In aceasta iarna, blogul Travelminit este profesorul tau de ski

Ski
Te-ai saturat sa-ti privesti prietenii de pe marginea partiei si iti doresti sa schiezi si tu la fel ca ei? Daca ti-ai propus ca in aceasta iarna sa inveti sa schiezi, blogul Travelminit iti vine in ajutor cu cateva sfaturi despre cum se schiaza corect (daca nu ai timpul necesar sa iei lectii de schi de la profesionisti), care sunt cele mai importante reguli de care trebuie sa tii cont ca sa nu te ranesti si unde poti sa mergi la schi in Romania.

Cum alegi echipamentul de schi

Inainte de toate, este bine sa stii cum sa-ti alegi echipamentul de schi, care nu trebuie sa fie neaparat foarte scump. Ai nevoie de un pulover sau o jacheta dintr-un material usor si calduros (fleece), pantaloni de schi sau unii care rezistenti la vant si apa (in nici un caz blue jeans), o geaca usoara, dar calduroasa si impermeabila, caciula, manusi si ochelari de schi, care sa-ti protejeze ochii de vant si zapada.

Cum alegi echipamentul daca nu vrei sa-l inchiriezi de la un centru, si vrei sa ti-l achizitionezi singur?

De la inceput iti spunem ca un echipament bun de schi costa destul de mult (schiul este un sport costisitor), iar cele mai importante piese sunt claparii si schiurile. Daca in cazul schiurilor trebuie sa tii cont doar de faptul ca ele ar trebui sa fie parabolice (o forma de clepsidra), la clapari lucrurile se complica putin. Chiar daca iti par niste incaltari de cosmonaut, in care nu ai prea multa libertate de miscare, claparii trebuie sa fie confortabili. Pentru asta, atunci cand ii cumperi, trebuie sa ii probezi: in pozitia inchis, calcaiul nu trebuie sa se ridice cand impingi talpa in fata si atingi cu tibia limba claparului. Daca se intampla acest lucru, atunci cand vei lua virajele, schiurile nu vor raspunde la comenzile tale, din cauza acestui „joc de glezna”. Betele de schi trebuie sa fie atat de lungi incat in pozitie verticala, bratul si antebratul sa formeze unghi de 90 de grade cu solul. Desi nu este utilizata in mod curent, casca de schi este la fel de importanta ca orice alta componenta a echipamentului de schi.

Cum cazi si cum te opresti pe schiuri

Ei bine, da, cazutul de pe schiuri este prima lectie pe care trebuie sa o inveti. Invata sa cazi imediat ce simti ca iti pierzi echilibrul pe schi, pentru ca o cadere controlata iti poate salva viata uneori. Cum o faci? Te lasi pe o parte, iar schiurile isi vor incetini alunecarea si te poti „arunca” in zapada la o viteza mult mai mica.

Ca sa te opresti atunci cand esti pe schiuri, este suficient sa indoi genunchii apropiindu-i, sa aduci in interior varfurile schiurilor si sa-ti lasi greutatea in fata. In termeni de specialitate, sa te opresti inseamna „sa faci plugul”.

Cum te urci din nou pe schiuri dupa o cadere

Ai cazut sau ai preferat sa cazi si nu stii cum sa revii pe schiuri in pozitia verticala? Daca nu te-ai ranit in timpul caderii (caz in care ar fi mai bine sa ceri ajutorul cuiva), indreapta schiurile astfel incat sa ajunga in pozitie perpendiculara pe panta partiei. Nu le pune paralel cu panta dealului, pentru ca nu vei reusi sa te ridici, ci din contra, o vei lua la vale.

Cum te deplasezi cu schiurile

Ideea este sa aluneci pe schiuri, nu sa pasesti pe ele. Poti sa te ajuti de bete ca sa-ti mentii echilibrul si sa inaintezi, astfel: ca sa aluneci pe schiul drept, infige batul drept in zapada in fata, sprijina-te pe el si trage schiul drept in fata, prin alunecare. Ulterior, faci acelasi lucru cu batul stang; ideea este sa incerci miscarea mai intai pe o suprafata dreapta, si apoi sa inveti sa urci pe deal/partie.

Cum iei virajele

Virajele sunt foarte importantele, pentru ca ele nu sunt un dans al schiorilor, ci ii ajuta sa detina controlul pe partie. Prin urmare, daca vrei sa faci la stanga, trebuie sa iti lasi greutatea si umarul drept spre varful schiului din dreapta, iar daca vrei sa virezi la dreapta – iti lasi greutatea si umarul stang spre varful schiului din stanga.

Cum folosesti teleschiul si telescaunul cand esti pe schiuri

Sa schiezi este foarte placut, dar poate cea mai grea parte este cea in care trebuie sa ajungi in varful partiei. Poti urca dealul pe schiuri (pasind cu ele in pozitie perpendiculara pe panta), cu telescaunul sau cu teleschiul.
Atunci cand folosesti telescaunul (de exemplu, pe partiile de schi din statiunea Predeal), ai grija sa ajungi la el cu echipamentul complet si mai ales cu cartela de acces. Incaltat cu schiurile, cu betele intr-o mana si cartela de acces si cu cealalta mana libera, fii atent cand ajunge telescaunul in dreptul tau ca sa te poti urca in el folosindu-te de mana libera.

Urcarea cu teleschiul este mai simpla: pregatit in pozitie verticala si cu schiurile apropiate (paralel), trebuie sa prinzi manerul de remorcare si sa-l pui intre picioare, ca sa poti fi sustinut si tras in sus pe partie alunecand pe schiuri.

Tii se pare greu? Ia-ti inima in dinti si schiurile la spinare si avanta-te pe partie. Vezi aici unde poti merge la schi in Romania si unde te poti caza.

Cauti cazare? Intra aici!

Copyright fotografie: Ditty_about_summer/shutterstock