5 sugestii unde iti poti petrece Pastele 2016

Viscri

Edi Cristea / Shutterstock

Cei care petrec de obicei Sarbatorile Pascale in afara caminului – alegand o zona cu traditii din Romania – stiu ca cele cateva zile libere inseamna aproape cat o vacanta intreaga. Spiritual, inseamna mult mai mult. Sunt zone in intreaga tara in care Pastele se sarbatoreste asa cum se cuvine si in care ar fi pacat sa nu ajungi macar o data in viata.

Cum nu mai este prea mult timp pana atunci, ne-am gandit sa iti oferim 5 sugestii unde iti poti petrece Pastele 2016.

Sarbatori Pascale la Baile Herculane

Anul acesta, statiunea Baile Herculane te asteapta cu multe oferte de Paste. Hotelierii au pregatit tot ce e mai bun pentru oaspeti, si nu ne referim aici doar la bucatele cu care vei fi intampinat.

Hotelul Afrodita Resort & Spa***, de exemplu, renovat complet in urma cu doar patru ani si care apartine in prezent lantului Bacolux Hotels, organizeaza petreceri pentru copii intr-una din cele trei zile care compun pachetul de Paste si ofera acces gratuit la Spa. Poti combina astfel mesele festive si imbelsugate cu cateva sedinte de relaxare in centrul modern al hotelului, in jacuzzi, la piscina, sala de fitness si sauna.

Pretul pentru un sejur de 3 nopti care include 2 cine si pranz (in sistem bufet suedez cu bauturi nonalcoolice incluse), cina festiva cu berbecuti la protap, bauturi nonalcoolice si vin, petrecere pentru copii si acces gratuit la Spa (sauna, jacuzzi, fitness, loc de joaca pentru copii) este de 695 de lei/persoana in camera dubla de 3* si 799 lei/persoana in camera dubla de 4*.
La Pensiunea Magic***, oferta de Paste cuprinde 3 nopti de cazare in sistem demipensiune (mic dejun si cina), cele 3 mese din duminica Pastelui, tuica din partea casei la sosire, acces la sauna, fitness si jacuzzi, precum si la baile termosulfuroase Venera. Totul, la un tarif de 350 de lei/persoana/sejur.

O vizita la Baile Herculane este intotdeauna o idee foarte buna, in primul rand pentru ca statiunea face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled, iar Valea Cernei este ea insasi o destinatie de vacanta fermecatoare.

Pastele in Maramures

Cele doua sarbatori importante ale anului, Pastele si Craciunul, capata un farmec deosebit in Maramures. Bisericile de lemn, celebra Manastire Barsana, costumele populare si traditiile pastrate cu sfintenie in aceasta regiune atrag si farmeca turistii de pretutindeni. De exemplu, spectacolul alegerii celui mai harnic gospodar (in a doua zi de Paste) din sat: conform traditiei, cel mai vrednic gospodar trebuie udat. Asa ca tinerii din sat il iau pe sus si il duc cu mare alai la rau; daca gospodarul reuseste sa scape din mainile tinerilor, atunci isi poate continua treburile linistit, iar daca nu – atunci trebuie sa-i cinsteasca pe sateni cu mancare si bautura.

Pentru cazare poti sa optezi pentru Casa Traditionala Borlean din Vadu Izei, o pensiune traditionala ce ofera cazare in case vechi de lemn, din patrimoniul cultural. Casele au fost restaurate si si-au recapatat farmecul de odinioara, desi au fost dotate discret cu toate facilitatile vremurilor in care traim.

Sau poti sa alegi un sejur la Cabana Iza*** din comuna Barsana, aflata in zona Maramuresului istoric, cu vai care rasuna de muzica ceterasilor. Cabana se afla chiar la poalele Manastirii Barsana, unde poti participa la slujba de Inviere. Iti vine sa crezi ca in aceasta locatie traditionala, cu odai de lemn, ai la dispozitie o piscina si un centru Wellness & Spa cu sauna si jacuzzi indoor?

Oferta de Paste din acest an cuprinde 3 nopti de cazare in regim demipensiune, masa festiva de Paste, program artistic sustinut de copii din comuna si acces gratuit la Spa. Tariful este de 800 lei/persoana, in vreme ce copiii beneficiaza de cazare gratuita si meniu redus (40 de lei).

Petrece Pastele 2016 la manastirile din Moldova

Chiar daca ai vazut manastirile din Moldova si in anii trecuti, nu ar trebui sa le excluzi din oferta locurilor de vizitat in perioada sarbatorilor de Paste. Slujba de Inviere tinuta de preotii acestor lacasuri de cult, frumusetea locurilor, datinile pastrate de locuitorii satelor moldovenesti iti vor placea cu siguranta si-ti vor oferi atmosfera linistita pe care o cauti in aceasta perioada.

Pensiunea Ilea din centrul idilicului sat Agapia (la doi pasi de Manastirea Agapia, una dintre cele mai mari manastiri de maici din tara, celebra pentru frescele pictate de Nicolae Grigorescu) este amenajata intr-o casa veche boiereasca din zona Neamtului. Poate fi inchiriata doar integral in aceasta perioada, iar pretul pentru 3 nopti de cazare (pentru un grup de 8 persoane) este de 1560 de lei.

Complexul Turistic Forest Ecvestru Park**** din Sucevita vine cu doua oferte pentru 3 si 4 nopti de Paste, de 1150 de lei/persoana/sejur si 1300 de lei/persoana/sejur, in care sunt incluse mai multe servicii: pensiune completa cu bucate traditionale bucovinene, demonstratie de sarituri peste obstacole si dresaj de cai si ponei, transport cu autocarul si participare la slujba de Inviere de la Biserica Invierii din Manastirea Sucevita (inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO), gustare traditionala dupa slujba, pranz traditional in ziua de Paste si o plimbare cu trasura.

Pastele 2016 in satele traditionale din Transilvania

Frumusetea si farmecul satelor traditionale din Transilvania nu mai reprezinta un secret pentru nimeni. Turistii le cutreiera in lung si-n lat si raman fascinati de fiecare data de pitorescul lor. Cu atat mai mult, in perioada Sarbatorilor Pascale, satele traditionale din Transilvania ofera un spectacol inedit oferit de localnicii imbracati in costumele populare (asa cum se obisnuieste in zile de mare sarbatoare), de mobilele pictate cu mult drag care impodobesc odaile caselor sau de gustul inconfundabil al bucatelor delicioase.

La Viscri, Malancrav, Crit, Rimetea sau Saschiz te vei simti ca intr-un colt de rai, cu gospodarii traditionale in care oamenii isi duc viata aproape la fel cum o faceau stramosii lor. Iar bucatele pentru masa de Paste, preparate doar cu produse din gospodariile proprii, sunt atat de gustoase incat te lingi pe degete!

Casa de oaspeti Nostalgia din Rimetea, construita in stil rustic, este perfecta pentru familistii si grupurile de prieteni care doresc sa se relaxeze in mijlocul naturii.

Alege pentru Pastele 2016 un city break

Ca ultima sugestie pentru petrecerea sarbatorilor Pascale din 2016, ce-ai zice daca ai lua in calcul un city break? Un oras din inima Moldovei (cum ar fi Iasi sau Piatra Neamt), unul din miezul Transilvaniei (cum ar fi Sibiu, Alba Iulia, Targu Mures sau Cluj), Banat(Timisoara sau Caras-Severin) sau de pe malul Dunarii (Tulcea) pot fi alegeri perfecte pentru aceasta perioada. Centrele lor istorice si imprejurimile abunda de obiective turistice atractive, iar mini-vacanta de Paste poate fi ideala pentru aceste destinatii.