5 Superstitii de Sfantul Andrei

UsturoiCopyright foto: Favore Studio/shutterstock

Sfantul Andrei se sarbatoreste in fiecare an pe 30 noiembrie si este una dintre cele mai importante sarbatori religioase romanesti. Combina imaginea religioasa a Sfantului Andrei, unul dintre patronii spirituali ai Romaniei, cu o serie de credinte mistice care ii dau o aura legendara, devenind, in timp, un fel de Halloween local.

De anul acesta este si una dintre zilele libere declarate de Statul Roman, deci avem un motiv in plus sa acordam o atentie sporita zilei de 30 noiembrie.

In Noaptea Sfantului Andrei, numita si Noaptea Strigoilor, adica momentul in care spiritele malefice hoinaresc pe pamant, oamenii respecta obiceiuri stramosesti pentru a alunga raul.

Travelminit a adunat cateva superstitii din popor. Iata care sunt cele mai populare:

  1. Usturoiul alunga strigoii

UsturoiCopyright foto: Aptyp_koK/shutterstock

Noaptea de Sfantul Andrei este considerata malefica, intrucat strigoii bantuie casele omanilor. Pentru a proteja casa de spiritele rele, unul dintre obiceiuri este ungerea pragului, a clantelor si a colturile geamurilor cu usturoi. Stramosii aveau convingerea ca acest ritual alunga strigoii.

  1. Aprinderea focului in curte alunga strigoii

FocCopyright foto: AlexMaster/shutterstock

O alta traditie legata de ziua Sfantului Andrei este aceea de a aprinde focul in gospodarie pentru a tine departe lupii care pandesc animalele adapostite in ograda. Focul trebuie intretinut cu vreascuri de catre toti membrii casei.

  1. Intoarcerea vaselor cu gura in jos tine spiritele departe

VasCopyright foto: aaltair/shutterstock

Se crede faptul ca spiritele rele se pot ascunde in casa si provoaca o atmosfera de groaza pentru familie. Pentru a preveni acest incident, in seara de Sfantul Andrei toate oalele si canile se intorc cu gura in jos.

  1. Graul incoltit preconizeaza recolta

GrauCopyright foto: Mykola59/shutterstock

In ziua de Sfantul Andrei se pune grau la incoltit pentru a vedea cum este recolta din anul urmator. Daca graul a crescut des, recolta viitoare va fi bogata. Graul incoltit simbolizeaza si prosperitatea casei, a intregii familii. De asemenea, vremea din aceasta noapte preconizeaza iarna care urmeaza.

  1. Busuiocul sub perna releva chipul alesului

BusuiocCopyright foto: pilipphoto/shutterstock

Fetele care vor sa-si viseze alesul, pun sub perna busuioc. Traditia spune ca la miezul noptii de Sfantul Andrei, tinerele care se pregatesc de maritis intorc un ulcior de lut cu gura in jos peste trei carbuni incinsi. Pentru a cuceri definitiv inima iubitului, acestea rostesc o incantatie.