7 motive pentru care merita sa faci o vizita Lacului Balaton din Ungaria

pgaborphotos/Shutterstock.com

Lacul Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrala, localizat in regiunea Somogy. Cu o suprafata de aproximativ 600 de metri patrati, lacul din vestul Ungariei reprezinta una dintre principalele atractii turistice ale tarii.

Deoarece vecinii maghiari nu se bucura de iesire la mare, lacul Balaton este adesea numit “Marea Ungariei” datorita activitatilor multiple pe care le poti face aici in sezonul estival. Clima blanda, cu temperaturi medii de peste 20 de grade din luna mai pana in luna octombrie, contribuie la cresterea numarului de turisti care vin sa se relaxeze in zona.

Pentru cei care inca nu sunt convinsi daca lacul Balaton merita sau nu o vizita, echipa Travelminit a pregatit 7 motive care te vor convinge sa adaugi si aceasta destinatie pe lista ta de calatorii.

1. In zona lacului Balaton te asteapta peste 20 de plaje cu intrare libera

Desi numarul de plaje din jurul lacului este aproape dublu, nu toate au intrarea gratuita, iar pentru a beneficia de o zi la soare pe un sezlong pe malul lacului trebuie sa platesti aproximativ 500 Ft – 7.30 RON. Printre cele mai populare plaje care nu au taxa de intrare se afla plaja Aranypart (sau Golden Beach) cea mai cunoscuta locatie de acest tip din regiune, unde te poti alatura petrecerilor de pe plaja sau celor din club, relaxa sub umbrelutele asezate pe nisip sau poti incerca mancarea traditionala.

2. Lacul Balaton este locul perfect pentru practicantii de sporturi acvatice

Daca preferi sa adaugi putina adrenalina vacantei tale, trebuie sa stii ca aici nu vei duce lipsa de activitati. In zona se pot practica diferite sporturi precum windsurf, kitesurf si schi nautic. Cei care doresc sa se relaxeze pot opta pentru o sesiune de scuba diving in care vor explora viata subacvatica a lacului.

3. Distractia este garantata la Balaton Sound

Balaton Sound este unul dintre cele mai mari si populare festivaluri din Ungaria. In fiecare an, in localitatea Zamardi de pe malul lacului se strang zeci de mii de tineri dornici de distractie. Muzica dance rasuna in fiecare seara de festival, iar printre artistii care vor concerta anul acesta in iulie la Balaton Sound se numara Afrojack, Kygo, Armin van Buuren, Tiesto, Robin Schulz si Galantis.

4. Inghetata de aici este comparata cu faimoasa gelato a italienilor

Despre italieni stie toata lumea ca sunt mari consumatori si producatori de inghetata. Cantitatile considerabile pe care turistii le consuma in vacantele din Italia sunt justificate de gustul de neinlocuit. Totusi, cei care le-au gustat si pe cele care se gasesc prin localitatile din jurul lacului sustin ca inghetata vecinilor unguri este fie la fel de buna ca a italienilor, fie chiar mai buna.

5. Poti sa admiri ruinele castelului Tatika, unul dintre cele mai vechi castele din Ungaria

Situat in apropierea localitatii Zalaszanto, castelul Tatika a fost ridicat la jumatatea secolului al XIII-lea. Constructia originala a fost distrusa in urma luptelor aprige disputate in zona, iar ruinele pe care le poti admira astazi reprezinta urmele unei constructii mai recente, dar la fel de frumoasa ca cea ridicata in secolul al XII-lea.

6. Fotografiile tale cu lanurile de lavanda din zona vor face senzatie pe retelele de socializare

Daca esti un utilizator activ pe retelele de socializare sau esti pasionat de fotografie nu trebuie sa ratezi lanurile de lavanda din Tihany, superba peninsula de pe lacul Balaton. Tihany este situata la aproximativ 140 de kilometri de Budapesta, pe coasta estica a lacului. Peninsula se mandreste cu numeroase atractii turistice precum Tihany Abbey, muzeul Benedictine Abbey si lanurile intinse de lavanda.

7. Zona turistica a lacului este impartita in doua jumatati total diferite

Ceea ce face din lacul Balaton o destinatie atat de indragita de catre vecinii maghiari este diversitatea pe care statiunile din zona o ofera. Sudul lacului este impanzit de resorturi, pub-uri, baruri, restaurante si multe alte localuri similare celor pe care le poti gasi pe litoralele statiunilor europene. In schimb, zona de nord este formata din orase cochete, cu o arhitectura deosebita, ideale pentru o vacanta relaxanta in orice perioada a anului.

Cum ajungi la lacul Balaton?

Lacul Balaton se afla la aproximativ o ora si jumatate de mers cu masina personala din Budapesta. Pentru a ajunge in zona lacului este necesar sa parasesti orasul Budapesta prin sud, in dreptul localitatii Budaors si sa continui drumul pe E71 pana ajungi in dreptul orasului Siofok din sudul lacului. De acolo poti ajunge cu usurinta la oricare dintre punctele din jurul lacului.

Unde te cazezi in preajma lacului Balaton? Acceseaza acest link!