9 sfaturi utile pentru o vacanta in Budapesta

Brian Kinney/Shutterstock.com

Budapesta este un oras superb, incarcat de monumente istorice bine intretinute si cunoscute in toata Europa. Aflata la cateva sute de kilometri de granitele tarii, capitala Ungariei este unul dintre cele mai bine dezvoltate orase europene din punct de vedere turistic si poti sa fii sigur ca nu o sa ai timp sa te plictisesti in vacanta ta.

De la Castelul Buda, pana la Bastionul Pescarilor, toate cladirile impunatoare din Budapesta te vor impresiona si iti vor prezenta asa cum vor stii ele mai bine istoria si traditiile maghiare. Totodata, nu ezita sa vizitezi parcurile sau muzeele din centrul orasului – poti sa te relaxezi in voie in Parcul Central sau sa afli mai multe despre istoria locului la Casa Terorii.

Daca te-ai hotarat sa le faci o vizita vecinilor maghiari, echipa Travelminit vine in sprijinul tau cu 9 informatii utile care iti vor face vacanta mult mai placuta si mai relaxanta.

1.Daca este posibil, cauta un loc de cazare care sa ofere parcare gratuita

Budapesta este un oras care are peste 1.8 milioane de locuitori care nu-si doresc sa piarda prea mult timp in trafic si nici sa fie blocati de vreo masina parcata neregulamentar. Exista un sistem foarte bine pus la punct in ceea ce priveste parcarea masinii personale atat in centrul orasului, cat si spre periferie, insa majoritatea percep o taxa de stationare in intervalul orar 8 am – 8 pm.

Totusi, ca sa te asiguri ca iti lasi masina intr-un loc cat mai sigur si ca scapi de plata tichetului pentru parcare, incearca sa iti cauti un loc de cazare care sa ofere parcare gratuita in incinta hotelului. Daca nu stii pe care sa o alegi, zilele trecute am intocmit o lista cu 10 unitati de cazare unde trebuie sa platesti sub 100 de lei pe noapte de persoana, iar cateva dintre ele ofera parcare gratuita.

2. Familiarizeaza-te cu moneda lor nationala

In Ungaria moneda nationala este forintul (100 HUF = 1.46 RON). Notata deseori cu HUF (Hungarian forint) sau cu Ft (forint), moneda nationala a Ungariei poate fi gasita in monede de 5 HUF, 10 HUF, 20 HUF, 50 HUF, 100 HUF, 200 HUF si bacnote de 500 HUF, 1 000 HUF, 2 000 HUF, 5 000 HUF, 10 000 HUF si 20 000 HUF. Pentru a fi sigur ca nu iesi in pierdere sau cazi prada vreunui negustor rau voitor, familiarizeaza-te cu moneda maghiara inainte de plecare.

3. Nu schimba bani in centru

Regula de baza a schimbului valutar este sa nu schimbi bani la casele de schimb valutar din centrul orasului, mai ales in zonele turistice. Aici, vei gasi de cele mai multe ori un curs mult mai avantajos decat cel pe care il practica bancile si vei pierde sume de bani inutil. De asemenea, daca nu ai incotro si trebuie sa schimbi bani in centru, trebuie sa fii foarte atent la comisioanele practicate.

4. Poti sa platesti cu cardul aproape oriunde

Tot la discutia legata de bani, e important de stiut ca in Budapesta majoritatea lucrurilor pot fi platite cu cardul. Vorbim despre note de plata la restaurante, bilete de autobuz, nota de plata pentru taxi si alte tranzactii necesare. Pe de alta parte, in Ungaria vei gasi putine locuri unde sa poti plati cu cecuri de calatorie. Daca vrei sa eviti situatiile neplacute in care sa nu-ti fie acceptata metoda de plata, cel mai bine ar fi sa ai  mereu o suma minima in cash cu tine.

5. Nu-ti face griji in privinta internetului

Chiar daca Ungaria nu este la fel de cunoscuta ca tara noastra pentru viteza internetului, te poti bucura de ore bune de navigare gratuita pe internet intr-unul din localurile din Budapesta. Totodata, orasul dispune de suficiente zone publice “inzestrate” cu Wi-Fi gratuit, ceea ce face din Budapesta unul dintre cele mai tari orase europene pentru ca poti fi mereu conectat la ceea ce se intampla in online si esti sigur ca nu te vei rataci.

6. Retine numerele de urgenta

Ca in orice tara europeana, 112 este numarul folosit pentru urgentele generale pe care il poti apela cu incredere in orice moment simti ca ai nevoie de ajutor. In cazul in care limba maghiara nu este punctul tau forte, nu trebuie sa iti faci griji deoarece majoritatea persoanelor sunt vorbitoare de limba engleza. Daca ai nevoie de un ajutor specific din partea unei anumite unitati de urgente e bine sa ai in vedere aceste numere:

  • politie – 107
  • serviciul de ambulanta – 104
  • pompieri – 105
  • politia turistica – 0036 1 4388080

7. Invata cateva fraze uzuale

Limba maghiara nu este deloc usoara, insa daca ai calatorit prin Transilvania sau locuiesti acolo, cel mai probabil esti familiar cu expresiile uzuale. Chiar daca nu este strict necesar sa stii vreun cuvant in limba lor, localnicii din Budapesta vor aprecia efortul pe care il faci, iar tu te vei integra mult mai repede in peisajul unguresc. Cele mai folosite (si usoare) cuvinte din limba maghiara sunt:

  • Igen – Da
  • Nem – Nu
  • Szia! – Buna! sau Salut!
  • Viszlat! – La revedere! sau Pa!

8. Potriveste-ti ceasul atunci cand ajungi in Budapesta

Ora in Budapesta este diferita de cea din Romania, asa ca imediat ce ajungi in vacanta nu uita sa iti potrivesti ceasul dupa ora Ungariei. Diferenta de fus orar dintre Romania si Ungaria este de o ora in avans pentru Romania.

9. Incearca mancarea traditionala

Trebuie neaparat sa incerci mancarurile unguresti in timpul vacantei tale pentru a intelege de ce strainii se indragostesc pe loc de gastronomia maghiara. Gulyasul este cu siguranta piesa centrala a bucatariei maghiare si poate fi servit la aproape orice local din centrul orasului. O portie de gulyasul costa in medie 450 – 800 de forinti, in functie de localul in care decizi sa il incerci.

Cauta unitatea de cazare perfecta pentru viitoarea ta vacanta in Budapesta pe Travelminit. Alege unul dintre cele peste 600 de hoteluri, hosteluri si pensiuni listate pe site-ul nostru.