Astazi, 9 mai, se sarbatoreste Ziua Europei. Afla ce evenimente se organizeaza in marile orase ale tarii

symbiot/Shutterstock.com

In fiecare an, in data de 9 mai, se sarbatoreste pacea si unitatea in Europa prin numeroase evenimente culturale si educationale ce au loc in fiecare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. La aceasta miscare culturala se alatura si Romania, care, prin intermediul institutiilor publice si celor europene, gazduieste si in acest an concerte, conferinte si manifestatii culturale in toate orasele mari din tara.

Iata lista celor mai importante evenimente de la noi din tara organizate cu ocazia Zilei Europei:

In Bucuresti:

  • “Ziua Europei in Piata Universitatii” – Primaria Minicipiului Bucuresti organizeaza un concert de zile mari in Piata Universitatii pe data de 9 mai. Cel mai asteptat moment al serii va fi aparitia trupei O-Zone care se va reuni dupa 12 ani pentru a sustine un recital cu cele mai iubite piese in fata bucurestenilor. Alaturi de O-Zone vor concerta si alti artisti romani cunoscuti precum Antonia, Alexandra Stan si Carla’s Dreams. Primele momente artistice vor incepe in jurul orei 18:30.
  • Centrul Europe Direct Bucuresti a initiat o serie de activitati culturale dedicate Zilei Europei ce vor avea loc in fata Universitatii Bucuresti, pe esplanada cu statui. Cei prezenti vor putea participa la dezbateri, lansari de expozitii de fotografie, flash mob-uri si dansuri grecesti prezentate de membrii comunitatii elene din Romania. Evenimentul va incepe la ora 12:00.

Vrei sa faci o vizita Bucurestiului de Ziua Europei si nu stii unde sa te cazezi? Consulta aici lista cu unitatile de cazare din Bucuresti!


In Timisoara:

  • Pe data de 6 mai s-a inaugurat un tramvai decorat cu motive traditionale care a strabatut centrul orasului pe traseul Piata Libertatii – Piata Timisoara 700- Catedrala Mitropolitana – Piata Maria – Piata Balcescu – 1 Decembrie 1918 – Stefan cel Mare – Piata Traian – Statia Meteo – Padurea Verde. Pe data de 9 mai la ora 11 va avea loc in Piata Libertatii un moment festiv in care va fi inclus si tramvaiul traditional.
  • La ora 20:00 in Piata Unirii va avea loc un concert de muzica pop organizat de Primaria Municipiului Timisoara.

Esti curios sa vezi cum arata tramvaiul impodobit cu motive traditionale? Fa o vizita in Timisoara in saptamana aceasta si descopera toate secretele orasului. Pentru ca nu poti sa vezi intr-o zi tot ce are Timisoara de oferit, iti recomandam sa innoptezi la una dintre unitatile de cazare din oras!


In Iasi:

  • Cu ocazia Zilei Europei, Calea Ferata din Moldova extinde programul de circulatiei al cursei ce leaga Chisinaul de Iasi. Astfel, in zilele de 8 si 9 mai, vor fi puse in circulatie trenuri suplimentare, iar prima cursa va pleca la ora 6:40 din Gara Chisinau.

9 mai – semnificatii multiple pentru poporul roman

Desi 9 mai este cunoscuta peste tot in lume ca fiind Ziua Europei, pentru poporul roman aceasta data are mai multe semnificatii legate de istoria nationala. Primul eveniment din istoria tarii care este amintit in data de 9 mai este Proclamarea Independentei Statale la 9 mai 1877. In anul 1877, pe data de 9 mai, ministrul de externe Mihail Kogalniceanu a tinut un discurs memorabil in fata Parlamentului prin care dorea sa se faca cunoscut faptul ca guvernul roman considera ca tara a renuntat la suzeranitatea otomana. In ziua urmatoare, Parlamentul a votat Declaratia de independenta pe care principele Carol a acceptat-o.

Al doilea eveniment memorabil petrecut in data de 9 mai a avut loc in anul 1945, cand coalitia Natiunilor Unite din cel de-al Doilea Razboi Mondial a invins Germania Nazista. Acest eveniment avea sa fie unul dintre punctele cheie in incheierea celui mai nimicitor conflict armat pe care omenirea l-a cunoscut.