5 retete delicioase din Banat

Placinta taraneasca cu varza - reteta din BanatInterferente culturale sunt in toata Romania, insa Banatul pare ca le-a cules pe cele mai frumoase si mai interesante. In materie de arta culinara, bucataria banateana se bucura de retete imprumutate de la sarbi, maghiari, germani sau svabi. De altfel, in Banat traiau in epoca moderna nu mai putin de 16 etnii. Putini stiu, poate, ca denumirea de ”banat” vine din timpul dominatiei maghiare, cand toate comitatele de granita erau denumite ”Banaturi” si erau conduse de un ”Ban”. In timp, denumirea s-a limitat la ”Banatul de Timisoara”, care s-a pastrat pana in zilele noastre. Influentele au ramas insa si se simt cel mai bine in gastronomie; asa se explica de ce gospodinele banatene din ziua de azi te lasa mut in fata preparatelor lor culinare.

O trasatura specifica a mancarurilor banatene sunt sosurile dulci – sosurile de paradaisa (rosie) indulcite cu miere sau cu zahar. Iar zupa (supa) – de preferat de gaina de curte – nu lipseste aproape de la nicio masa, mai ales in zilele de sarbatoare. Poate de aceea, rar ai sa vezi un banatean slab. Ca doar nu degeaba e vestita vorba din popor: ”Banateanul care-i slab, ori e prost, ori e beteag”.

Daca aveti curiozitatea sa incercati cateva preparate, am ales si va redam mai jos 5 retete delicioase din Banat. Incercati-le si spuneti-ne daca intr-adevar, ”Banatu-i fruncea”.

Paturata pe crumpi (cartofi)

Ingrediente:
• 5 crumpi (cartofi) mari albi, taiati rondele
• o bucatica de sunca de casa usor afumata (adica o bucata de carne de porc, garnisita cu slanina)
• 4 cepe mijlocii
• un morcon (morcov)
• o paradaisa (rosie)
• boia de ardei dulce, o foaie de dafin
• sare, piper
Paturata:
• 300 gr faina
• 3 de pahar cu apa rece
• o lingurita de ulei si o lingurita de otet
• sare
Umplutura pentru paturata:
• doua oua
• 500 gr branza de vaci, amestecata cu branza sarata
• marar

Carnea se taie in bucati potrivite si se pune intr-o cratita la prajit. Nu se adauga ulei, pentru ca are destula grasime. Peste carne se adauga ceapa taiata cubulete si se calesc impreuna. Se adauga apoi cartofii taiati rondele si morcovul taiat bucati potrivite. Se adauga boiaua, sare, piper si foaia de dafin, rosia curatata de coaja si taiata cubulete, dupa care se pune apa pana se acopera carnea si legumele. Se acopera cu un astupus (capac) si se lasa pe foc sa fiarba pana incepe sa scada.

Separat se face paturata: toate ingredientele se amesteca si se framanta bine pana se face un aluat consistent, care se stropeste cu putin oloi (ulei) si se lasa la odihnit 30 de minute la rece. Se scoate apoi aluatul si se intinde o foaie groasa de circa 8 mm. Se stropeste cu ulei si se lasa la odihnit 5 minute. Se intinde apoi foaia cu sucitorul cat se poate de subtire. Se pune umplutura din loc in loc, apoi se ruleaza foaia, ca o placinta. Se rasuceste in forma de melc si se aseaza in cratita in care fierb carnea si cartofii. Totul se fierbe la foc mic de tot, acoperit cu capac, timp de 30 – 40 de minute.

Supa de cocos cu taietei de casa

Ingrediente:
• cateva bucati de carne de la un cocos de curte
• 3 morcovi
• o ceapa
• o radacina de patrunjel
• un pastarnac
• o telina
• sare, piper
• taitei de casa facuti dintr-un ou, apa si faina

Se pun bucatile de carne intr-o oala, la fiert, cu sare. Se ia spuma si se adauga legumele curatate, spalate si taiate in bucati potrivite. Se lasa sa fiarba la foc mic. Cand sunt fierte bine si carnea si legumele, se strecoara supa. Se pune din nou pe foc si cand da in clocot se adauga taiteii. Dupa ce au fiert si taiteii, se adauga frunze de patrunjel tocate marunt si bucati de morcov. Se pune capacul si se lasa sa se abureasca cateva minute.

Clatite ”Ana Lugojana”

Ingrediente:
• 250 gr branza de vaci
• 5 oua
• 2 plicuri zahar vanilat
• 200 gr smantana
• 250 gr zahar
• stafide
• unt pentru uns vasul gratinabil

Se fac 8 clatite dintr-un aluat obisnuit din oua, sare, faina si apa minerala.
Branza se amesteca cu un ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele si un plic de zahar vanilat. Separat se separa restul de 4 oua si se amesteca galbenusurile cu un plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana.

Clatitele se umplu cu amestecul de branza si se ruleaza ca sarmalele. Se aranjeaza intr-un vas termorezistent uns cu unt. Peste ele se toarna amestecul de galbenusuri si smantana si se da la cuptor 7 – 8 minute la 180 grade. Apoi se scot de la cuptor si se adauga deasupra albusurile batute spuma tare cu restul de 120 grame de zahar. Se da din nou la cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.

Placinta taraneasca cu varza

Ingrediente:
• 800 gr varza dulce, tocata marunt si calita in putin ulei
• o lingura cu pesmet
• doua oua
• 300 gr faina
• 250 ml apa
• o lingurita otet
• sare
• 80 gr untura de porc
• o legatura marar

Varza tocata si calita se amesteca cu un ou, pesmet si mararul tocat. Se face un aluat din faina, sare, otet si apa calduta, care se lasa sa se odihneasca 30 de minute. Se imparte apoi in zece bilute de aluat: fiecare se intinde cu sucitorul pana cand obtineti un cerc cu diametrul de 20cm. Se unge fiecare foaie cu untura de porc si se pune una peste alta, ca un turn. Dupa ce se mai odihneste 20 de minute, turnul de aluat se intinde cu sucitorul pana cand se obtine o foaie mare, cu diametrul de 50cm. Se pune umplutura in mijloc si se impatureste placinta cu marginile foii. Placinta se rastoarna pe o tava acoperita cu hartie de copt si se unge cu oul batut. Se coace la cuptor 30 de minute, la 190 grade Celsius. Se serveste calda, cu smantana sau iaurt.

Ceapa umpluta

Ingrediente:
• 600 gr ceapa
• 100 gr masline
• 100 gr nuci
• 150 ml ulei
• 100 gr paine inmuiata in lapte
• 20 gr faina
• 10 gr zahar
• 25 gr bulion de rosii
• frunze patrunjel, sare, piper
• putin vin alb
• 100 gr smantana

Ceapa se curata si se fierbe intreaga. Dupa ce se raceste, i se scoate miezul. Se face un amestec din nucile pisate, painea inmuiata in lapte, masline tocate, sare, piper, miezul cepelor tocat marunt si patrunjel. Se umplu cepele cu aceasta compozitie si se aseaza intr-o tava unsa. Peste ele se toarna un sos format din faina rumenita in ulei si stinsa cu bulionul de rosii, vinul alb si zaharul. Se da la cuptor 15 minute. Se serveste cu smantana.