5 pesteri pe care trebuie sa le explorezi în Romania

Sursa foto: Brutuxu/Shutterstock.com

Romania este o tara extrem de bogata atunci cand vine vorba despre spectacolul oferit de natura. Muntii, Delta Dunarii, Cazanele aceluiasi fluviu sau litoralul Marii Negre, toate reusesc sa fie cadrul ideal pentru fotografii de vacanta.

Ascunse, intunecate si inedite, pesterile contureaza si ele obiective de neratat, unele cu adevarat impresionante. In Romania exista peste 12.000 de pesteri care brazdeaza intregul lant carpatic. Nu este de mirare, asadar, ca am avut de unde sa alegem 5 pesteri cu adevarat fascinante, ce trebuie vazute cel putin o data in viata.

Pestera Huda lui Papara

Este localizata in judetul Alba, comuna Salcuia de Jos si in jurul ei sunt tesute o multime de legende. Datorita numelui, care inseamna ” adapostul conducatorului”, se crede ca este pestera in care s-a ascuns Zamolxis, zeul dacilor. Nu datorita acestei legende este cunoscuta, insa, ci datorita numeroaselor titluri pe care le are, cum ar fi cel de cea mai denivelata pestera, cea cu cea mai mare sala sau cu cel mai lung curs subteran din Romania.

Pestera Muierii

Cu siguranta, toata lumea a auzit de Pestera Muierii din Baia de Fier, judetul Gorj. Foarte frumoasa, pestera a fost sapata de raul Galbenul si a reprezentat inca dintre cele mai vechi timpuri o atractie pentru speologi. Este si normal, in conditiile in care are o lungime de 7 km si are nu mai putin de 4 niveluri care pot fi vizitate. Cei care ajung aici se pot bucura de mai multe sali, fiecare cu particularitatile sale: Valul Muierii, Sala Turcului, Galeria Ursilor sau Cascadele impietrite.

Numele pesterii vine de la o legenda, care spune ca aici se adaposteau femeile atunci cand barbatii plecau la razboi. Un lucru inedit il reprezinta faptul ca este prima pestera electrificata din Romania.

Pestera Ursilor

Muntii Apuseni ascund o multime de pesteri si de alte bogatii. Pestera Ursilor este una dintre ele si se remarca prin faptul ca a ascuns o multime de fosile de ursi, care dateaza de mai bine de 15.000 de ani. Este unul dintre principalele obiective turistice din judetul Bihor si este pastrata extrem de bine, exact asa cum a fost sculptata de natura in urma cu mii de ani.

Pestera Scarisoara

O alta pestera deosebit de frumoasa, care merita sa fie vizitata datorita peisajului impresionant pe care il ofera, este Pestera Scarisoara. Frumusetea sa este atat de rapitoare incat a participat la preselectia pentru cele 7 minuni naturale ale lumii.

Printre lucrurile cu care atrage se numara faptul ca in pestera poate sa fie gasit cel mai mare bloc subteran de gheata din lume, dar si faptul ca in cei peste 700 de metri lungime, prezinta o diferenta de nivel de 105 metri. Pestera Scarisoara este unul dintre numeroasele monumente ale naturii din Romania, luandu-si acest titlu in 1938.

Pestera Polovragi

Cheile Oltetului sunt si ele foarte atractive prin numeroasele peisaje deosebite pe care le sapa. Unul dintre aceste peisaje este reprezentat de Pestera Polovraci, situata la o altitudine de 600 de metri si gazda a numeroase legende. La fel ca si in cazul pesterii Huda lui Papara, se crede ca aici se adapostea Zamolxis, iar dovada este tronul lui Zamolxis, unul dintre punctele cheie ale pesterii.

Pe langa aceste 5 pesteri, alte cateva zeci, sau chiar sute, atrag speologii romani si nu numai, catre expeditii in pantecele pamantului. Este cert, asadar, ca Romania are ce oferi in acest sens. Indiferent ca esti sau nu pasionat de speologie, cel putin pesterile prezentate mai sus trebuie sa fie vizitate. Odata ce sunt vizitate ti se va deschide apetitul spre altele.