5 retete de prajituri romanesti

Prajituri romanesti - negresaPoate ca nu multi turisti straini cunosteau Romania foarte bine inainte sa o viziteze, insa, cu siguranta, dupa ce au vizitat-o, au descoperit cel putin doua lucruri remarcabile: ospitalitatea si bucataria romaneasca. Despre mancarurile traditionale am mai scris – fie ele din Bucovina, Transilvania sau din orice alta zona a tarii -, insa nu trebuie sa vitregim sub nicio forma segmentul prajiturilor romanesti. Cum orice masa adevarata se incheie intotdeauna cu un desert, va aratam mai jos cateva retete de prajituri delicioase, pe care sa le incercati atunci cand vi se face pofta de ceva neaos romanesc.

Prajitura cu mere

Sunt nenumarate retete de placinte cu mere, prajituri cu mere, ”apple pie” sau rulade cu mere. Insa prajitura cu mere facuta dupa reteta de mai jos este una dintre cele mai fine si mai elegante. Incercati-o si va veti convinge!

Ingrediente:
Pentru aluat:
200 gr unt
100 gr zahar
200 ml apa minerala
un ou
3 plicuri zahar vanilat
sare
1 pachet praf de copt
faina (cat cuprinde)

Pentru umplutura:
8 mere
100 gr zahar
1 lingurita scortisoara macinata
50 gr unt

Intr-un vas se pune untul taiat cubulete, impreuna cu zaharul, sarea, oul si apa minerala. Se amesteca toate ingredientele. Se adauga treptat faina si praful de copt si se amesteca totul pana se obtine un aluat omogen care nu se lipeste pe maini. Aluatul se acopera cu o folie alimentara si se lasa 30 de minute la rece.
Separat se curata merele si se rad pe razatoarea mare, dupa care se amesteca cu zaharul, untul taiat cubulete si praful de scortisoara. Umplutura se pune pe foc si se amesteca 5 – 7 minute. Se lasa sa se raceasca.
Aluatul se scoate de la frigider si se imparte in doua. Intr-o tava se intinde o foaie groasa de un centimetru, peste care se pune umplutura de mere. Se intinde apoi si cealalta foaie si se introduce la cuptorul incalzit la 180 de grade. Dupa ce se coace (timp de aproape o jumatate de ora), se raceste si se pudreaza cu zahar pudra.

Prajitura cu visine

In Romania se stie: daca e vara si a inceput sezonul visinelor, atunci in aproape toate bucatariile romanesti vei gasi aceasta prajitura. Dar nu se supara nimeni: prajitura cu visine, acrisoara si pufoasa, este atat de buna incat nu vei rezista tentatiei sa te lingi pe degete – la propriu! – dupa ce ai savurat-o.

Ingrediente:
4 oua
150 gr zahar
100 ml ulei, 1 plic praf de copt
180 gr faina
2 plicuri zahar vanilat
200 gr visine (fara samburi)
sare

Albusurile se bat spuma, cu un praf de sare. Zaharul se adauga treptat peste albusuri si se mixeaza bine. Se pun galbenusurile, faina, praful de copt, zaharul vanilat si uleiul. Se amesteca totul pana se omogenizeaza. Compozitia obtinuta se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se presara visinele din loc in loc, peste compozitie, si se coace timp de aproximativ 30 de minute la cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius. Se lasa apoi sa se raceasca si se pudreaza cu zahar.

Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada este pe cat de cunoscuta, pe atat de gustoasa. Este relativ usor de facut (aproape totul se masoara cu lingura, caci aceasta este masura ”universala” pentru locuitorii din mediul rural), iar ingredientele care o compun sunt la indemana oricui – poate tocmai de aceea este atat de populara. Iata cum puteti sa o preparati:

Ingrediente pentru foi
10 linguri de lapte
10 linguri de zahar
10 linguri de ulei
o lingurita rasa bicarbonat de amoniu
faina (aproape 550 gr)
doua oua

Ingrediente pentru crema
un litru lapte
8 linguri faina
6 linguri zahar
200 gr unt
zahar vanilat, coaja de lamaie
sucul de la o lamaie

Toate ingredientele pentru foi se amesteca intr-un bol pana se formeaza un aluat omogen, potrivit de tare. Dupa 30 de minute, aluatul se imparte in trei. Fiecare foaie de aluat se intinde pe fundul unei tavi unse cu unt si tapetate cu faina si se coace 15 minute la cuptor (la 170 grade Celsius). Foaia nu trebuie sa se rumeneasca.

Intr-un vas se pune laptele, zaharul, coaja de lamaie si faina pentru crema si se amesteca pe aragaz, la foc mic. Dupe ce crema incepe sa se ingroase, se lasa la racit; ulterior se adauga untul cubulete, zeama de lamaie. Se trece apoi la asamblarea prajiturii: pe o tava intinsa puneti o foaie, peste care intindeti jumatate din crema obtinuta. Continuati cu a doua foaie si cu restul de crema. La final, peste ultima foaie presarati zahar pudra si lasati prajitura cateva ore la frigider, ca sa se inmoaie. Se taie apoi cubulete.

Salam de biscuiti

Pentru aproape toti romanii, salamul de biscuiti reprezinta prajitura copilariei. Este un desert usor, facut in casa, dupa retete mostenite in familie. Desi are nevoie de cateva ore de ”repaus la frigider” ca sa se inchege (spre disperarea tuturor), odata ce l-ai gustat, nu-ti mai vine sa-l lasi. Putin, cate putin…

Ingrediente
270 gr biscuiti populari
50 gr cacao
130 gr unt
5 linguri de lapte
125 gr zahar
esenta de rom, zahar vanilat
zahar pudra pentru tavalit
coli de celofan

Untul, cacaoa si zaharul se amesteca pe foc, intr-un vas, pana se omogenizeaza totul. Separat, intr-un alt vas, se rup biscuitii in bucati mici, peste care se adauga zaharul vanilat si romul. Biscuitii se amesteca apoi cu untul si cacaoa. Daca amestecul astfel obtinut este sfaramicios, se mai adauga 4 – 5 linguri de lapte – pana cand, incercand sa facem o biluta din aluat, vedem ca nu se sfarama.
Toata compozitia se modeleaza apoi sub forma de cilindru, se pudreaza cu zahar si se ambaleaza foarte strans intr-o folie de celofan. Se lasa cateva ore la rece, pentru a putea fi taiat salamul de biscuiti. Cel mai bine este sa il lasati la rece peste noapte.

Negresa

Cu siguranta ai auzit de aceasta prajitura, insa daca intrebi cum se face, vei descoperi ca fiecare o pregateste intr-un alt mod. Exista foarte multe variante, insa toate pornesc de la o reteta de baza, pe care o gasesti mai jos.

Ingrediente
un ou
o cana zahar
2 cani faina
1 cana ulei
o cana lapte
2 linguri cacao
3 linguri gem
o lingurita bicarbonat de sodiu

Toate ingredientele se pun intr-un bol si se amesteca cu mixerul sau cu un tel. Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se da apoi la cuptor aproximativ 35 de minute sau cat este nevoie pana se coace. Dupa ce se raceste, se poate pudra cu zahar sau se poate glazura cu ciocolata topita.