5 statiuni cu bai termale din Ungaria unde poti sa te relaxezi anul acesta

Vacclav/Shutterstock.com

Ungaria este una dintre cele mai bogate tari din lume in resurse cu apa termala, avand peste o suta de surse de apa cu proprietati curative. Apele termale se gasesc pe toata suprafata tarii, indeosebi in Campia Maghiara unde se afla mai mult de jumatate din izvoarele termale.

Dintre cele peste 100 de spa-uri din Ungaria, 36 au proprietati curative deosebite fiind imbogatite cu acid sulfuric, brom si sare iodata. Printre centrele recunoscute la nivel mondial se afla cele din apropierea lacului Balaton, lacul Heviz  care are cea mai fierbinte apa (33 de grade Celsius)  cu proprietati medicinale din Europa si, desigur, Budapesta care este cunoscuta de secole ca fiind “capitala spa-urilor”.

Cele mai cunoscute complexe termale din Ungaria

  1. Zalakaros

O asezare veche de peste 800 de ani a devenit faimoasa in urma cu doar 35 de ani cand in zona au inceput exploatari ale resurselor de apa termala. Situata la mica distanta de lacul Balaton, Zalakaros reprezinta cel mai important centru de relaxare din sud-vestul tarii. Dupa descoperirea sursei extrem de pretioase, autoritatile au speculat potentialul turistic pe care localitatea l-ar putea obtine si au inceput promovarea intensa a zonei si dezvoltarea unui intreg circuit de relaxare pentru turisti.

Apa termala de la Zalakaros este cunoscuta in intreaga lume pentru tratarea afectiunilor ginecologice si articulare. Centrul dezvoltat aici cuprinde piscina interioara si exterioara, aquapark si zona de relaxare. Fiecare segment care face parte din centrul spa are orar diferit, care poate fi modificat in functie de starea vremii si anotimp. Pentru mai multe detalii legate de orar, va recomandam sa vizitati pagina oficiala a complexului.

Preturile pentru biletele de baza ce includ doar accesul la piscina interioara si la plaja pentru o zi intreaga incep de la 2100 Ft (aprox. 31 RON) pentru un adult, 1600 Ft (aprox. 24 RON) pentru elevi/studenti si 600 Ft (aprox. 9 RON) pentru copiii cu varsta de cel mult 6 ani. In functie de ora la care se face intrarea in complex acestea pot sa creasca cu pana la 800 Ft pentru adulti si 400 Ft pentru elevi/studenti. Pentru lista completa de preturi pentru taxele de intrare si alte tratamente, va recomandam sa consultati pagina oficiala a complexului.

  1. Heviz

Lacul Heviz este unul dintre cele mai cunoscute centre de wellness si spa din Europa. Cu o suprafata de aproximativ 47 500 de metri, lacul este alimentat de la un izvor cu apa termala. Temperatura apei din lac este in medie de 34 de grade Celsius in timpul verii si nu scade sub 26 de grade Celsius in perioada anotimpului rece.

Printre proprietatile curative ale apei termale si namolului de la Heviz, cei mai multi turisti au apreciat efectele benefice asupra afectiunilor articulare si a celor hepatice. Complexul termal este deschis publicului in fiecare zi de la 9:00 la 17:00, iar pentru un bilet valabil intreaga zi, un adult trebuie sa plateasca 4500 Ft (aprox. 66 RON). Pentru lista completa de preturi, va recomandam sa vizitati pagina oficiala a complexului.

  1. Budapesta

Capitala Ungariei se bucura de un statut privilegiat in ceea ce priveste numarul complexelor termale care se gasesc in zona. Aici se gasesc 7 centre de relaxare si spa numai bune pentru un weekend pe care vrei sa il petreci in afara tarii. Cel mai cunoscut loc din Budapesta, unde se inghesuie zilnic sute de oameni, sunt baile Szechenyi.

Afectiunile care pot fi tratate la Baile Szechenyi sunt cele ale sistemului locomotor si de reproducere. De asemenea, s-a constatat ca apa termala are efecte pozitive pentru pacientii care sufera probleme cu circulatia sangelui.

Accesul in centrul termal este permis intre orele 6:00 si 22:00, iar biletul pentru un adult este de aproximativ 5000 Ft (aprox. 73 RON).

  1. Turkeve

Turkeve este o statiune balneara situata la mica distanta de granita Ungariei cu Romania, la care se poate ajunge foarte usor cu masina personala. Printre afectiunile care pot fi vindecate cu apele termale de la Turkeve se numara cele reumatice, ginecologice si dermatologice.

Preturile pentru o zi de relaxare in complexul de la Turkeve incep de la 1550 Ft (aprox. 23 RON) pentru un adult si 1350 Ft (aprox. 20 RON) pentru un copil.

  1. Debrecen

Debrecen, unul dintre cele mai importante orase din Ungaria, gazduieste un complex spa cu apa termala, in care vizitatorii pot beneficia de peste 40 de tratamente diferite pentru tratarea afectiunilor. Dotat cu piscine interioare si exterioare, complexul de la Debrecen este foarte cunoscut in Europa de Est datorita rezultatelor exceptionale pe care turistii le-au avut in urma tratementelor facute aici.

Pentru a avea parte de tratamentele oferite la spa-ul din Debrecen un adult trebuie sa plateasca 2050 Ft (aprox. 30 RON), iar un elev 1650 Ft (aprox. 24 RON).