara un chivot si doua carti de rugaciune de valoare.

Biserica Plopis este printre putinele din cele ce servesc inca drept unica biserica in sat.

Taxa de vizitare: Nu exista taxa de vizitare dar se accepta donatii.

Biserica de lemn Rogoz

Biserica Rogoz imparte acelasi hram cu biserica Plopis, Sf. Arhangheli. Construita in anul 1663 din lemn de ulm, aceasta se remarca prin acoperisul asimetric si multitudinea de ornamente.

Acoperisul se extinde peste lespedea de la intrare si peste Masa Mosilor ce se afla in exteriorul bisericii pe latura nordica, loc unde se tinea Sfatul Batranilor.

Pictura din biserica este realizata la peste 100 de ani de la ridicarea acesteia de catre Radu Munteanu si Nicolae Man, fiind excelent conservata. Printre comorile ascunse ale bisericii se numara un superb candelabru de lemn si o serie de icoane pictate pe lemn si pe sticla de mare valoare.

Taxa de vizitare: Nu exista taxa de vizitare dar se accepta donatii.

Biserica de lemn Surdesti

Cea mai inalta biserica de lemn din Romania se afla in Surdesti si se ridica pana la 54 m. Biserica cu acoperis in doua trepte si coif cu patru turnulete, semn ca in sat exista un sfat al batranilor la momentul constructiei, a fost ridicata in anul 1766 si poarta hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril.

Realizata din lemn de stejar, biserica a fost modificata in secolul XIX cand s-a adaugat un pridvor pe doua niveluri.

Pictura este realizata in anul 1783 si nu se pastreaza in totalitate, iar iconostasul original a fost schimbat. Alaturi de biserica se afla cimitirul ce contine o serie de cruci de piatra extrem de vechi.

Taxa de vizitare: Nu exista taxa de vizitare dar se accepta donatii.