Berarii de top din Romania

carul-cu-bere-foto-radu-bercan

Radu Bercan / Shutterstock.com

Ti-e pofta de o bere rece, una cum n-ai mai baut de ceva timp, poate chiar una artizanala, si ai vrea sa stii unde este cea mai buna berarie din oras? Aia care sa-ti dea ocazia sa gusti si altceva decat ai mai incercat. Berea-i bere, ar zice unii, dar noi stim ca nu-i chiar asa, iar dovada ne-o arata chiar berariile de top din tara care au investit foarte mult nu doar in locatie, ci si in sortimentele de bere, blonda sau bruna. Poate chiar in zeci de sortimente. Unde sunt aceste berarii? Fii atent si noteaza sugestiile oferite de Travelminit:

Caru’ cu Bere din Bucuresti

Bucurestenii stiu ca o bere adevarata o gasesc in Centrul istoric, la Caru’ cu Bere. Localul este renumit pentru licoarea gulerata inca de pe vremea lui Caragiale si nu si-a pierdut din farmec nici in timpurile moderne. Este cea mai faimoasa berarie din Capitala, cea mai populara si cea mai buna. Ai la dispozitie 13 sortimente de bere diferite. Poti sa te bucuri deopotriva de gustul perfect al unei beri irlandeze, dar si de cel autentic, oferit de „berea casei”, produsa dupa o reteta proprie pastrata cu sfintenie. Ca sa-i simti gustul si mai bine, incearca unul din meniurile traditionale, din care nu lipsesc micii si carnatii de casa.

Clinica de bere din Timisoara

Numele te duce cu gandul la un sanatoriu mai degraba, si nu la o fabrica de bere autohtona. Ei bine, da, Clinica de bere este o fabrica de bere construita la Mosnita Noua, langa Timisoara. Cand ajungi acolo, te intrebi mai degraba daca nu ai trecut granita fara sa-ti dai seama, caci „fabrica” seamana cu un castel din regiunea Alsaciei. Complexul Clinica de bere include fabrica de bere, hotel, restaurant si berarie. Berea produsa la Mosnita Noua este cat se poate de sanatoasa (ca doar nu degeaba te afli la „clinica”): nefiltrata, nepasteurizata si fara conservanti. De aceea se recomanda sa fie bauta cat e proaspata si nu mai tarziu de trei luni. Dar cine rezista atat cu ea in casa?

Klausen Burger din Cluj-Napoca

Micro-beraria de la etajul 4 al magazinului Central din Cluj-Napoca este perfecta pentru cei care iubesc berea traditionala bavareza. Atuul acestei berarii de top este ca isi produce propria bere, dupa o reteta veche germana; singurele ingrediente folosite sunt apa, maltul, hameiul si drojdia de bere. Toate insa, de foarte buna calitate: de exemplu, maltul este adus din Hallertau, o regiune germana renumita pentru productia de malt, iar drojdia este si ea speciala – fiind importata din Schwechat, o regiune austriaca la fel de renumita in industria europeana a berii.

Si mai interesant este ca berea blonda de la Klausen Burger este fabricata chiar in fata clientilor, asa ca ai ocazia sa vezi cu ochii tai care este intregul proces tehnologic. Cat despre calitate,nu trebuie sa mai adaugam nimic; in anul 2010, trei tipuri de bere fabricata la Klausen Burger au primit medalia de bronz la concurssul international de bere de la Miskolc, Ungaria. Este o performanta deosebita, daca tinem cont ca la acea competitie au concurat 66 de producatori de bere.

Beer Zone din Iasi

Iesenii stiu unde sa mearga atunci cand vor o bere buna: la Beer Zone. Beraria din centrul orasului a devenit in ultimii ani un adevarat punct de reper, pentru ca acolo ai la dispozitie peste 100 de marci de bere fabricate in toata Europa, dar si bere romaneasca artizanala. La Beer Zone gasesti branduri celebre precum Williams Red, Blanche De Bruxelles, Cuvee des Trolls, Bush Ambree sau Wild River; gasesti bere cu sau fara alcool, caramelizata, bere cu aroma de cirese, zmeura sau piersici, si chiar bere fiarta – un moft boieresc mostenit din perioada interbelica. Cu alte cuvinte, la Iasi te asteapta un adevarat Rai al Berii!

Beraria Ciucas din Brasov

Daca esti din Brasov, stii probabil ca Beraria Ciucas este locul perfect in care poti sa-ti petreci timpul nestingherit alaturi de prieteni, la o halba de bere rece si un mic proaspat. Cand e vreme frumoasa, alegeti o masa in gradina de vara, ca sa te poti bucura de privelistea impresionanta si de frumusetea Tampei. Daca ploua sau e vreme mohorata, ai la dispozitie terasa interioara, unde poti sa comanzi ce bere doresti (romaneasca sau de pe meleaguri straine) si cata doresti (pentru ca la Beraria Ciucas exista bere la halba de 0,4 litri, 0,5 litri, 1 litru, bere la metru – adica 11 halbe de 0,5 litri sau bere la roata – 11 halbe de 0,4 litri).